Πολιτική

Στέφανος Κασσελάκης: Γρίφος η είσοδός του στη Βουλή μετά τη παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου – Ποιοι πρέπει να αρνηθούν την έδρα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε αναβρασμό βρίσκεται για ακόμη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παραίτηση του βουλευτή Επικρατείας Όθωνα Ηλιόπουλου και το αίτημά του να δοθεί η θέση του στον πρόεδρο του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Στέφανου Κασσελάκη.

Ήταν εξάλλου γνωστό πως ο Όθωνας Ηλιόπουλος, καθηγητής ιατρικής στο Χάρβαρντ, σκεφτόταν την παραίτηση εδώ και καιρό λόγω φόρτου εργασίας. Ο ίδιος ζήτησε η έδρα του να δοθεί στον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας πως πρόκειται για τον δεύτερο ομογενή που βρισκόταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. 

Ο Όθωνας Ηλιόπουλος αφού εξήγησε τους λόγους που παραιτήθηκε, σημείωσε στην επιστολή του: «…παραιτούμαι υπέρ του ετέρου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου μας, του εκλεγμένου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη».

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για τον Στέφανο Κασσελάκη. Κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή, καθώς για να επιτευχθεί, 4 υποψήφιοι βουλευτές που ήταν στο Επικρατείας θα πρέπει να αρνηθούν την έδρα.

Και αυτό γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης – όπως φαίνεται παρακάτω και από τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών από το Υπουργείο Εσωτερικών – ήταν ένατος στο ψηφοδέλτιο των εκλογών του 2023.

syriza epikrateias

Όθων Ηλιόπουλος, Έλενα Ακρίτα και Ευάγγελος Αποστολάκης είχαν μπει κανονικά στη Βουλή, με βάση τα ποσοστά του κόμματος, όμως ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν σχετικά χαμηλά στη λίστα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Από τότε, ωστόσο, όλα άλλαξαν στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Η πρώτη επιλαχούσα για να πάρει τη θέση του παραιτηθέντος, Όθωνα Ηλιόπουλου, είναι η Πόπη Τσαπανίδου.

Η Πόπη Τσαπανίδου ήταν μια από τις προσωπικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ με την παραίτηση του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αποσύρθηκε και η ίδια.

Αν η Πόπη Τσαπανίδου αρνηθεί, η πρόταση θα πάει στον Μιχάλη Καλογήρου – ένας από τους στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα – και στη συνέχεια στην Τζένη Λειβαδάρου, που, μάλλον, είναι το καλύτερο σενάριο για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Σε περίπτωση που και οι δύο αρνηθούν, τότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να περάσει τον σκόπελο του Αθανάσιου Τσάκρη, που έχει προσχωρήσει στο κόμμα του Πέτρου Κόκκαλη και τέλος της Γεωργίας Λάλη, που έχει συνταχθεί με τη Νέα Αριστερά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΕΛΑΣ: Μετωπική επίθεση στην επταετία Μητσοτάκη – «Fake news το success story της κυβέρνησης»
Το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα κάνει τον δικό του απολογισμό για την περίοδο 2019-2026, κάνοντας λόγο για επιδείνωση της οικονομίας, διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και κρίση στο κράτος δικαίου
Συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης για τα επτά χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη. Την παρουσίαση με θέμα "Η επταετία Μητσοτάκη - Εφτά χρόνια ψέματα, χαμένες ευκαιρίες, διαφθορά" κάνουν ο Τομεάρχης Οικονομικών Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο Τομεάρχης Εργασίας Διονύσης Τεμπονέρας και η Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.Α.Σ Θεώνη Κουφονικολάκου. Δευτέρα 6 Ιουλίου 2026    (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Μήνυμα Κυρανάκη με το βλέμμα στις εκλογές: «Αντίπαλός μας ο Τσίπρας» – «Έχει εξαντληθεί το θέμα Σαμαρά»
Ο νέος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής χαράσσει τη γραμμή για τις κάλπες του 2027, προαναγγέλλει νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια, ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην Αμαλίας
Κωνσταντίνος Κυρανάκης
8
Άδωνις Γεωργιάδης: Λυπάμαι που ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε τις κατηγορίες Τσίπρα, Ανδρουλάκη και Κωνσταντοπούλου – Δεν ξέρω αν με αυτούς θέλει να κάνει παρέα
«Καλό είναι να πέσουν οι τόνοι, μπορεί να γίνεται πολιτική κριτική, αλλά όχι με τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης με τον Αντώνη Σαμαρά 11
Σταύρος Παπασταύρου για Μαρία Καρυστιανού: Αποκύημα της φαντασίας της οι ανεμογεννήτριες στο Ωραιόκαστρο, απαιτείται μεγάλη σοβαρότητα
«Στο Ωραιόκαστρο ανεμογεννήτριες δεν υπάρχουν, ούτε προχωρούν έργα για να υπάρξουν, και με το νέο Ειδικό Χωροταξικό δεν θα επιτρέπεται να υπάρξουν» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος
Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σταύρος Παπασταύρου 8