Πολιτική

Σταϊκούρας: Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα συνεχιστεί και το 2021

Το μέτρο που αφορά την Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα συνεχιστεί και το 2021 τόνισε σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως μέχρι χθες Παρασκευή το βράδυ, στην πλατφόρμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4, που άνοιξε το απόγευμα, είχαν κατατεθεί 19.830 αιτήσεις επιχειρήσεων, ύψους 155 εκατ. ευρώ και όπως τόνισε, και η πληρωμή θα γίνει τη Δεύτερα, ενώ προσδοκία η δεύτερη πληρωμή να γίνει προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον υπουργό στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 3 δόθηκαν 3,4 δισ ευρώ σε 150 χιλιάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται κυρίως στα νησιά και αφορούν στον τουρισμό.

Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι η Επιστρεπτέα προκαταβολή είναι μόνο ένα από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. «Το 2020 δώσαμε 24 δισ. ευρώ και θα διατεθούν άλλα 7,5 δισ. το 2021 δηλαδή περίπου 31 με 32 δισεκ. το σύνολο των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, όσα χρήματα πάρουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για μέτρα βοήθειας της κοινωνίας που θα χρηματοδοτηθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, από χρήματα που έχουν ξεκινήσει από την Ευρώπη (πρόγραμμα Sure), από την έξοδο μας στις αγορές με εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού και από τα χρήματα που θα εκταμιεύονται από το Ταμείο το α’ εξάμηνο του 2021» εξήγησε.

«Μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μέχρι τώρα 3,4 δισεκ. ευρώ έχουν δοθεί σε πάνω από 150.000 επιχειρήσεις και ειδικά η 3η πήγε στα νησιά και τον τουρισμό που είχε τη μεγαλύτερη ανάγκη το καλοκαίρι. Μόνο στη Σάμο 891 επιχειρήσεις πήραν 11 εκατ. τον προηγούμενο μήνα. Θα συνεχιστεί και το 2021 η Επιστρεπτέα, κρίνουμε ότι το μέτρο έχει αποδώσει θα την επεκτείνουμε όσο χρειαστεί. Η 4η και 5η Επιστρεπτέα δεν θα επιστραφεί ποτέ κατά 50%» ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Μέχρι τον Απρίλιο θα ισχύει όλος ο μειωμένος ΦΠΑ και όλες οι μόνιμες μειώσεις φόρων που είχαμε ψηφίσει και υλοποιήσει πριν την παρένθεση της υγειονομικής κρίσης. Θα υπάρξει τροπολογία για την αποζημίωση των ιδιοκτητών και με αυτή ό,τι δίδεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Επίσης άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να παραταθεί το μέτρο της επιστροφής του 50% στους ιδιοκτήτες, της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων λήγω κορονοϊού. Όπως εξήγησε αυτό θα εξαρτηθεί από τους όρους που θα λειτουργεί η οικονομία τότε.

Για το πρόγραμμα Γέφυρα ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε από τη μεθεπόμενη εβδομάδα το κράτος θα πληρώνει έως και το 90% των δόσεων των ενήμερων δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημία και έως το 80% των κόκκινων δανειοληπτών. «Για πρώτη φορά η χώρα επιβραβεύει και τη συνέπεια» σημείωσε.

«Όσοι έχουν υποχρεώσεις που έχουμε αναστείλει πάνε για τον Απρίλιο του 2021 με 12 ή 24 δόσεις άτοκες ή με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Οποίοι δεν ήταν σε ρύθμιση μπορούν να μπουν στο πλαίσιο ρυθμίσεων, μιλάμε από το Νοέμβριο του 2019 και μετά. Όσοι δεν μπορούσαν να τηρήσουν τη ρύθμιση που είχαν κάνει (100 με 120 δόσεις) έχουμε νομοθετήσει οι δόσεις να πάνε στο τέλος της ρυθμιζόμενης δόσης. Όσοι έχουν δανειακές υποχρεώσεις το τραπεζικό σύστημα θα επεκτείνει τις ρυθμίσεις και μέσα στο 2021» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών. Οι 12 και 24 δόσεις θα ισχύουν και για τις ασφαλιστικές εισφορές, ήδη έχει νομοθετήσει το υπουργείο Εργασίας διευκρίνισε.

«Το ταμείο της χώρας θα αντέξει και το 2021», ξεκαθάρισε ο υπουργός, σημειώνοντας πως το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να πληρώνει επιδόματα και υποχρεώσεις για όσο διαρκεί η πανδημία του κορονοϊού.

Πηγή: skai

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας για τις φωτογραφίες με τους 200 της Καισαριανής: «Καθοριστική συμβολή στην ιστορική μνήμη»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρετίζει την πρωτοβουλία του υπουργείο Πολιτισμού για την εξασφάλιση των ιστορικών ντοκουμέντων από τις εκτελέσεις αγωνιστών την περίοδο της κατοχής
Κωνσταντίνος Τασούλας
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου διαψεύδει τις καταγγελίες για απλήρωτη εργαζόμενη: «Δεν απασχολείται στην Πλεύση Ελευθερίας εδώ και ένα χρόνο»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας μιλά για «κακοστημένη σκηνοθεσία» στην υπόθεση «Βιολάντα», καταγγέλλει και «εντεταλμένες προσπάθειες εκβίασης» και δηλώνει ότι θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη κατά Γεωργιάδη, Κουσουλό και Πολύζο
Ζωή Κωνσταντοπούλου 23
Κυριάκος Μητσοτάκης για ανεργία στους νέους: Στόχος να ζουν καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές
Σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε φοροελαφρύνσεις για νέους έως 25 ετών, στο «Σπίτι μου ΙΙ» και στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ότι «η ακρίβεια και το στεγαστικό πιέζουν»
Κυριάκος Μητσοτάκης
Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κόντρα δίχως τέλος, νέα καταγγελία και αιχμές για την υπόθεση Γρηγορόπουλου
Η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Υγείας και της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, εδώ και ημέρες, εκτείνεται από την Ολομέλεια έως τις επιτροπές και τα social media, με το πολιτικό θερμόμετρο να παραμένει σταθερά υψηλά
Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου
31
Αντώνης Σαμαράς σε Κωνσταντίνο Τασούλα: «Σε λάθος κατεύθυνση» τα εθνικά, αδιέξοδα στο εσωτερικό
Ο πρώην πρωθυπουργός έθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητήματα δημογραφικού, ακρίβειας και χρηματοδότησης των ΜμΕ, ενώ άσκησε κριτική στη γραμμή στα ελληνοτουρκικά και ζήτησε η συνταγματική αναθεώρηση να μην γίνει «επικοινωνιακά»
Κωνσταντίνος Τασούλας και Αντώνης Σαμαράς 20