Πολιτική

Σταύρος Κοντονής – ΣΥΡΙΖΑ: Το χρονικό μιας διαγραφής και το παρασκήνιο πριν την απόφαση Τσίπρα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η διαγραφή του Σταύρου Κοντονή από τον ΣΥΡΙΖΑ ήρθε ως φυσική συνέπεια μετά τα όσα έγιναν  και ειπώθηκαν χθες (08.10.2020) όλη την ημέρα.

Πέρα δηλαδή από τις δηλώσεις του πρώην υπουργού περί του νέου ποινικού κώδικα- που πυροδότησαν ένα ανύπαρκτο θέμα σύμφωνα ε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- ο Σταύρος Κοντονής  εμφανίστηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη χαρακτηρίζοντας τους πρώην συντρόφους τους «άθλιους, συκοφάντες και ψεύτες».

Click4more ΣΥΡΙΖΑ: Απάντηση στον Κοντονή με «βαριές» κουβέντες και… διαγραφή!

Οι δηλώσεις αυτές ξεχείλισαν το ποτήρι για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έδωσε εντολή στο γραφείο τύπου να ανακοινώσει ότι ο Σταύρος Κοντονής απεμπόλησε το δικαίωμα του να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από την στιγμή που εκτός των άλλων ταυτίστηκε με την κυβερνητική επιχειρηματολογία και τα fake news.

Ο Σταύρος Κοντονής είχε δείξει τις προσθέσεις του – ότι προετοίμαζε την έξοδο του από τον ΣΥΡΙΖΑ- εδώ και καιρό καθώς σε συνέντευξη του είχε κάνει λόγο «για φέουδα, φαινόμενα αρχηγισμού και λάθη που κακοφορμίζουν μέσα στο κόμμα».

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου λένε ότι ο πρώην υπουργός είχε πάντα ένα δύσκολο χαρακτήρα, ο οποίος δεν τον βοηθούσε στις σχέσεις του με τους άλλους.

Όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης είχε πολύ κακές σχέσεις με τον υφιστάμενο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ενώ είχε δημιουργήσει πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα με τους δικηγορικούς συλλόγους όλης της χώρας. 

Πριν μερικούς μήνες, σε συνέντευξη του είχε συνταχθεί με όσα είχαν κατατεθεί εις βάρος του Δημ. Παπαγγελόπουλου στην προανακριτική επιτροπή τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διαχωρίζοντας τη θέση του από την υπερασπιστική γραμμή που είχε ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

tsipras kontonhs in

Ο Σταύρος Κοντονής κάνει… καλό στον ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου του χρεώνουν ότι παρά το γεγονός ότι είχε τέτοιους προβληματισμούς δεν είχε ενημερώσει τα αρμόδια όργανα. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι από τη στιγμή που δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στις τελευταίες εκλογές το χάσμα ανάμεσα στον πρώην υπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλωσε.

Οι ίδιοι άνθρωποι λένε ότι ποτέ ο Σταύρος Κοντονής δεν κατάφερε να ξεπεράσει  το «τραύμα» του 2018 όπου ο Αλέξης Τσίπρας τον αντικατέστησε βάζοντας στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης τον Μιχάλη Καλογήρου.

Μέσα από την ιστορία Κοντονή ωστόσο η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι προέκυψε και ένα καλό. Ότι άνοιξε η συζήτηση για τον νέο ποινικό κώδικα όπου, σύμφωνα με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύσσωμος ο νομικός κόσμος δικαίωσε τους χειρισμούς του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα, δίνοντας παράλληλα απάντηση στις κυβερνητικές αιτιάσεις ότι οι Χρυσαυγίτες «θα πέσουν στα μαλακά «εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ».

ΣΥΡΙΖΑ

Όπως λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου  οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής ανέφεραν ότι «δεν ταυτίζονται οι ποινές για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στο νέο ποινικό κώδικα» και εξέφρασαν την απορία τους «για τη σκοπιμότητα της δήλωσης του Στ. Κοντονή αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι είναι νομικός και οφείλει να το ξέρει».

Τι λένε οι δικηγόροι

Η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπάζογλου, με αφορμή την οξεία πολιτική αντιπαράθεση που έχει προκληθεί, τόνισε ότι «το πλαίσιο για διεύθυνση (εγκληματικής οργάνωσης) είναι 5-15 χρόνια. Δεν θεωρώ ότι 15 χρόνια είναι ευνοϊκή μεταχείριση, για οποιονδήποτε άνθρωπο».

Ο έγκριτος  δικηγόρος, μέλος της Κ.Ε. Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μαντζουράνης ανέφερε ότι «συνειδητή βλαπτική επιλογή» η παραίτηση και οι αιτιάσεις Κοντονή, δίνει με τις ατυχείς δηλώσεις του αφορμή να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, μία μέρα μετά την νίκη των δυνάμεων του αντιφασισμού.

Ο  αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, Θέμης Σοφός καθώς και ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, υπερασπίστηκαν σε συνεντεύξεις τους τον νέο ποινικό κώδικα, λέγοντας ότι είναι   εξαιρετικός σε όλα τα επίπεδα.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος πήρε σαφείς αποστάσεις από το κόμμα του. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι και με τον παλιό ποινικό κώδικα δεν μπορούσε να επιβληθεί στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων αν δεν είναι αμετάκλητη η απόφαση. Παράλληλα επέπληξε το όψιμο ενδιαφέρον της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνοντας ότι αν και τροποποίησε τον ποινικό κώδικα 2 φορές, δεν άλλαξε τη ρύθμιση του 2019.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μειώνει συνεχώς το δημόσιο χρέος της ταχύτερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα
«Με ορίζοντα το 2031, το δημόσιο χρέος θα έχει μειωθεί κάτω από 110%, καθώς από το 2021 μέχρι σήμερα έχει συρρικνωθεί κατά το 1/3» υπογραμμίζει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης 42
Κατσαφάδος από Σαλαμίνα: Προτεραιότητα η γρήγορη καταγραφή των ζημιών και οι αποζημιώσεις, την Τρίτη ξεκινούν οι αυτοψίες
Στο νησί ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας - Περίπου 600 άνθρωποι απομακρύνθηκαν διά θαλάσσης - Στο Πυροσβεστικό Σώμα η έρευνα για τα αίτια των πυρκαγιών
Κατσαφάδος Σαλαμίνα
Αντώνης Σαμαράς για τα τουρκικά θαλάσσια πάρκα: Μια ακόμη διεθνής πειρατεία από την Άγκυρα, αυτά είναι τα κατά φαντασία «ήρεμα νερά»
«Τι ακριβώς κάνουμε; Ποια είναι η στρατηγική μας; Δεν βλέπουμε πως η Τουρκία προσπαθεί να μας αποκόψει από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο;» διερωτάται στη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός
Ο Αντώνης Σαμαράς 130
Θαλάσσια πάρκα: Σκληρή κριτική της ΕΛΑΣ στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς απέναντι στην Τουρκία
Παράνομη χαρακτηρίζει την τουρκική κίνηση η ΕΛ.Α.Σ - Ζητεί ευρωπαϊκή αντίδραση και κυρώσεις, εγκατάλειψη της πολιτικής των «ήρεμων νερών» και επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών
ΕΛΑΣ, κόμμα Τσίπρα 7
Η Ελλάδα απαντά στις τουρκικές προκλήσεις με τα θαλάσσια πάρκα σε βόρειο Αιγαίο και Καστελόριζο: Είναι παράνομα και δεν δημιουργούν τετελεσμένα
Το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενεργεί «με συνέπεια και αποφασιστικότητα» για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της
Φρεγάτα 101