Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Στενό “πρέσινγκ” από τον Αλέξη Τσίπρα σε Σταύρο Θεοδωράκη και Φώφη Γεννηματά

Τσίπρας

Νέα πρόσκληση προς Ποτάμι και ΚΙΝΑΛ αναμένεται να απευθύνει το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας.

Τρόπους προσέγγισης της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη αναζητά η κυβέρνηση προκειμένου να διευρυνθεί όσο περισσότερο γίνεται το προοδευτικό μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά και στον νεοφιλελευθερισμό το οποίο επιχειρεί να δημιουργήσει το Μέγαρο Μαξίμου εν όψει των ευρωεκλογών.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να απευθύνει κάλεσμα προς αυτά τα δυο κόμματα προσδοκώντας ότι ακόμα και την ύστατη στιγμή υπάρχει ένα περιθώριο συνεννόησης δεδομένου ότι όλες οι ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις βρίσκονται σε επαγρύπνηση απέναντι στην διαφαινόμενη «επέλαση» της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Η πρόσκληση μπορεί να αποσταλεί μέσω μιας δημόσιας τοποθέτησης του Αλέξη Τσίπρα ή ακόμα και εγγράφως εάν χρειαστεί καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι πρέπει να εξαντλήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν για την δημιουργία αυτού του πόλου.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι στην πρόσφατη εκδήλωση για την κεντροαριστερά ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «φίλο του» τον Σταύρο Θεοδωράκη ανοίγοντας έτσι δειλά μια πόρτα προσέγγισης προς τον αρχηγό του Ποταμιού.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι πολύ πιο συζητήσιμος στα θέματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης και την άνοδο της ακροδεξιάς, αντίθετα με την Φώφη Γεννηματά που εμφανίζεται πιεσμένη από την καθημερινή διαρροή των στελεχών της προς το κυβερνών κόμμα.

Στελέχη της Κουμουνδούρου έλεγαν μάλιστα ότι «εάν κανείς λάβει στα σοβαρά τις πληροφορίες που υπάρχουν ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ συζητά να αλλάξει και πάλι το όνομα του κόμματος της και να επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ τότε όλα δείχνουν ότι η Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται σε πραγματικό αδιέξοδο και πολύ δύσκολα η Φώφη Γεννηματά θα συναινέσει στο πολιτικό φλερτ του Αλέξη Τσίπρα.»

Φυσικά μια ακόμα δημόσια άρνηση της Φώφης Γεννηματά στην δημιουργία ενός πόλου απέναντι στην ακροδεξιά θα φέρει σε δύσκολη θέση το ΚΙΝΑΛ το οποίο επιθυμεί να εμφανίζεται ως ο εκφραστής των ευρωσοσιαλιστών στην Ελλάδα.

Το επόμενο διάστημα πάντως αναμένεται μια ακόμη εκδήλωση στο πλαίσιο του ανοίγματος που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά με νέα πρόσωπα τα όποια θα δηλώσουν την υποστήριξη τους στο εγχείρημα της κυβέρνησης.

Εκεί αναμένεται να παρευρεθούν όσοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές έχουν ανακοινωθεί μέχρι τότε. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι από την λίστα των 42 υποψηφίων οι 15 θα είναι εκτός κόμματος από τον χώρο της κεντροαριστεράς.

Στα πρώτα ονόματα, που θα ανακοινωθούν θα περιλαμβάνονται οι νυν ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα ενώ σίγουρος θεωρείται και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής .

Προκειμένου να ενισχυθεί το ψηφοδέλτιο λέγεται ότι θα τοποθετηθούν σε αυτό δυο με τρία κυβερνητικά στελέχη, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και η ποσόστωση για τις γυναίκες υποψηφίους.

Ερωτηματικό παραμένει το τι θα γίνει με την Λούκα Κατσέλη και τον Γιάννη Ραγκούση, ενώ τελικά απίθανη θεωρείται η συμμετοχή της Μαριλένας Κοππά.

Η παρουσία του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτου Κύρκου στην εκδήλωση για την κεντροαριστερά προκάλεσε πολλά σχόλια, ενώ αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως καλή υποψηφιότητα θα ήταν αυτή της Μαρίας Ρεπούση.

Τα καλά λόγια που είπε ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος για τον Αλέξη Τσίπρα προκάλεσαν πολλές συζητήσεις, τίποτα δεν δείχνει ωστόσο ότι αυτή την στιγμή ότι υπάρξει συνέχεια σ’ αυτό το θέμα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις