Παρασκευή, 3 Μαΐ
22oC Αθήνα

Σταϊκούρας: Η απόφαση για τα αναδρομικά θα είναι για όλους – Μην προσφεύγουν οι συνταξιούχοι

Σταϊκούρας Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

«Η απόφαση για τα αναδρομικά θα είναι για όλους, να μην προσφεύγουν οι συνταξιούχοι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχετικά με τις κινήσεις της κυβέρνησης μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «όλες οι αποφάσεις θέλουν μελέτη και προσοχή», επισημαίνοντας πως «θα υλοποιήσουμε λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υπουργός ανέφερε ότι «θα συνεκτιμηθεί η κατάσταση» για τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά στο εάν θα δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς, όπως είπε, «είναι γεγονός ότι έχουμε μια ιδιαίτερη κατάσταση». Διευκρίνισε, πάντως, ότι «οι δόσεις θα παραμείνουν οκτώ αν δοθεί παράταση, πιθανόν ο πολίτης να δώσει δύο δόσεις τον Αύγουστο».

Για την «επιστρεπτέα προκαταβολή», είπε ότι «από τις 94.000 έχουν πληρωθεί γύρω στις 70.000 αιτήσεις», ενώ «αυτήν την εβδομάδα θα πληρωθεί άλλη μία δόση». Παρέθεσε δε τα στοιχεία του υπουργείου, σύμφωνα με τα οποία έως στιγμής έχουν δοθεί (ως κρατικά δάνεια) 363 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες των νησιών.

“Υπάρχουν μόνιμες μειώσεις φόρου”

Σχετικά με την ασκούμενη φορολογική πολιτική, σημείωσε ότι «υπάρχουν μειώσεις φόρων με μόνιμο και παροδικό χαρακτήρα», και πρόσθεσε πως «ό,τι δεσμευτήκαμε να κάνουμε, το υλοποιούμε». Υπογράμμισε ότι «μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές, προχωρήσαμε σε φοροελαφρύνσεις και με το τέλος της υγειονομικής κρίσης και όχι φέτος, θα υπάρξουν πιο μόνιμα μέτρα φοροελαφρύνσεων».

Σχολιάζοντας, τέλος τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε ότι «η Ευρώπη των συμβιβασμών παίρνει αποφάσεις στις δύσκολες ώρες».

click4more: Μάτι: Οι 3 καταθέσεις – φωτιά του Λιότσιου από τον περασμένο Μάρτιο – Οι απίστευτοι διάλογοι με τον Αρχηγό

Συμπλήρωσε ότι «για πρώτη φορά δεν ισχύουν δημοσιονομικοί όροι, μιλάμε για μεγάλη ένεση ρευστότητας στην Ευρώπη και την Ελλάδα που συμπεριλαμβάνεται. Καλή μέρα για την Ευρώπη και πολύ καλή μέρα για την Ελλάδα». Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν όροι για την εκταμίευση, είπε ότι «για την Ελλάδα ισχύει ό,τι ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες. Δεν συνδέονται με μέτρα τα λεφτά».

Σημείωσε, παράλληλα, πως «με την εμπειρία του παρελθόντος και νέους μηχανισμούς θα εκμεταλλευτούν οι πόροι» και πρόσθεσε πως το σχέδιο της Ελλάδας για την αποδοχή και την εκταμίευση θα υποβληθεί στα μέσα Οκτωβρίου, συμπληρώνοντας πως «τα σχέδια όλων των χωρών θα περνούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στο ΕΣΠΑ δεν κάνουμε ό,τι θέλουμε».

“Πάνω από 70 δισ. ευρώ για την Ελλάδα”

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και στα όσα είπε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

«Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ωφελημένη από αυτήν τη συμφωνία. Θα εισρεύσουν στη χώρα μας, από το σύνολο των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων τα επόμενα χρόνια, περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Απαιτείται από εμάς σχέδιο, υπευθυνότητα, σοβαρότητα, διορατικότητα, σκληρή δουλειά, ώστε οι πόροι να αξιοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό κατά τον βέλτιστο τρόπο, με στόχο την επίτευξη υψηλής διατηρήσιμης, έξυπνης και δίκαιης ανάπτυξης, την ενίσχυση της παραγωγικότητας και ανταγνωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, τη δημιουργία πολλών καλών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Προσέθεσε: «Για τη διαμόρφωση αυτού του σχεδίου προσβλέπουμε και στη δημιουργική συμβολή της αντιπολίτευσης. Σας καλώ κύρε πρόεδρε (σ.σ. απευθυνόμενος στον πρόεδρο της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής) να προχωρήσετε τον Σεπτέμβριο στην πρόσκληση συνεδρίασης με αντικείμενο αυτό το σχέδιο, ένα βιώσιμο, φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο».

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις