Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Στέλιος Πέτσας στο newsit.gr: Θα πρέπει να γίνει κάτι πολύ δραματικό για να πάμε σε lockdown

Στέλιος Πέτσας στο newsit.gr: Θα πρέπει να γίνει κάτι πολύ δραματικό για να πάμε σε lockdown

Για την πανδημία και τα μέτρα που έρχονται, για τις εκτιμήσεις του για την πορεία της οικονομίας το 2022, για τις τομές που γίνονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και για τις εκλογές, απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο newsit.gr.

«Δεν υπάρχει πιο δύσκολη θέση από αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου. Επομένως ο κάθε άνθρωπος που θέλει να κάνει μια εξέλιξη στην καριέρα του μπορεί να αναπολεί τις στιγμές του κυβερνητικού εκπροσώπου αλλά όταν έχει ένα χαρτοφυλάκιο στα χέρια του νομίζω ότι θα προτιμά αυτό», είπε ο κ. Πέτσας απαντώντας στο ερώτημα τι προτιμά από τα δυο.

Για το ενδεχόμενο lockdown, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι πιστεύει ότι αυτό έχει απομακρυνθεί. «Θα έπρεπε να γίνει κάτι πολύ δραματικό για να αλλάξει αυτή η απόφαση του πρωθυπουργού που την έχει πει πολλές φορές, αλλά πάντα θα κάνει εκείνο που πρέπει για να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή. Από εκεί και πέρα υπάρχουν μια σειρά από μέτρα πιο ήπιας ας το πούμε έτσι προσαρμογής στα δεδομένα που δημιουργεί η μετάλλαξη Όμικρον η οποία είναι πιο ήπια η ίδια αλλά μεταδίδεται πιο εύκολα, επομένως πιστεύω θα συνδυάσουμε τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί πάντα με γνώμονα να μην καταστρέψουμε την οικονομία και την εμπιστοσύνη που έχει χτιστεί και θα τα καταφέρουμε στο πρώτο τρίμηνο του 2022 να αντιμετωπίσουμε και αυτή την πρόκληση που δημιουργεί η νέα μετάλλαξη», τόνισε.

Είμαι αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία

Για την οικονομία και αν είναι αισιόδοξος για το 2022 με μια δίδυμη κρίση να σοβεί, την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών απάντησε: «Είμαι πολύ αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία με την προϋπόθεση ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και πιστεύω ότι θα γίνει αυτό μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 με τα μέτρα που λαμβάνονται με την πιο ήπια μετάδοση που επιτρέπει να γίνει ο κύκλος στην κοινότητα χωρίς σοβαρές παρενέργειες στα συστήματα υγείας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Επομένως με αυτή την προϋπόθεση και με την προϋπόθεση ότι θα είναι παροδική η αύξηση του ενεργειακού κόστους όπως φαίνεται να το αντιμετωπίζει και η ΕΚΤ στην τελευταία της έκθεση και δεν φαίνεται να υπολογίζει σε ενδημικές πληθωριστικές πιέσεις, πιστεύω ότι θα είναι πολύ καλύτερο το 2022 για την ελληνική οικονομία. Αυτό θα φέρει εισοδήματα, θέσεις απασχόλησης και βιώσιμη ανάπτυξη που θα την νιώσουν στην τσέπη τους οι Έλληνες και θα νιώσουν πράγματι ότι η ζωή τους γίνεται καλύτερη».

Τα «εργαλεία» για να αλλάξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στο ερώτημα τι πρόκειται να αλλάξει το επόμενο διάστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην σχέση των πολιτών με τους δήμους αλλά και θέματα αρμοδιοτήτων που γίνονται μπαλάκι, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Χρειάζονται βασικές τομές μέσα στο 2022 στο χρηματοοικονομικό επίπεδο και στο θεσμικό. Ειδικά όσον αφορά στο τελευταίο είναι έτοιμο το σχέδιο για το θέμα των αρμοδιοτήτων των δήμων, των περιφερειών και της κεντρικής κυβέρνησης. Αυτό θα γίνει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και θα έχουμε μια σοβαρή τομή στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.   Θα υπάρχει λογοδοσία». 

Για το χρηματοοικονομικό επίπεδο ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στις τρεις βασικές αλλαγές που προωθούνται άμεσα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 μετά από την συνεργασία της ΚΕΔΕ με το οικονομικό επιτελείο.  

Όπως τόνισε είναι η αναμόρφωση των ΚΑΠ, που έχει να κάνει με τους πόρους της αυτοδιοίκησης, υπολογίζουμε περίπου στο 15% και θα εφαρμοστούν από 01/01/2023, αλλά η συζήτηση θα καταλήξει στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Το δεύτερο είναι το επιτόκιο που πληρώνουν οι δήμοι για τα δάνεια που συνάπτουν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το τρίτο είναι να βρεθεί επιτέλους μια λύση έτσι ώστε οι δήμοι και οι περιφέρειες να εισπράξουν αυτά που τους οφείλουν οι τρίτοι. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, τόνισε ο κ. Πέτσας είναι πάρα πολλές και σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών θα βρεθεί τρόπος για να εισπραχθούν οι οφειλές και να μην αναγκαστούν οι δήμοι να προχωρήσουν σε αυξήσεις τελών και να παρέχουν περισσότερες υπηρεσίες. 

Υπενθύμισε ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες πιέστηκαν πολύ τα χρόνια της κρίσης με περικοπές πόρων. Όλο το 2022 περιμένουμε να αποδώσουν και προγράμματα όπως το «Αντώνης Τρίτσης» με τις διαδοχικές αυξήσεις έχουν δοθεί 3,45 δις ευρώ, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα αστικής αναζωογόνησης, εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και προσφοράς ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες.  

Πρόσθεσε ότι είμαστε σε μια φάση που η αυτοδιοίκηση έχει πόρους που δεν είχε ποτέ. Ο κ. Πέτσας είπε ακόμα ότι θα έρθουν και προσλήψεις για να υλοποιηθούν τα προγράμματα. 

Εκλογές πότε θα γίνουν; 

«Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας και τότε θα έχουν αποδώσει όλα όσα κάνουμε και μάλιστα μέσα στην πανδημία. Όλα τα χρήματα που έρχονται στην χώρα διοχετεύονται σωστά και θα έχει εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη πως ό,τι λέμε το κάνουμε».

«Δεν είπα ποτέ τα παρατάω» 

Στα ερωτήματα ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή του και αν είπε ποτέ ότι τα παρατάει ο κ. Πέτσας είπε ότι ποτέ δεν σκέφτηκε να τα παρατήσει και θυμήθηκε ως την πιο έντονη στιγμή και μάλιστα την χαρακτήρισε στιγμή μεγάλης περηφάνειας όταν έγινε η δραματική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ όταν είπαμε “φυλάμε τα σύνορά μας και της Ευρώπης” και το κάναμε.

Δείτε όλη την συνέντευξη 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις