Πολιτική

Σταϊκούρας: Η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μικρότερη από άλλες χώρες

Την εκτίμηση ότι με βάση τους πρόδρομους δείκτες που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι χαμηλότερη από άλλες χώρες έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η μείωση στα έσοδα του προϋπολογισμού τον Μάιο θα είναι μεν πολύ μεγαλύτερη από τον Απρίλιο, αλλά θα κινείται εντός των εκτιμήσεων του υπουργείου για πτώση 40%.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ FM», ο υπουργός προανήγγειλε εκ νέου έξοδο στις αγορές τους επόμενους μήνες, προσθέτοντας ότι τα ποσά αυτά που δανείζεται το κράτος χρησιμοποιούνται – μαζί με τον αυξημένο δανεισμό από έντοκα γραμμάτια, τα έσοδα του προϋπολογισμού, και τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης – για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης.

click4more: Δώρο Πάσχα: Μέχρι πότε θα καταβληθεί – 10 ερωτήσεις και απαντήσεις με όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Είπε ότι από τον Ιούλιο θα αρχίσουν να εισρέουν ευρωπαϊκά κονδύλια και επανέλαβε πως «δεν θα χρειαστεί να ακουμπήσουμε τα 15,7 δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένα στον ESM».

Αναφερόμενος στη β’ φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής» (κρατικά δάνεια ύψους 1,4 δισ. ευρώ, που θα εκταμιευθούν στο τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου), δήλωσε ότι θα ενισχυθούν τα κριτήρια, προκειμένου να καλυφθούν και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους. Πρόσθεσε δε, ότι κατά την α’ φάση το 85% των 600 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν αφορούσαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έως 50 εργαζόμενους.

Οι εξελίξεις θα κρίνουν τα μέτρα για τον τουρισμό

Σε ερώτηση εάν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για τον τουρισμό και τις μεταφορές, πέραν των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, είπε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις που θα υπάρξουν στην εστίαση, στην κίνηση σε αεροδρόμια και πλοία, στα πιθανά νέα υγειονομικά προβλήματα και στο άνοιγμα των συνόρων. Ενώ για τη μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, κ.ά., ανέφερε πως «ο ΦΠΑ στην εστίαση εν πολλοίς θα πάει στον επιχειρηματία, ενώ ο ΦΠΑ στις μεταφορές θα πάει στον καταναλωτή».

Τέλος, απάντησε κατηγορηματικά «όχι», στην ερώτηση εάν υπάρχει σενάριο για μείωση μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο στην περίπτωση που δυσχεράνουν οι συνθήκες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μήνυμα Δένδια σε Τουρκία: Μονομερές δικαίωμα μας η επέκταση των χωρικών υδάτων, μη αποδεκτό το casus belli
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε για την κριτική που δέχεται, τις σχέσεις που διατηρεί με τους Σαμαρά και Καραμανλή, καθώς για τα σενάρια διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία
Ο Νίκος Δένδιας
Δεν πάει στο Νταβός ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Ο «τυφώνας Τραμπ» ταρακουνά την Ευρώπη
Κοινή γραμμή για το «Συμβούλιο Ειρήνης» και το θέμα της Γροιλανδίας αναζητούν σήμερα στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Ε.Ε.. - Πώς θα απαντήσει η Ελλάδα στα δύο «αιτήματα» του Προέδρου των Η.Π.Α.;
Κυριάκος Μητσοτάκης 64
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Διονύσης Βαλτογιάννης εξύμνησε τη Χούντα από το βήμα της Βουλής - Ομόφωνη καταδίκη από τα κόμματα
«Ή παραιτείστε και πάμε σε εκλογές ή κάνετε αυτό που έγινε τον Μάρτιο του 1968, δηλαδή πλήρης διαγραφή αγροτικών χρεών», είπε ο «νοσταλγός» της Επταετίας
Διονύσης Βαλτογιάννης 14
Βουλή: Ένταση και διακοπή της συνεδρίασης για τη διακομματική των αγροτών – Κωνσταντοπούλου: Γιατί; Για να επιβάλετε τις βουλές του Μητσοτάκη;
«Θα πάμε μέχρι και τις 3 τα ξημερώματα προκειμένου να μιλήσει όποιος από τους 64 βουλευτές έχει εγγραφεί», διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μετά τις αντιδράσεις
Ζωή Κωνσταντοπούλου