Πολιτική

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου είναι εδώ, χρέος των προοδευτικών δυνάμεων να την ακολουθήσουμε

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Η παρακαταθήκη του Ανδρέα είναι εδώ, χρέος των προοδευτικών δυνάμεων να την ακολουθήσουμε», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή την συμπλήρωση 28 χρόνων από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου.

«Τόσο το τρίπτυχο της “Εθνικής Ανεξαρτησίας – Λαϊκής Κυριαρχίας – Κοινωνικής Απελευθέρωσης”, όσο και η προοδευτική “Αλλαγή”, δεν ήταν συνθήματα κενά περιεχομένου», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης και προσθέτει: «Εξέφραζαν μια λαϊκή, εθνική ανάγκη που παραμένει και σήμερα όσο ποτέ επίκαιρη. Και σήμερα συμπυκνώνονται στην “πατριωτική Αριστερά”.

Ο δρόμος που άνοιξε ο Ανδρέας παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος, αν και πολλοί από τους επιγόνους του τον ξέχασαν. Η Αλλαγή, η εθνική συμφιλίωση, ο προοδευτικός κόσμος στην εξουσία».

Στη δήλωσή του αναφέρει ακόμη: «Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση. Συμπληρώνονται σήμερα 28 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Του πολιτικού οραματιστή της μεγάλης προοδευτικής “Αλλαγής”.

Πιο επίκαιρος παρά ποτέ, μάς δίδαξε πώς επιτυγχάνονται οι συγκλίσεις, χωρίς συμβιβασμούς και παζάρια, αλλά με ενότητα. Πώς τελικά ο λαός είναι εκείνος που οδηγεί στις συγκλίσεις και όχι τα κλειστά γραφεία. Ένωσε το βενιζελογενές κέντρο, την εαμική αριστερή παράδοση, τη γενιά του 114, το ΠΑΚ, γεννώντας το κίνημα εκείνο που τότε εξέφραζε τη λαϊκή πλειοψηφία, τους αποκλεισμένους, τους μη προνομιούχους, τους διωκόμενους από το κράτος της Δεξιάς.

Στην άσκηση της πραγματικής πολιτικής έδειξε ότι μπορείς να λειτουργείς αδέσμευτα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το δίκιο των λαών όντας μέλος στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ο Γιάσερ Αραφάτ ήταν ο πρώτος ηγέτης που επισκέφθηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην Αθήνα. Και ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που οικοδόμησε σχέσεις φιλίας με τον αραβικό κόσμο.

Έργα του η εθνική συμφιλίωση, η συνεχής θεσμική και κοινωνική προσπάθεια για ισότητα των δύο φύλων, η στήριξη των μη προνομιούχων, το ΕΣΥ. Η απελευθέρωση κοινωνικών ομάδων που η συντήρηση του κράτους της Δεξιάς κρατούσε δέσμιες.

Η περίπτωση του Ανδρέα Παπανδρέου απέδειξε ότι, όταν η σκέψη είναι βαθιά και η βούληση ισχυρή, το να απευθύνεσαι στους πολίτες με απλά και κατανοητά λόγια, κάθε άλλο παρά συνθηματολογία ή λαϊκισμός είναι».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τσίπρας από τη ΔΕΘ στο newsit.gr: «Ήμουν ανεκτικός σε προσωπικές στρατηγικές – Αυτό δεν θα επαναληφθεί»
Η απάντηση στην ερώτηση του Πέτρου Κατσάκου για στελέχη που κινούνται εκτός κομματικής γραμμής – «Έπαθα και έμαθα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας μήνυμα για ενότητα, πειθαρχία και αυτοπειθαρχία στην ΕΛΑΣ
Αλέξης Τσίπρας, ΕΛΑΣ
30
Ο Αδριανός Γολέμης, ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης που θα ταξιδέψει στο διάστημα – Στο Παρίσι γράφτηκε ιστορία
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πιστεύω ότι ο Αδριανός, πέρα από τα πολύ ενδιαφέροντα πειράματα που θα διεξάγει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, θα αποτελέσει επίσης πηγή έμπνευσης για τα μικρά ελληνόπουλα»
διάστημα
Παύλος Μαρινάκης: «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συνεργασίας με Σαμαρά – Στόχος η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας»
Η Νέα Δημοκρατία έχει ως στόχο την αυτοδυναμία και χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη επιλογή τη μόνη «καθαρή πρόταση διακυβέρνησης» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο Παύλος Μαρινάκης
Ένταση ανάμεσα σε Κωνσταντίνο Κυρανάκη και Κατερίνα Παπακωστοπούλου: «Εάν σας αρέσει να προσβάλλετε γυναίκα, δεν έχω πρόβλημα, θα σας ανταπαντήσω»
«Δεν θα συζητήσουμε δημόσια τον μισθό μου. Είναι προσωπικό δεδομένο, δεν σας αφορά», είπε η δημοσιογράφος στον βουλευ΄τ
Kατερίνα Παπακωστοπούλου και Κωνσταντίνος Κυρανάκης
9
Αύξηση της νόμιμης μετανάστευσης μετά τον νέο νόμο – Στις 64.095 οι εγκρίσεις μετακλήσεων το πρώτο οκτάμηνο
Σημαντική αύξηση στις εγκρίσεις μετακλήσεων εργαζομένων από τρίτες χώρες καταγράφεται το πρώτο οκτάμηνο του 2026 σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ (Πηγή: Αντώνης Νικολόπουλος)
Αμάλ Κλούνεϊ και Κωνσταντίνος Τασούλας συναντιώνται 12 χρόνια μετά – Ο καλός σκοπός για τον οποίο έρχεται στην Ελλάδα η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αμάλ Κλούνεϊ επισκέπτεται την χώρα μας - Είχε αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Κλούνεϊ