Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Σταύρος Κοντονής – ΣΥΡΙΖΑ: Το χρονικό μιας διαγραφής και το παρασκήνιο πριν την απόφαση Τσίπρα

Σταύρος Κοντονής – ΣΥΡΙΖΑ: Το χρονικό μιας διαγραφής και το παρασκήνιο πριν την απόφαση Τσίπρα

Η διαγραφή του Σταύρου Κοντονή από τον ΣΥΡΙΖΑ ήρθε ως φυσική συνέπεια μετά τα όσα έγιναν  και ειπώθηκαν χθες (08.10.2020) όλη την ημέρα.

Πέρα δηλαδή από τις δηλώσεις του πρώην υπουργού περί του νέου ποινικού κώδικα- που πυροδότησαν ένα ανύπαρκτο θέμα σύμφωνα ε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- ο Σταύρος Κοντονής  εμφανίστηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη χαρακτηρίζοντας τους πρώην συντρόφους τους «άθλιους, συκοφάντες και ψεύτες».

Click4more ΣΥΡΙΖΑ: Απάντηση στον Κοντονή με «βαριές» κουβέντες και… διαγραφή!

Οι δηλώσεις αυτές ξεχείλισαν το ποτήρι για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έδωσε εντολή στο γραφείο τύπου να ανακοινώσει ότι ο Σταύρος Κοντονής απεμπόλησε το δικαίωμα του να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από την στιγμή που εκτός των άλλων ταυτίστηκε με την κυβερνητική επιχειρηματολογία και τα fake news.

Ο Σταύρος Κοντονής είχε δείξει τις προσθέσεις του – ότι προετοίμαζε την έξοδο του από τον ΣΥΡΙΖΑ- εδώ και καιρό καθώς σε συνέντευξη του είχε κάνει λόγο «για φέουδα, φαινόμενα αρχηγισμού και λάθη που κακοφορμίζουν μέσα στο κόμμα».

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου λένε ότι ο πρώην υπουργός είχε πάντα ένα δύσκολο χαρακτήρα, ο οποίος δεν τον βοηθούσε στις σχέσεις του με τους άλλους.

Όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης είχε πολύ κακές σχέσεις με τον υφιστάμενο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ενώ είχε δημιουργήσει πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα με τους δικηγορικούς συλλόγους όλης της χώρας. 

Πριν μερικούς μήνες, σε συνέντευξη του είχε συνταχθεί με όσα είχαν κατατεθεί εις βάρος του Δημ. Παπαγγελόπουλου στην προανακριτική επιτροπή τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διαχωρίζοντας τη θέση του από την υπερασπιστική γραμμή που είχε ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Σταύρος Κοντονής κάνει… καλό στον ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου του χρεώνουν ότι παρά το γεγονός ότι είχε τέτοιους προβληματισμούς δεν είχε ενημερώσει τα αρμόδια όργανα. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι από τη στιγμή που δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στις τελευταίες εκλογές το χάσμα ανάμεσα στον πρώην υπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλωσε.

Οι ίδιοι άνθρωποι λένε ότι ποτέ ο Σταύρος Κοντονής δεν κατάφερε να ξεπεράσει  το «τραύμα» του 2018 όπου ο Αλέξης Τσίπρας τον αντικατέστησε βάζοντας στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης τον Μιχάλη Καλογήρου.

Μέσα από την ιστορία Κοντονή ωστόσο η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι προέκυψε και ένα καλό. Ότι άνοιξε η συζήτηση για τον νέο ποινικό κώδικα όπου, σύμφωνα με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύσσωμος ο νομικός κόσμος δικαίωσε τους χειρισμούς του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα, δίνοντας παράλληλα απάντηση στις κυβερνητικές αιτιάσεις ότι οι Χρυσαυγίτες «θα πέσουν στα μαλακά «εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ».

ΣΥΡΙΖΑ

Όπως λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου  οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής ανέφεραν ότι «δεν ταυτίζονται οι ποινές για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στο νέο ποινικό κώδικα» και εξέφρασαν την απορία τους «για τη σκοπιμότητα της δήλωσης του Στ. Κοντονή αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι είναι νομικός και οφείλει να το ξέρει».

Τι λένε οι δικηγόροι

Η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπάζογλου, με αφορμή την οξεία πολιτική αντιπαράθεση που έχει προκληθεί, τόνισε ότι «το πλαίσιο για διεύθυνση (εγκληματικής οργάνωσης) είναι 5-15 χρόνια. Δεν θεωρώ ότι 15 χρόνια είναι ευνοϊκή μεταχείριση, για οποιονδήποτε άνθρωπο».

Ο έγκριτος  δικηγόρος, μέλος της Κ.Ε. Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μαντζουράνης ανέφερε ότι «συνειδητή βλαπτική επιλογή» η παραίτηση και οι αιτιάσεις Κοντονή, δίνει με τις ατυχείς δηλώσεις του αφορμή να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, μία μέρα μετά την νίκη των δυνάμεων του αντιφασισμού.

Ο  αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, Θέμης Σοφός καθώς και ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, υπερασπίστηκαν σε συνεντεύξεις τους τον νέο ποινικό κώδικα, λέγοντας ότι είναι   εξαιρετικός σε όλα τα επίπεδα.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος πήρε σαφείς αποστάσεις από το κόμμα του. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι και με τον παλιό ποινικό κώδικα δεν μπορούσε να επιβληθεί στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων αν δεν είναι αμετάκλητη η απόφαση. Παράλληλα επέπληξε το όψιμο ενδιαφέρον της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνοντας ότι αν και τροποποίησε τον ποινικό κώδικα 2 φορές, δεν άλλαξε τη ρύθμιση του 2019.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις