Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Στη… μέση της «γέφυρας ασφαλείας»: Ξεκινά η κρίσιμη εβδομάδα για την αντοχή των μέτρων

Στη… μέση της «γέφυρας ασφαλείας»: Ξεκινά η κρίσιμη εβδομάδα για την αντοχή των μέτρων

Η εβδομάδα της προσαρμογής πέρασε, το πρώτο δείγμα για την εξέλιξη της πανδημίας είναι θετικό κι έτσι από σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο της λεγόμενης «γέφυρας ασφαλείας», όπως ονομάζει η κυβέρνηση τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Από σήμερα ανοίγουν τις πύλες τους τα εμπορικά καταστήματα εκτός των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων, ενώ οι σχολικές αίθουσες θα υποδεχθούν τους μαθητές της Γ’ Λυκείου. Επίσης, για ευνόητους λόγους θα πυκνώσουν τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς στην Αθήνα.

Τούτων δοθέντων, η εβδομάδα αυτή είναι θεωρητικά πιο δύσκολη και κρίσιμη για τις αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει για τα επόμενα βήματα η κυβέρνηση – πάντοτε ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών επί της υγείας – και συγκεκριμένα για την περαιτέρω εφαρμογή του σχεδίου και την επαναλειτουργία μεταξύ άλλων όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου από την επόμενη Δευτέρα.

Click4more Restart για την αγορά μέρος… δεύτερο: Ποια μαγαζιά ανοίγουν σήμερα με κανόνες και περιορισμούς

Ανάμεσα σ’ αυτές τις αποφάσεις είναι ασφαλώς και η επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης κι αν αυτή θα γίνει μία εβδομάδα νωρίτερα (25 Μαΐου αντί 1η Ιουνίου), καθώς και το άνοιγμα όλων των σχολικών βαθμίδων που έχει προσδιοριστεί για την 1η Ιουνίου.

Πάντως, μία ακόμη παράμετρος που λαμβάνει πλέον υπόψη η κυβέρνηση στις αποφάσεις της είναι οι εικόνες με τις πλατείες που καταγράφηκαν όλο το Σαββατοκύριακο και μάλιστα σε διάφορα μέρη της Αθήνας. Οι εικόνες αυτές προκαλούν προβληματισμό, όπως είναι λογικό, αλλά δεν φαίνονται ικανές ν’ αλλάξουν τη στρατηγική της κυβέρνησης για την επιστροφή στη «νέα κανονικότητα», συστήνοντας διαρκώς στους πολίτες να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας και υγιεινής. Ερμηνεύονται, ωστόσο, από το Μαξίμου με πάσα επιφυλακτικότητα, δεδομένου πως είναι ξεκάθαρο πλέον ότι επιχειρείται να δοθεί πολιτικό χρώμα σ’ αυτές τις εκδηλώσεις και να στραφεί ο κόσμος κατά της κυβέρνησης.

Click4more Σκέψεις για πτήσεις εσωτερικού από 1η Ιουνίου – Το σχέδιο για να λειτουργήσει μερικώς ο τουρισμός

Εντός της εβδομάδας, επίσης, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, καθώς αφενός θα δημοσιοποιηθούν τα λεγόμενα «πρωτόκολλᬻ – ο τρόπος, δηλαδή, με τον οποίο θα ταξιδεύουν πλοία κι αεροπλάνα – αφετέρου η Κομισιόν θα «ξεκλειδώσει» το πακέτο των δικών της προτάσεων. Κυρίως δε της επανεκκίνησης των αερομεταφορών, ζήτημα που «καίει» την Ελλάδα λόγω του εξωτερικού τουρισμού που αναμένει το καλοκαίρι.

Επίσης, σε ό,τι αφορά την εστίαση, αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή της ρύθμισης για την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων στους οικείους δήμους δίχως αύξηση των δημοτικών τελών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις