Πολιτική

Στέφανος Κασσελάκης: Συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη για την επίσκεψη Ερντογάν – Τι ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για το επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και την επίσκεψη Ερντογάν.

Ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε στον Γιώργο Γεραπετρίτη τη σταθερή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου, με σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία σε σειρά τομέων.

Επανέλαβε ότι ο διάλογος αυτός, προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και την ειρήνη στην περιοχή πρέπει να προωθείται στη βάση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος.

Όπως είπε, ο διάλογος αυτός πρέπει:

-Πρώτον, να βασίζεται σε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση: την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, την κυριαρχία της χώρας και τον αποκλεισμό οποιασδήποτε συζήτησης επί συνεκμετάλλευσης ή απεμπόλησης του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 νμ.

-Δεύτερον, να έχει σαφή προοπτική την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

-Τρίτον, να καθορίσει με σαφήνεια τους όρους υπό τους οποίους θα προχωρήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες.

-Τέταρτον, να αξιοποιήσει τις συμμαχίες μας ώστε η Τουρκία να πιεστεί και να δεσμευτεί μακροπρόθεσμα στον ελληνοτουρικό και ευρωτουρκικό διάλογο. Να μην μπορεί, δηλαδή, να επανέλθει στην ένταση αφού αξιοποιήσει την επικείμενη συνάντηση για να αποκομίσει τα οφέλη που αποζητά.

Ο Στέφανος Κασσελάκης υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση εκμεταλλεύεται εδώ και χρόνια τα θέματα εξωτερικής πολιτικής για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως “εθνική εξαίρεση” για τον οποίο ο “πατριωτισμός αποτελεί ξένη λέξη”, με αποτέλεσμα να υπάρχει σήμερα πρόσφορο έδαφος στην κοινή γνώμη για θέσεις όπως αυτές του κ. Σαμαρά που τάσσεται κατά του διαλόγου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα την ακολουθήσει σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο. Την ίδια στιγμή, θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε θέση κινείται εις βάρος των εθνικών συμφερόντων» τόνισε.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέμεινε στην πρόταση που κατέθεσε σε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου με την οποία:

-Πρώτον, επαναφέρει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου για τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

-Δεύτερον, προτείνει την αποστολή κοινής επιστολής από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, προς τις αρμόδιες επιτροπές του βρετανικού κοινοβουλίου, με σκοπό να υποστηρίξουν την καθιέρωση διμερούς διακυβερνητικής επιτροπής Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου για το ζήτημα, με τη συμμετοχή της UNESCO.

Ο Στέφανος Κασσελάκης συνοδευόταν από την τομεάρχη εξωτερικής πολιτικής, Ρένα Δούρου και τον διπλωματικό σύμβουλο Βαγγέλη Καλπαδάκη

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Μπελάδες» στο ΠΑΣΟΚ φέρνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις: Η Καρυστιανού, ο Τσίπρας και η επάνοδος της Κασιμάτη
Την ίδια ώρα, «πονοκέφαλο» προκαλεί το αποτέλεσμα της έρευνας, σύμφωνα με το οποίο το κόμμα Καρυστιανού εμφανίζει (πριν ακόμα συγκροτηθεί) δυνητική ψήφο 10% στο ΠΑΣΟΚ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Μαρία Καρυστιανού για ελληνοτουρκικά: «Πυρά» στην κυβέρνηση για ιστορική «τεμενάδα» στην Άγκυρα και «Πρέσπες του Αιγαίου»
Η Τουρκία κλιμακώνει τις διεκδικήσεις και τις προκλήσεις της στο Αιγαίο ενώ η ελληνική πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη για διαπραγματεύσεις, αναφέρει
Δίκη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας για το βιντεοληπτικό υλικό της εμπορικής αμαξοστοιχίας από τον Εμπορευματικό Σταθμό Θεσσαλονίκης το βράδυ του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026. (OFFNETWORK.GR/EUROKINISSI) 78
Η κυβέρνηση βάζει μπρος την συνταγματική αναθεώρηση: Ανακοινώσεις τη Δευτέρα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσουν τις προτάσεις τους - Αναμένονται ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες
Κυριάκος Μητσοτάκης
89
Θεόδωρος Λιβάνιος: Ετοιμάζουμε ηλεκτρονική ψήφο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές – Τι είπε για την άρση μονιμότητας και τις κρίσεις προϊσταμένων στο Δημόσιο
«Το κρίσιμο ζητούμενο δεν είναι τόσο η άρση της μονιμότητας αυτή καθαυτή, όσο η καθιέρωση ενός ουσιαστικού και αντικειμενικού συστήματος αξιολόγησης» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών
Δημόσιοι υπάλληλοι
16