Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Στέφανος Κασσελάκης: Ο πρωθυπουργός να δεσμευτεί να μην αμνηστεύσει τον Κώστα Καραμανλή

Στέφανος Κασσελάκης: Ο πρωθυπουργός να δεσμευτεί να μην αμνηστεύσει τον Κώστα Καραμανλή

Συνέντευξη στον ΣΚΑΪ παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, το βράδυ της Τρίτης (2.4.24).

Στην αρχή της συνέντευξής του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και στη Σία Κοσιώνη ο Στέφανος Κασσελάκης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της 28χρονης που δολοφονήθηκε στους Αγίους Αναργύρους.

Με αφορμή τη νέα γυναικοκτονία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση νομοθετική πρόταση για την ποινικοποίηση του όρου «γυναικοκτονία», ενώ παράλληλα σημείωσε πως «υπάρχει ζήτημα ασφαλείας» στη χώρα που αφορά την εγκληματικότητα, την ενδοοικογενειακή βία, αλλά και την πολιτική προστασία.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι και η οικονομική ανασφάλεια προκαλεί «βία».

Ερωτηθείς για την υπόθεση των Τεμπών και κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να καταθέσει το αίτημα για προανακριτική, ο Στ. Κασσελάκης εξήγησε ότι θα προχωρήσει μόνο «εφόσον ο πρωθυπουργός δεσμευτεί να μην αμνηστεύσει τον κ. Καραμανλή», τονίζοντας πως εάν δεν γίνει αυτό, λόγω απόλυτης πλειοψηφίας δεν θα πάει το θέμα στη δικαιοσύνη.

Αναφερόμενος στο «κατηγορητήριο» που δημοσίευσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης είπε πως υπάρχουν ήδη «υπεραρκετά στοιχεία για να αιτιολογήσουμε τις κατηγορίες» και ότι είναι «ξεκάθαρες οι ενδείξεις και οι προειδοποιήσεις» που είχε ο τότε υπουργός.

«Η Δικαιοσύνη κρίνεται κάθε μέρα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εγγυάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι δεν έχουν διαρρεύσει στοιχεία Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού;», ανέφερε ο κ. Κασσελάκης για το ζήτημα με τα e-mail της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου σε Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού και τις δηλώσεις του περί διενέργειας ευρωεκλογών με την παρουσία διεθνών παρατηρητών.

Ο κ. Κασσελάκης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει πει τη λέξη «νοθεία» σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό – όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. – που την είχε χρησιμοποιήσει το 2019. «Για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση υπάρχει υπεξαίρεση στοιχείων εκλογέων του εξωτερικού», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ο οποίος σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως δεν πρόκειται να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

«Δεν έχω κανένα σκοπό να αρνηθώ το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και θεωρώ ότι θα πάμε και πολύ καλά», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι το ποσοστό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που είχε λάβει στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023.

Ως πήχη ο κ. Κασσελάκης έβαλε ένα ποσοστό στις ευρωεκλογές πάνω από το 17% που είχε λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο αμφισβήτησης προς το πρόσωπό του σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του κόμματος, εφόσον ο ίδιος είπε ότι το νέο πρόσωπο του κόμματος χτίζεται κάθε ημέρα.

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως θα παρουσιάσει αναλυτικά τα περιουσιακά του στοιχεία πριν από τις ευρωεκλογές, καλώντας μάλιστα τον πρωθυπουργό να δημοσιοποιήσει το πόθεν έσχες το δικό του και της οικογένειάς του.

«Δεν έχουμε γεννηθεί όλοι παιδιά πρωθυπουργών, κάποιοι έχουμε και ένσημα από την αγορά», τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρόσφατη δήλωσή του πως «είναι έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός». Η ενσυναίσθηση, η ηθική και η κυβερνητική επάρκεια είναι το τρίπτυχο στο οποίο θα βασιστεί ο Στέφανος Κασσελάκης για τα πρόσωπα μιας ενδεχόμενης κυβέρνησής του.

