Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Στεφάνι από Παυλόπουλο στην προτομή του Μουστακλή – Μηνύματα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Στεφάνι από Παυλόπουλο στην προτομή του Μουστακλή – Μηνύματα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

45 χρόνια από την πτώση της Χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας συμπληρώνονται σήμερα (24.07.2019) και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος βρέθηκε στο Πάρκο Ελευθερία για να καταθέσει στεφάνι στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή.

Με τον τρόπο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέτισε φόρο τιμής σε όλους τους αντιστασιακούς, σε όλους εκείνους που έδωσαν μάχη για να πέσει η Χούντα και να “επιστρέψει” η Δημοκρατία στην Ελλάδα.

Ο Σπύρος Μουστακλής ήταν ένας από τους στρατιωτικούς που πήραν μέρος στο Κίνημα του Ναυτικού, το οποίο όμως προδόθηκε και εκείνος, όπως κι άλλοι συνελήφθη, με αποτέλεσμα να βασανιστεί επί 45 μέρες στα κρατητήρια της ΕΑΤ – ΕΣΑ με αποτέλεσμα να υποστεί εγκεφαλικό, από το οποίο δεν συνήλθε ολοκληρωτικά ποτέ.

Τα μηνύματα των κομμάτων για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

ΣΥΡΙΖΑ

«Η επέτειος για τα 45 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας αποτελεί πρωτίστως ημέρα μνήμης και αναστοχασμού. Θυμόμαστε και τιμούμε όλους τους αγωνιστές, τις αγωνίστριες και τη νεολαία που έδωσαν τη σκληρή μάχη προκειμένου να απαλλαγεί η χώρα από τη χούντα των συνταγματαρχών η οποία, εκτός όλων των άλλων δεινών, είναι υπεύθυνη για την προδοσία της Κύπρου.

Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας, λοιπόν, δεν είναι μια ακόμη τυπική επέτειος. Έχουμε καθήκον όχι μόνο να διαφυλάξουμε το δημοκρατικό πολίτευμα και τις κατακτήσεις του αλλά και αγωνιστούμε ώστε να διευρύνουμε τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό. Και, την ίδια στιγμή, έχουμε χρέος να αποκρούσουμε προκλήσεις που αμφισβητούν ευθέως τους δημοκρατικούς αγώνες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους πολίτες να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για τη Δημοκρατία. Η χώρα δεν κινδυνεύει πια από τα τανκς των συνταγματαρχών. Ωστόσο η υπεράσπιση της λαϊκής κυριαρχίας αποτελεί διακύβευμα που τίθεται σε καθημερινή βάση».

Ελληνική Λύση

«Σήμερα συμπληρώνονται 45 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Είναι ημέρα μνήμης για όλους, όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών και υπέρ της δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα είναι πιο επίκαιρη από κάθε άλλη στιγμή στην ιστορία του τόπου η ανάγκη για ενότητα και εθνική στρατηγική, καθώς επίσης και η ανάγκη για αποχή από τον λαϊκισμό και την δημαγωγία. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε είναι επίκαιρο το αίτημα για εθνική κυριαρχία και ελευθερία. Ελευθερία και δημοκρατία με μνημόνια, τρόικα και επιτροπεία δεν μπορούν να υπάρξουν. Καλούμαστε να αγωνιστούμε και πάλι για την Δημοκρατία».

ΜέΡΑ25

«Η Χούντα δεν έπεσε. Την Χούντα την έριξαν οι αγώνες των αντιστασιακών Ελλήνων που κανείς δεν δικαιούται να θεωρήσει δεδομένους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ΜέΡΑ24. «Τελική νίκη της Δημοκρατίας, βέβαια, δεν υπάρχει» συνεχίζει η ανακοίνωση και μέσα από μια ιστορική αναδρομή φτάνει στην οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, σημειώνοντας: «Όταν οι φούσκες του χρέους έσκασαν παγκοσμίως το 2008, έσκασε κι η φούσκα του ελληνικού χρέους. Από τότε η Δημοκρατία μας μπήκε ξανά στο γύψο, σε επιτροπεία δανειστών που έστειλαν την τρόικα να κατασχέσει ό,τι βρει και να εντάξει τους Έλληνες στην «Χρεοδουλοπαροικία η Ελλάς» (…)

Αντίθετα με τον καιρό της Χούντας, στον καιρό της Χρεοδουλοπαροικίας το Κοινοβούλιο δεν έκλεισε. Απλά εξευτελίζεται 9 συναπτά χρόνια περνώντας τα μέτρα των δανειστών-κατακτητών».

Και καταλήγει: «Ο αγώνας για τη Δημοκρατία λοιπόν συνεχίζεται. Τα 45 χρόνια από την πτώση της Χούντας το ΜέΡΑ25 τα τιμά και τα γιορτάζει ως μεγαλειώδη υπενθύμιση της πιο μεγάλης αλήθειας: Δεν υπάρχει τελική ήττα στον αγώνα για τη Δημοκρατία. Όπως και δεν υπάρχει τελική νίκη. Προχωράμε!»

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις