Πολιτική

Στέφανος Κασσελάκης στην εφημερίδα il Manifesto: Οι γαλλικές εκλογές ως φάρος για τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη

Άρθρο με τίτλο «Οι γαλλικές εκλογές ως φάρος για τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη» δημοσίευσε στην ιταλική εφημερίδα il Manifesto, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης στο άρθρο του στην εφημερίδα, η ανάλυση του αποτελέσματος των γαλλικών εκλογών είναι «θεμελιώδης για να αποκτήσουμε κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκινά με την «ασφαλή υπόθεση» ότι «το δόγμα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού που επικράτησε στην Ευρώπη τη δεκαετία του 2010 απαξιώθηκε» και σε συνδυασμό με την «περιφρόνηση των λαϊκών αιτημάτων» από τις «πολιτικές ελίτ» οδήγησαν στην «απαξίωση» των «πολιτικών διεργασιών ως τρόπων επίλυσης προβλημάτων».

«Και αυτό ζήσαμε στις ευρωπαϊκές εκλογές. Οι δυνάμεις της άκρας δεξιάς συγκέντρωσαν ανησυχητικά σημαντικά ποσοστά κυρίως επειδή προσποιήθηκαν ότι τάσσονται υπέρ των λαϊκών διεκδικήσεων ενάντια στο πολιτικό κατεστημένο», τονίζει ο Στ. Κασσελάκης, σημειώνοντας πως «αυτή ήταν η απειλή που αποφύγαμε κατά τις γαλλικές εκλογές, καθώς μια πιθανή νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης θα σήμαινε πιθανότατα τη δημιουργία ενός συνασπισμού ακροδεξιών, δεξιών και ίσως κεντροδεξιών».

«Δεν μπορούμε να απαλλάξουμε τις ίδιες τις προοδευτικές δυνάμεις για τα λάθη τους, που οδήγησαν στην αναβίωση των απομονωτιστικών, ξενοφοβικών και εθνικιστικών πολιτικών κομμάτων. Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατέγραψαν κάκιστες επιδόσεις σε ό,τι αφορά τους τρόπους με τους οποίους διαχειρίστηκαν την οικονομική κρίση, καθώς και την αντίδρασή τους ενάντια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η πανδημία COVID-19, η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα κλπ», συνεχίζει, κάνοντας λόγο για «στρατηγικό λάθος» της σοσιαλδημοκρατίας «να ενστερνιστεί την βασική ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού -δηλαδή ότι οι κοινωνικές ανισότητες είναι σχεδόν σαν ένα φυσικό φαινόμενο», «που οδήγησε στα καταστροφικά αποτελέσματα για τις προοδευτικές δυνάμεις στις τελευταίες εκλογές της ΕΕ».

«Σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο παρείχε μια απροσδόκητη -αλλά πολύ ευπρόσδεκτη- εναλλακτική για το μέλλον των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Η οικοδόμηση ενός συνασπισμού όμορων δυνάμεων, που εκτείνονται από τον δημοκρατικό σοσιαλισμό έως την πολιτική οικολογία και την Αριστερά, είναι απαραίτητη, αλλά δεν είναι εύκολη», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τονίζει την ανάγκη «όλοι εμείς που πιστεύουμε στην υπόθεση της σύγχρονης Αριστεράς», «να αφήσουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να ενωθούμε σε μια κοινή πολιτική πλατφόρμα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που βασίζεται σε κοινές θέσεις», που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων «την αποτελεσματική αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής», την «προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων», την «διασφάλιση του κράτους δικαίου και των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών, «την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

«Το πιο σημαντικό συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς από τις γαλλικές εκλογές είναι ότι η ελπίδα για αλλαγή δεν είναι ουτοπία αλλά πραγματικότητα. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει όλες οι προοδευτικές δυνάμεις -στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την υπόλοιπη ΕΕ- επιτέλους να καταλάβουν ότι οφείλουμε να ακούσουμε τη φωνή όσων δεν έχουν φωνή και να βρούμε λύσεις στα προβλήματά τους», καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης: 2 δισ. € τους επόμενους μήνες για στήριξη εισοδήματος - Έκτακτη ενίσχυση για κτηνοτρόφους που έχασαν ζώα από ευλογιά, νέα μέτρα για το στεγαστικό
«Επιλέγω συνειδητά να μη σχολιάσω τίποτα δημόσια απ'όσα λέει ο Αντώνης Σαμαράς» - «Εγώ δεν θα έμπαινα σε πλοίο με καπετάνιο που το έριξε στα βράχια» είπε για τον Αλέξη Τσίπρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΡΤ
224
Το «φάντασμα» της ακυβερνησίας μετά τις εκλογές και η ανησυχία του ΠτΔ – Τα σενάρια για την ημερομηνία των εκλογών
«Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας περιλαμβάνει το ενδιαφέρον για την πολιτική σταθερότητα και θα ήταν θεσμικά μυωπικό, ίσως και ανεύθυνο να αποφύγει να επισημάνει τον κίνδυνο της αστάθειας»
Κωνσταντίνος Τασούλας 9
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Νόβακ Τζόκοβιτς στο Μαξίμου: «Να ανέβει το ελληνικό τένις ακόμα πιο ψηλά»
Στις 8 Νοεμβρίου, ο Νόβακ Τζόκοβιτς νίκησε τον Ιταλό Λορέντζο Μουζέτι στον τελικό του ATP 250 της Αθήνας, κατακτώντας στα 38 του χρόνια τον 101ο τίτλο του στο ανδρικό tour
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σέρβος πρωταθλητής του τένις, Νόβακ Τζόκοβιτς
9