Πολιτική

Σταϊκούρας: Η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μικρότερη από άλλες χώρες

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την εκτίμηση ότι με βάση τους πρόδρομους δείκτες που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι χαμηλότερη από άλλες χώρες έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η μείωση στα έσοδα του προϋπολογισμού τον Μάιο θα είναι μεν πολύ μεγαλύτερη από τον Απρίλιο, αλλά θα κινείται εντός των εκτιμήσεων του υπουργείου για πτώση 40%.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ FM», ο υπουργός προανήγγειλε εκ νέου έξοδο στις αγορές τους επόμενους μήνες, προσθέτοντας ότι τα ποσά αυτά που δανείζεται το κράτος χρησιμοποιούνται – μαζί με τον αυξημένο δανεισμό από έντοκα γραμμάτια, τα έσοδα του προϋπολογισμού, και τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης – για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης.

click4more: Δώρο Πάσχα: Μέχρι πότε θα καταβληθεί – 10 ερωτήσεις και απαντήσεις με όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Είπε ότι από τον Ιούλιο θα αρχίσουν να εισρέουν ευρωπαϊκά κονδύλια και επανέλαβε πως «δεν θα χρειαστεί να ακουμπήσουμε τα 15,7 δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένα στον ESM».

Αναφερόμενος στη β’ φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής» (κρατικά δάνεια ύψους 1,4 δισ. ευρώ, που θα εκταμιευθούν στο τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου), δήλωσε ότι θα ενισχυθούν τα κριτήρια, προκειμένου να καλυφθούν και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους. Πρόσθεσε δε, ότι κατά την α’ φάση το 85% των 600 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν αφορούσαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έως 50 εργαζόμενους.

Οι εξελίξεις θα κρίνουν τα μέτρα για τον τουρισμό

Σε ερώτηση εάν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για τον τουρισμό και τις μεταφορές, πέραν των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, είπε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις που θα υπάρξουν στην εστίαση, στην κίνηση σε αεροδρόμια και πλοία, στα πιθανά νέα υγειονομικά προβλήματα και στο άνοιγμα των συνόρων. Ενώ για τη μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, κ.ά., ανέφερε πως «ο ΦΠΑ στην εστίαση εν πολλοίς θα πάει στον επιχειρηματία, ενώ ο ΦΠΑ στις μεταφορές θα πάει στον καταναλωτή».

Τέλος, απάντησε κατηγορηματικά «όχι», στην ερώτηση εάν υπάρχει σενάριο για μείωση μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο στην περίπτωση που δυσχεράνουν οι συνθήκες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΕΛΑΣ: Το στοίχημα Τσίπρα μέχρι το Συνέδριο – Περιοδείες, πολιτική ταυτότητα και οργανωτική συγκρότηση
Η απόφαση για Προγραμματικό Συνέδριο στις αρχές του 2027 δίνει χρονικό ορίζοντα στην επόμενη φάση της Συμπαράταξης. Τι σηματοδοτούν οι παρεμβάσεις για τη Δικαιοσύνη και την οικονομία και ποιος είναι ο ρόλος των εβδομαδιαίων εξορμήσεων στην περιφέρεια
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
«Εμφύλιος» στην Κεντροαριστερά: Τα νεότερα «πολεμικά ανακοινωθέντα» ΠΑΣΟΚ – ΕΛΑΣ, η κόντρα Καρτερού – Δουδωνή και το «βλακόμετρο»
Στη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν ότι πίσω από το επίμαχο άρθρο Καρτερού κρύβεται ο Αλέξης Τσίπρας και τονίζουν ότι καμία πρόκληση δεν θα μένει αναπάντητη, παρά το γεγονός ότι ο αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ είναι η Νέα Δημοκρατία
Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης 11
Παράθυρο Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες για νέα μέτρα: Δεν θα ρίξουμε τη χώρα στα βράχια λόγω εκλογών απάντησε στην αντιπολίτευση
«Όχι» σε εκπτώσεις για ΚΑΠ και πολιτική συνοχή - «Τα γαλάζια γράμματα έχουν συχνά σημαντική ανταπόκριση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» είπε για το μεταναστευτικό
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
123
Κέλλυ Σταμούλη: «Έλεος κυβέρνηση, είμαστε όλοι λούτσα» – Η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ βγήκε στη βροχή και έκανε βίντεο
«Γι' αυτό σας λέω ΠΑΣΟΚ… Και έγινα και λούτσα» κλείνει το βίντεό της η κυρία Σταμούλη, αποκαλύπτοντας ότι τον ρόλο του εικονολήπτη τον είχε αναλάβει η μητέρα της
Κέλλυ Σταμούλη
18
«Μπρα ντε φερ» ΠΑΣΟΚ – Τσίπρα μετά τα πυρά του προέδρου της ΕΛΑΣ: Ο «χρυσός χορηγός» του Μητσοτάκη έχει πια αποκαλυφθεί
«Το ΠΑΣΟΚ θα φέρει την πολιτική αλλαγή σε πείσμα των κυρίων Μητσοτάκη και Τσίπρα και των συμφερόντων που τους στηρίζουν» σημειώνει ακόμη η Χαριλάου Τρικούπη
Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης 9