«Δικαιοσύνη και για την κ. Γκραμπόφσκι και για τα Τέμπη»

Για το θέμα με την Έλενα Ακρίτα είπε ότι «το Μαξίμου τροφοδοτεί τα μίντια γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάμπτει. Ο κ. Μητσοτάκης εκμεταλλεύεται μία κατάσταση για να αποπροσανατολίσει από τα Τέμπη». Για την προσφυγή της συζύγου του πρωθυπουργού ανέφερε: «Τον συγχαίρω τον κ. Μητσοτάκη που είναι οικογενειάρχης και που θα καταθέσει στην δικαιοσύνη για την σύζυγό του. Τον παρακαλώ όμως να επιτρέψει να δουν και οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών δικαιοσύνη για τα δικά τους παιδιά. Γιατί να μην έχουν εκείνοι δικαιοσύνη; Δικαιοσύνη για όλους και για την κ. Γκραμπόφσκι και για τις οικογένειες των θυμάτων».

Για την δημοσιονομική πειθαρχία είπε: «Όχι τυφλή δημοσιονομική πειθαρχία. Θα έπρεπε να είναι πιο χαλαρή. Η χώρα μας είναι η δεύτερη σε έμμεσους φόρους και τελευταία σε επενδύσεις στην Ευρώπη”. Όσο για το αν θα κάνει επαναδιαπραγμάτευση με την ΕΕ είπε: “Θα το προσπαθήσω. Η πειθαρχία πρέπει να συνδυάζεται με την απόδοση των δαπανών του δημόσιου. Σήμερα η δημοσιονομική πειθαρχία γίνεται σε βάρος του πολίτη. Υπάρχει κατάρρευση στον χώρο της Υγείας. Σήμερα είναι στο 40% για ιδιωτικές δαπάνες. Είναι άλλο αυτό και άλλο να υπάρχει ένα δημόσιο σύστημα Υγείας. Υποστηρίζω τις ανοικτές αγορές με εργασιακά δικαιώματα, με κράτος δικαίου και κοινωνικό κράτος».

Για τις αμυντικές δαπάνες και τις σχέσεις με την Τουρκία: «Έχω πει ότι η άμυνα είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο πιο φθηνός τρόπος για άμυνα είναι η αποτροπή. ‘Αρα να τα εξετάσουμε όλα. Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα. Ο Έλληνας πολίτης θα έχει ασφάλεια. Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η θέση μας είναι ξεκάθαρη: ναι στη Χάγη για δύο ζητήματα την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Επίσης το Κυπριακό θα πρέπει να επανέλθει στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων».

«Χρήσιμο εργαλείο ο φράχτης στον Έβρο»

Για τον φράχτη στον Έβρο: «Ο φράχτης είναι χρήσιμο εργαλείο, αλλά είναι άλλο να το συνεχίσουμε την κατασκευή του και άλλο να το εργαλειοποιούμε το θέμα όπως κάνει ο κ. Μητοστάκης που εγείρει τα ακροδεξιά ένστικτα», τόνισε.

Για το μεταναστευτικό είπε ότι «είναι ευρωπαϊκό ζήτημα. Διαφωνώ να βάλλουμε τίμημα -που είναι η θέση της ΝΔ-για τους μετανάστες και να γίνουμε χώρα υποδοχής».

Για την στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ είπε: «Τίποτε δεν είναι επ’ αόριστο στην ζωή και δεν είμαστε δεδομένοι. Πρέπει να έχει η Ελλάδα τα κατάλληλα ανταλλάγματα από την στρατηγική σχέση. Σε κάθε περίπτωση να μην στέλνουμε εξοπλισμό που έχουμε πληρώσει ακριβά σε επιλογές της Αμερικής».

Για τα Πανεπιστήμια: «Πιστεύουμε στο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, αλλά θέλουμε να επενδύσουμε για να τα αναπτύξουμε. Αν υπάρχει ζήτημα ποινικό, η αστυνομία μπορεί να επεμβαίνει, όπως επιτρέπει και η νομοθεσία».

Για την αστυνόμευση είπε ότι »πρέπει να έχουμε αποτελεσματική αστυνομία, δεν θα ενοχοποιήσω κανέναν, σε κάθε καλάθι υπάρχουν και κακά λεμόνια».

«Είμαστε η προοδευτική παράταξη»

Για το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Η σύγχρονη αριστερά καλύπτει την κεντροαριστερά, εμείς είμαστε η προοδευτική παράταξη ενώνουμε όλη την κεντροαριστερά. Μετά τις εκλογές το κόμμα θα λέγεται ΣΥΡΙΖΑ και θα έχει σύμβολο το αστέρι».

Για τον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι «επιτελεί έναν ρόλο σήμερα και έχει κάθε δικαίωμα να κάνει ριμπράντινγκ μέσα από το Ίδρυμά του».

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είπε ότι είναι πρώιμη η συζήτηση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις