Πολιτική

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου είναι εδώ, χρέος των προοδευτικών δυνάμεων να την ακολουθήσουμε

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Η παρακαταθήκη του Ανδρέα είναι εδώ, χρέος των προοδευτικών δυνάμεων να την ακολουθήσουμε», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή την συμπλήρωση 28 χρόνων από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου.

«Τόσο το τρίπτυχο της “Εθνικής Ανεξαρτησίας – Λαϊκής Κυριαρχίας – Κοινωνικής Απελευθέρωσης”, όσο και η προοδευτική “Αλλαγή”, δεν ήταν συνθήματα κενά περιεχομένου», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης και προσθέτει: «Εξέφραζαν μια λαϊκή, εθνική ανάγκη που παραμένει και σήμερα όσο ποτέ επίκαιρη. Και σήμερα συμπυκνώνονται στην “πατριωτική Αριστερά”.

Ο δρόμος που άνοιξε ο Ανδρέας παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος, αν και πολλοί από τους επιγόνους του τον ξέχασαν. Η Αλλαγή, η εθνική συμφιλίωση, ο προοδευτικός κόσμος στην εξουσία».

Στη δήλωσή του αναφέρει ακόμη: «Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση. Συμπληρώνονται σήμερα 28 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Του πολιτικού οραματιστή της μεγάλης προοδευτικής “Αλλαγής”.

Πιο επίκαιρος παρά ποτέ, μάς δίδαξε πώς επιτυγχάνονται οι συγκλίσεις, χωρίς συμβιβασμούς και παζάρια, αλλά με ενότητα. Πώς τελικά ο λαός είναι εκείνος που οδηγεί στις συγκλίσεις και όχι τα κλειστά γραφεία. Ένωσε το βενιζελογενές κέντρο, την εαμική αριστερή παράδοση, τη γενιά του 114, το ΠΑΚ, γεννώντας το κίνημα εκείνο που τότε εξέφραζε τη λαϊκή πλειοψηφία, τους αποκλεισμένους, τους μη προνομιούχους, τους διωκόμενους από το κράτος της Δεξιάς.

Στην άσκηση της πραγματικής πολιτικής έδειξε ότι μπορείς να λειτουργείς αδέσμευτα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το δίκιο των λαών όντας μέλος στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ο Γιάσερ Αραφάτ ήταν ο πρώτος ηγέτης που επισκέφθηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην Αθήνα. Και ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που οικοδόμησε σχέσεις φιλίας με τον αραβικό κόσμο.

Έργα του η εθνική συμφιλίωση, η συνεχής θεσμική και κοινωνική προσπάθεια για ισότητα των δύο φύλων, η στήριξη των μη προνομιούχων, το ΕΣΥ. Η απελευθέρωση κοινωνικών ομάδων που η συντήρηση του κράτους της Δεξιάς κρατούσε δέσμιες.

Η περίπτωση του Ανδρέα Παπανδρέου απέδειξε ότι, όταν η σκέψη είναι βαθιά και η βούληση ισχυρή, το να απευθύνεσαι στους πολίτες με απλά και κατανοητά λόγια, κάθε άλλο παρά συνθηματολογία ή λαϊκισμός είναι».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η ανάρτηση Τσίπρα από το Άγιο Όρος και το «καρφί» του Πολάκη για τον συνοδό του: «Δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι»
Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ έγραψε για το «ταξίδι» στην ιστορία και την πνευματικότητα της Αθωνικής Πολιτείας - Το αιχμηρό σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και το παρελθόν της σφοδρής αντιπαράθεσης
Τσίπρας στο Άγιο Όρος και Παύλος Πολάκης 8
ΚΥΣΕΑ: Παραμένουν για ακόμη έναν μήνα οι Patriot στη Σαουδική Αραβία – «Πράσινο φως» σε 8 εξοπλιστικά προγράμματα
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε για Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, Ουκρανία και την ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Μέγαρο Μαξίμου 38
Μεταναστευτικό: Στο τραπέζι της ΕΕ η ελληνική πρόταση για «μηχανισμό έκτακτης ανάγκης» –  Αναστολή ασύλου και άμεσες επιστροφές
Την πρωτοβουλία Μητσοτάκη παρουσίασε ο Θάνος Πλεύρης στο Συμβούλιο Εσωτερικών - Θετική υποδοχή από πολλά κράτη-μέλη, συζητήσεις και για «κόμβους επιστροφής» σε τρίτες χώρες
Μετανάστες, Μυτιλήνη
ΠΑΣΟΚ για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Καταρρέει το αφήγημα της κυβέρνησης μετά τις δηλώσεις Συρίγου για υποχώρηση στην Κάσο
Σκληρή ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη - «Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που δεν θα επιτρέπει καμία αμφισβήτηση από το ανιστόρητο δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”»
ΠΑΣΟΚ, γραφεία
Mετωπική Κωνσταντοπούλου με Θεοδωρικάκο και Ανδρουλάκη: «Ούτε η μαφία δεν τα κάνει αυτά» – «Δεν είμαι πρόεδρος του Παναθηναϊκού όπως ήταν ο πατέρας σας»
Η αιχμή για τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δίπλα στον Μαργαρίτη Σχοινά σε... αγώνα μπάσκετ και η νέα άγρια σύγκρουση με τον υπουργό Ανάπτυξης για τον γιό του
Τάκης Θεοδωρικάκος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νίκος Ανδρουλάκης 19