Πολιτική

Σταϊκούρας στο Economist 2022: Η ανάπτυξη το 2022 μπορεί να ξεπεράσει το 3,1%

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα για το 2022 μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τον στόχο που έχει τεθεί από το οικονομικό επιτελείο και είναι 3,1%, εξέφρασε πριν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι παραμένουν αμετάβλητοι οι στόχοι τόσο για το έλλειμμα, όσο και για χρέος. Ανέφερε, παράλληλα, ότι έρχεται εφόσον υπάρξει νέα υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα, τότε αυτή θα επιστραφεί στους πολίτες μέσω της ύπαρξης νέων στοχευμένων μέτρων.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του ΑΕΠ ο Χρ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι κατά την πάγια τακτική οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα συντηρητικοί, αλλά όλα τα στοιχεία, οι ενδείξεις και οι πρόδρομοι δείκτες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι και το 2022 θα έχουμε πάνω από 3,1% ρυθμό ανάπτυξης και όλα αυτά παρά τις κρίσεις της πανδημίας και της ενέργειας.

Παράλληλα, αναφερόμενος σε προβλέψεις και του ESM τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και σημαντικά επιτεύγματα. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι η ισχυρή άνοδος του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο δείχνει ότι ο στόχος για άνοδο κατά 3,1% εφέτος μπορεί όχι μόνο να αποδειχθεί συνετός «άλλα σημαντικά συνετός».

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά δεδομένα αναφέρθηκε στη σημαντική μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Επισήμανε ότι ο λόγος του χρέους ως προς το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 13% το 2021 μία μείωση που είναι η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ πιθανότατα στην ιστορία της Ευρωζώνης. Επανέλαβε τους στόχους του 2022 για επιπλέον μείωση του χρέους κατά 13% του ΑΕΠ, αλλά και για περιορισμό του πρωτογενούς ελλείμματος στο 2% του ΑΕΠ.

Ρέκλινγκ: Αξιοσημείωτη η πρόοδος της Ελληνικής οικονομίας

Μιλώντας στον Economist ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, υποστήριξε ότι δεν βλέπει κίνδυνο για τη βιωσιμότητα του χρέους καμίας χώρας της Ευρωζώνης, με τα σημερινά δεδομένα, όπως σημείωσε, ενώ παράλληλα τόνισε πως δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις που αναπαράγονται στα μέσα ενημέρωσης αναφορικά με τον κίνδυνο μιας νέας κρίσης χρέους για την Ευρωζώνη.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στην αξιοσημείωτη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, ενώ μιλώντας συνολικά για την Ευρωζώνη σημείωσε πως τα λάθη που έγιναν πριν την κρίση δεν πρέπει να επαναληφθούν.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο επικεφαλής του ESM εξήγησε γιατί η ελληνική οικονομία επηρεάζεται πολύ λιγότερο από άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης από την τρέχουσα κρίση δεδομένου ότι είναι καλύτερα προστατευμένη από τη μεταβλητότητα των αγορών – και λόγω ESM όπως σημείωσε- ενώ η ύπαρξη υψηλών ταμειακών διαθεσίμων σημαίνει πως δεν υπάρχει πίεση άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές.

Τέλος, ανάφερε ότι η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία συνιστά παράλληλα ένα σημαντικό βήμα προς την κανονικότητα, ενώ οι προκλήσεις που παραμένουν απαιτούν μεταρρυθμίσεις οι οποίες όπως σημείωσε με έμφαση «είμαι σίγουρος πως θα συνεχιστούν».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άδωνις Γεωργιάδης για Γιώργο Μαζωνάκη: «Κανένας δε ζήτησε την αλλαγή της ώρας θανάτου – Φτάνει με τις συκοφαντίες»
«Καλώ τις ανακριτικές αρχές να ανοίξουν όλα τα τηλέφωνα του Διοικητού του Νοσοκομείου και των ιατρών που παρέλαβαν από το ΕΚΑΒ ώστε να μην αφήσουμε χώρο στις συνωμοσιολογικές θεωρίες», είπε ο υπουργός Υγείας
Ο Άδωνις Γεωργιάδης 117
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύξηση στο επίδομα θέρμανσης για όλες τις μορφές ενέργειας και επιδότηση diesel όλο τον Οκτώβριο
Ο πρωθυπουργός σχολιάζει τη διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους Moody’s και Scope, ενώ αναφέρεται και στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης
Κυριάκος Μητσοτάκης 183
Η ΕΛΑΣ εδραιώνεται στη δεύτερη θέση, αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα – Η μάχη με το ΠΑΣΟΚ και οι αναποφάσιστοι
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την κυριαρχία της ΕΛ.Α.Σ. στον προοδευτικό χώρο - Η πίεση στο ΠΑΣΟΚ, το ισχυρό χαρτί Τσίπρα και το δύσκολο πέρασμα από την εκλογική επιρροή στην κυβερνητική αξιοπιστία
Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ 10
Κυριάκος Μητσοτάκης για την αναβάθμιση από Moody’s και Scope Ratings: «Η Ελλάδα – νησίδα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας»
«Η Ελλάδα αποτελεί πλέον παράδειγμα ανθεκτικότητας, ανάπτυξης, μεταρρυθμίσεων και ταχείας μείωσης του δημόσιου χρέους», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Γιώργος Μαζωνάκης 6
Τα μαζεύει ο Φρέντι Μπελέρης μετά τις αντιδράσεις: Ανακαλώ τα όσα είπα για τον Κασιδιάρη, η αποστροφή μου ήταν άστοχη
«Αυτή είναι και η διαχρονική στάση μου: να στέκομαι απέναντι σε αντιλήψεις και πρακτικές που υπονομεύουν τις δημοκρατικές αξίες και να δίνω μάχες ώστε οι συμπολίτες μας να μην παρασύρονται σε επικίνδυνα μονοπάτια»
O Φρεντι Μπελέρης 169