Πολιτική

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου είναι εδώ, χρέος των προοδευτικών δυνάμεων να την ακολουθήσουμε

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Η παρακαταθήκη του Ανδρέα είναι εδώ, χρέος των προοδευτικών δυνάμεων να την ακολουθήσουμε», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή την συμπλήρωση 28 χρόνων από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου.

«Τόσο το τρίπτυχο της “Εθνικής Ανεξαρτησίας – Λαϊκής Κυριαρχίας – Κοινωνικής Απελευθέρωσης”, όσο και η προοδευτική “Αλλαγή”, δεν ήταν συνθήματα κενά περιεχομένου», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης και προσθέτει: «Εξέφραζαν μια λαϊκή, εθνική ανάγκη που παραμένει και σήμερα όσο ποτέ επίκαιρη. Και σήμερα συμπυκνώνονται στην “πατριωτική Αριστερά”.

Ο δρόμος που άνοιξε ο Ανδρέας παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος, αν και πολλοί από τους επιγόνους του τον ξέχασαν. Η Αλλαγή, η εθνική συμφιλίωση, ο προοδευτικός κόσμος στην εξουσία».

Στη δήλωσή του αναφέρει ακόμη: «Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση. Συμπληρώνονται σήμερα 28 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Του πολιτικού οραματιστή της μεγάλης προοδευτικής “Αλλαγής”.

Πιο επίκαιρος παρά ποτέ, μάς δίδαξε πώς επιτυγχάνονται οι συγκλίσεις, χωρίς συμβιβασμούς και παζάρια, αλλά με ενότητα. Πώς τελικά ο λαός είναι εκείνος που οδηγεί στις συγκλίσεις και όχι τα κλειστά γραφεία. Ένωσε το βενιζελογενές κέντρο, την εαμική αριστερή παράδοση, τη γενιά του 114, το ΠΑΚ, γεννώντας το κίνημα εκείνο που τότε εξέφραζε τη λαϊκή πλειοψηφία, τους αποκλεισμένους, τους μη προνομιούχους, τους διωκόμενους από το κράτος της Δεξιάς.

Στην άσκηση της πραγματικής πολιτικής έδειξε ότι μπορείς να λειτουργείς αδέσμευτα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το δίκιο των λαών όντας μέλος στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ο Γιάσερ Αραφάτ ήταν ο πρώτος ηγέτης που επισκέφθηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην Αθήνα. Και ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που οικοδόμησε σχέσεις φιλίας με τον αραβικό κόσμο.

Έργα του η εθνική συμφιλίωση, η συνεχής θεσμική και κοινωνική προσπάθεια για ισότητα των δύο φύλων, η στήριξη των μη προνομιούχων, το ΕΣΥ. Η απελευθέρωση κοινωνικών ομάδων που η συντήρηση του κράτους της Δεξιάς κρατούσε δέσμιες.

Η περίπτωση του Ανδρέα Παπανδρέου απέδειξε ότι, όταν η σκέψη είναι βαθιά και η βούληση ισχυρή, το να απευθύνεσαι στους πολίτες με απλά και κατανοητά λόγια, κάθε άλλο παρά συνθηματολογία ή λαϊκισμός είναι».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Καρφιά» Μαρινάκη για Καρυστιανού: «Θέλω να πιστεύω ότι θα καταδικάσει τις επιθέσεις» – «Περιμένουμε απαντήσεις για το ακίνητο»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την προσδοκία ότι η πρόεδρος της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία» θα τοποθετηθεί για την τραγωδία στη Θεσσαλονίκη, ενώ σχολίασε και τα δημοσιεύματα που τη συνδέουν με αγορά από fund
Μαρία Καρυστιανού 5
Μαρινάκης για τη δολοφονική επίθεση στη Θεσσαλονίκη: «Ήθελαν νεκρό, η τρομοκρατία δεν θα νικήσει» – Αιχμές για Καραμανλή και Φλωρίδη
Σκληρή επίθεση στην αντιπολίτευση και σε όσους «βάφτιζαν ακτιβισμό» τη βία, μήνυμα εφαρμογής του νόμου «παντού, χωρίς εκπτώσεις και φόβο»
Παύλος Μαρινάκης
6
Αντώνης Σαμαράς κατά Αλέξη Τσίπρα: Αμετανόητος για την Συμφωνία των Πρεσπών βάζει πλάτη και για τις «Πρέσπες του Αιγαίου»
«Είτε ως ΣΥΡΙΖΑ, είτε ως ΕΛΑΣ, ο κ. Τσίπρας παραμένει ίδιος» γράφει σε ανάρτησή του ο πρώην πρωθυπουργός με αφορμή δηλώσεις στελεχών της ΕΛΑΣ για τα ελληνοτουρκικά
Αντώνης Σαμαράς 21
Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ, ΕΛΑΣ και Νέα Αριστερά κατά Κυρανάκη για τις δηλώσεις του μετά τη δολοφονική επίθεση στη Θεσσαλονίκη
Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η ανακοίνωση της ΕΛ.Α.Σ., η οποία κατηγόρησε τον γραμματέα της ΝΔ ότι, την ώρα που το σύνολο του πολιτικού κόσμου καταδικάζει την τρομοκρατία και υπερασπίζεται τη δημοκρατία
Κωνσταντίνος Κυρανάκης 40
Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο και υπερβαίνουν κυβερνήσεις και εκλογικούς κύκλους
«Η στρατηγική μας συνεργασία θα συνεχίσει να εμβαθύνεται προς όφελος των δύο λαών» γράφει ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του μετά το δείπνο με την Κίμπερλι Γκιλφόιλ για τα 250 χρόνια από την Αμερικανική Ανεξαρτησία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Κίμπερλι Γκιλφόιλ στο Μέγαρο Μαξίμου 7