Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Σταύρος Θεοδωράκης: Δεν αγκιστρώνομαι σε καμία καρέκλα – Το ΚΙΝΑΛ θυμίζει πλέον ΠΑΣΟΚ

Σταύρος Θεοδωράκης: Δεν αγκιστρώνομαι σε καμία καρέκλα – Το ΚΙΝΑΛ θυμίζει πλέον ΠΑΣΟΚ
Eurokinissi

– Τους τίτλους τέλους του γάμου του Ποταμιού με το Κίνημα Αλλαγής επισημοποίησε απόψε στην κεντρική πολιτική του ομιλία ο Σταύρος Θεοδωράκης
– Υπεραμύνθηκε της ορθότητας της επιλογής του υπέρ της αυτόνομης πορείας επικαλούμενος το συντριπτικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (97-16 -5)
– Χαρακτήρισε κατασκευασμένα τα σενάρια συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ
– Η αποχώρηση του Ποταμιού θα κριθεί από τον κόσμο της Κεντροαριστεράς η απάντηση του ΚΙΝΑΛ

Νέα ρότα χαράσσει από σήμερα για το Ποτάμι, καθώς απομακρύνεται οριστικά και τελεσίδικα από τους κόλπους του ΚΙΝΑΛ. Στην κεντρική πολιτική ομιλία του που ακολούθησε την πολύωρη συνεδρίαση και την ψηφοφορία και μεταδόθηκε τηλεοπτικά (ΕΡΤ2), ο Σταύρος Θεοδωράκης εξήγησε ότι η αφορμή του διαζυγίου με το Κίνημα Αλλαγής είναι η διαφορά απόψεων στο μεγάλο εθνικό θέμα του Μακεδονικού. Η μεν επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά έσπευσε να καταδικάσει τη Συμφωνία, εν αγνοία μας, όπως είπε. Για το Ποτάμι, η Συμφωνία χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης από μία εμμονική και στείρα άρνηση που βλάπτει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Το απόλυτο όχι, διευκρίνισε, δεν είναι πολιτική επιλογή, και υπενθύμισε ότι ήταν η καραμέλα των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ στα χρόνια της αντιμνημονιακής υστερίας. Επιπλέον, ένας πρόσθετος λόγος της ρήξης με το ΚΙΝΑΛ είναι επειδή, όπως είπε, θυμίζει όλο και περισσότερο το ΠΑΣΟΚ.

Για το ιδεολογικό προφίλ του Ποταμιού, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ευρωπαϊκού πολιτικού σχηματισμού που εκφράζεται από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η μεταρρυθμιστική άπνοια και η απουσία του φιλελευθερισμού και προοδευτισμού δεν ταιριάζουν με εμάς, πρόσθεσε.

Εξήγγειλε τη διενέργεια συνεδρίου για τον Οκτώβριο όπου θα αναδειχθεί νέα ηγεσία και θα αναζητηθούν ευρύτερες συνεργασίες σε φιλελεύθερη προοδευτική κατεύθυνση.

Για τα σενάρια που κυκλοφόρησαν τον Ιούνιο ότι προσβλέπει σε συμμαχίες είτε με τη Νέα Δημοκρατία είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής του Ποταμιού τα διέψευσε κατηγορηματικά, χαρακτηρίζοντάς τα κατασκευασμένα που αποσκοπούν στην αποδυνάμωση του κόμματος, στην μείωση τξης επιρροής του και στην αφαίμαξη στελεχών του.

Ανακοίνωση – απάντηση του ΚΙΝΑΛ προς τον Σταύρο Θεοδωράκη

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ είναι το κεκτημένο των εκατοντάδων χιλιάδων συνιδρυτών του που αποτελούν τους μόνους αναντικατάστατους εγγυητές της πορείας του. Ενώσαμε τον κατακερματισμένο προοδευτικό χώρο.

Στόχος μας ο αυτόνομος πρωταγωνιστικός μας ρόλος, μέσα από την αύξηση της επιρροής μας και την ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών.

Είμαστε ο προοδευτικός πόλος απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου και στο συνέδριο του Μαρτίου, αποτυπώθηκε με σαφήνεια ότι το κίνημα αλλαγής εκφράζει τον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου.

Ενώσαμε και εκφράζουμε τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου. Υπηρετούμε την απαίτηση του προοδευτικού κόσμου για πολιτική ενότητα μέσα από τις αναγκαίες συνθέσεις.

Οι διαφορετικές απόψεις ενισχύουν τον πλουραλισμό του εγχειρήματος αρκεί να διασφαλίζουν την ενότητα και την συσπείρωση και όχι να οδηγούν στον κατακερματισμό.

Αμφιθυμίες, μπρος πίσω και μετέωρα βήματα δεν βοήθησαν. Προσωπικές στρατηγικές δεν έχουν θέση.

Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στον προοδευτικό κόσμο που απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών και του ρόλου μας. Το εγχείρημα δύσκολο, η ευθύνη όμως ακόμη μεγαλύτερη.

Όποιος υποτιμά την ανάγκη για ενότητα στο χώρο της Κεντροαριστεράς είναι σίγουρο ότι θα κριθεί από τον κόσμο της παράταξης.

Κάθε δυσκολία μας ενώνει ακόμη περισσότερο.

Προχωράμε μπροστά με αποφασιστικότητα για την ισχυρή Κεντροαριστερά που θα εξασφαλίσει προοδευτικές λύσεις για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Προχωράμε μπροστά με ανοιχτό πνεύμα, προσθέτοντας και πολλαπλασιάζοντας δυνάμεις, προχωράμε μπροστά με αυτούς που θέλουν και μπορούν.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις