Πολιτική

Σταϊκούρας: Η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μικρότερη από άλλες χώρες

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την εκτίμηση ότι με βάση τους πρόδρομους δείκτες που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι χαμηλότερη από άλλες χώρες έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η μείωση στα έσοδα του προϋπολογισμού τον Μάιο θα είναι μεν πολύ μεγαλύτερη από τον Απρίλιο, αλλά θα κινείται εντός των εκτιμήσεων του υπουργείου για πτώση 40%.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ FM», ο υπουργός προανήγγειλε εκ νέου έξοδο στις αγορές τους επόμενους μήνες, προσθέτοντας ότι τα ποσά αυτά που δανείζεται το κράτος χρησιμοποιούνται – μαζί με τον αυξημένο δανεισμό από έντοκα γραμμάτια, τα έσοδα του προϋπολογισμού, και τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης – για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης.

click4more: Δώρο Πάσχα: Μέχρι πότε θα καταβληθεί – 10 ερωτήσεις και απαντήσεις με όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Είπε ότι από τον Ιούλιο θα αρχίσουν να εισρέουν ευρωπαϊκά κονδύλια και επανέλαβε πως «δεν θα χρειαστεί να ακουμπήσουμε τα 15,7 δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένα στον ESM».

Αναφερόμενος στη β’ φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής» (κρατικά δάνεια ύψους 1,4 δισ. ευρώ, που θα εκταμιευθούν στο τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου), δήλωσε ότι θα ενισχυθούν τα κριτήρια, προκειμένου να καλυφθούν και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους. Πρόσθεσε δε, ότι κατά την α’ φάση το 85% των 600 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν αφορούσαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έως 50 εργαζόμενους.

Οι εξελίξεις θα κρίνουν τα μέτρα για τον τουρισμό

Σε ερώτηση εάν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για τον τουρισμό και τις μεταφορές, πέραν των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, είπε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις που θα υπάρξουν στην εστίαση, στην κίνηση σε αεροδρόμια και πλοία, στα πιθανά νέα υγειονομικά προβλήματα και στο άνοιγμα των συνόρων. Ενώ για τη μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, κ.ά., ανέφερε πως «ο ΦΠΑ στην εστίαση εν πολλοίς θα πάει στον επιχειρηματία, ενώ ο ΦΠΑ στις μεταφορές θα πάει στον καταναλωτή».

Τέλος, απάντησε κατηγορηματικά «όχι», στην ερώτηση εάν υπάρχει σενάριο για μείωση μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο στην περίπτωση που δυσχεράνουν οι συνθήκες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Ask Alexis»: Backstage από την πρώτη διαδικτυακή συνάντηση Τσίπρα με τα μέλη της ΕΛΑΣ – «Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ»
Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε στιγμιότυπα από τον ανοιχτό διάλογο, μίλησε για «νέο τρόπο λειτουργίας» και έθεσε στο επίκεντρο τη συμμετοχή και τη συνδιαμόρφωση
Αλέξης Τσίπρας
«Συλλογική ηγεσία» μέχρι τις εκλογές εισηγείται ο Νίκος Παππάς στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – «Πρώτιστη ανάγκη η συγκρότηση των ψηφοδελτίων»
Ο πρώην υπουργός κηρύσσει το τέλος της απόφασης συνεργασίας με την ΕΛΑΣ, στρέφει τα πυρά του στις «ατομικές μετακινήσεις» στελεχών και ζητεί την επιστροφή των βουλευτικών εδρών από όσους επιλέγουν διαφορετική πολιτική πορεία.
Νίκος Παππάς
ΠΑΣΟΚ: Τέταρτο σποτ για το Ταμείο Ανάκαμψης – «Χαμένη ευκαιρία για φθηνό ρεύμα και αποθήκευση ενέργειας»
Η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για «ιστορική χαμένη ευκαιρία», υποστηρίζοντας ότι οι πόροι δεν αξιοποιήθηκαν προς όφελος των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Γραφεία ΠΑΣΟΚ
Ο Παύλος Πολάκης δεν κατεβαίνει υποψήφιος στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – «Δεν έχουμε την πολυτέλεια για δύο υποψηφιότητες»
Ο βουλευτής Χανίων δεν θα διεκδικήσει την προεδρία, καθώς οι συσχετισμοί γέρνουν υπέρ της Ρένας Δούρου - Αύριο η ψηφοφορία για τους 13 εναπομείναντες βουλευτές
Παύλος Πολάκης
Ανανεώθηκε πριν 5 ώρες
27
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Καριπίδης αποδέχεται την έδρα Κόκκαλη, αλλά κρατά κλειστά τα χαρτιά του – «Θα ορκιστώ και μετά θα δω»
Ο πρώτος επιλαχών στη Λάρισα δηλώνει ότι θα αναλάβει το βουλευτικό αξίωμα, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται για την πολιτική του πορεία - Στους 13 βουλευτές η Κοινοβουλευτική Ομάδα, εν μέσω νέου κύματος αποχωρήσεων
Ιωάννης Καριπίδης
Δωρεά 160 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες για ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και ΕΜΠ – Μητσοτάκης: «Τέλος στην ιστορική ανορθογραφία των καταλήψεων»
Χρηματοδοτείται η ανακαίνιση πανεπιστημιακών υποδομών και φοιτητικών εστιών - «Ανατέλλει μια καινούργια μέρα για τα δημόσια πανεπιστήμια», ανέφερε ο πρωθυπουργός
Μητσοτάκης, Σύσκεψη στο Μαξίμου