Πολιτική

Στη Βουλή για κύρωση η επενδυτική συμφωνία με την «Ελληνικός Χρυσός»

Στη Βουλή προς κύρωση η Επενδυτική Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της “Ελληνικός Χρυσός Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Μεταλλείων και Βιομηχανίας Χρυσού”. Το σχετικό νομοσχέδιο εισάγεται, προς επεξεργασία, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, την ερχόμενη Τετάρτη, 10/03/2021.

Όπως αναφέρεται στη συνοδευτική έκθεση του ΓΛΚ, με το υπόψη νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου, η ανωτέρω Επενδυτική Συμφωνία, που υπεγράφη στην Αθήνα στις 5 Φεβρουαρίου 2021, μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Μονοπρόσωπη ΑΕ. Με τις διατάξεις της κυρούμενης Επενδυτικής Συμφωνίας, τροποποιείται η αρχική Σύμβαση Μεταβίβασης (άρθρο 52 του ν.3220/2004), με την οποία το Δημόσιο μεταβίβασε στην Εταιρεία το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της TVX HELLAS ΑΕ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση ανάλυσης των συνεπειών της ρύθμισης οι μεταλλευτικές δραστηριότητες στα Μεταλλεία Κασσάνδρας λαμβάνουν χώρα επί δεκαετίες στην Ελλάδα, η δε νυν εκμεταλλεύτρια εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» αναπτύσσει σε αυτά μεταλλευτικές δραστηριότητες βάσει της από 12-12-2003 Σύμβασης. Σημειώνεται ότι “έχει περάσει ικανό χρονικό διάστημα ώστε να διαφανούν τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης για την αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας της επένδυσης” και ότι “με την αξιολογούμενη ρύθμιση επιδιώκεται μια νέα αρχή σε σύγχρονες βάσεις για τη συνέχιση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας επ’ ωφελεία του Ελληνικού Δημοσίου”.

Στην ίδια ανάλυση αναφέρεται ότι στους βραχυπρόθεσμους στόχους της ρύθμισης περιλαμβάνονται:

-Άμεση ξένη επένδυση ύψους περίπου ενός (1) δισ. δολαρίων ΗΠΑ την πρώτη πενταετία.

-Διατήρηση περίπου 1.650 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας και δημιουργία 1.400 νέων, με εντεινόμενη απασχόληση την περίοδο κατασκευής του μεταλλείου των Σκουριών (επιπλέον 900 θέσεις για μια διετία).

-Αύξηση των εσόδων του Δημοσίου λόγω αύξησης της παραγωγής και αυξημένου συντελεστή μεταλλευτικών τελών (royalties) (έσοδα 400 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ).

-Προστασία του περιβάλλοντος μέσω της εφαρμογής νέων βέλτιστων τεχνικών, ιδίως της τεχνολογίας ξηρής απόθεσης αποβλήτων (“έργο Καρατζά”).

-Η άρση οποιασδήποτε νομικής αμφιβολίας σχετικά με τη διάρκεια των υφιστάμενων μεταλλευτικών παραχωρήσεων.

Επίσης, στους μακροπρόθεσμους στόχους περιλαμβάνονται:

-Η αύξηση του χρόνου ζωής των μεταλλείων Κασσάνδρας, κατ’ ελάχιστον για 25 έτη, επένδυση συνολικού ύψους 2,9 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας και οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και τα δημόσια έσοδα (έσοδα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Τέλος, βραχυπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος στόχος είναι η άρση οποιασδήποτε νομικής αμφιβολίας σχετικά με τη διάρκεια των υφιστάμενων μεταλλευτικών παραχωρήσεων.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σφοδρή επίθεση Καρανίκα σε ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρα, ΝΕΑΡ και ΠΑΣΟΚ: «Άχρηστη και ανίκανη αντιπολίτευση, στην κοσμάρα της»
Με μακροσκελή ανάρτησή του, κατηγορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι έχουν εγκλωβιστεί στην «ηθικολογία» και αδυνατούν να αντιπαρατεθούν με την κυβερνητική ατζέντα
Νίκος Καρανίκας 8
Αλεξάνδρα Σδούκου για Μακάριο Λαζαρίδη: «Το να είσαι βουλευτής ή υπουργός δεν προϋποθέτει πτυχίο»
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ  υποστήριξε ότι η άσκηση πολιτικών αξιωμάτων δεν συνδέεται με πανεπιστημιακό τίτλο, ενώ χαρακτήρισε «αχρείαστη περιπέτεια» τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.
Αλεξάνδρα Σδούκου
9
Συνταγματική αναθεώρηση: Παρεμβάσεις για ελλείμματα, μονιμότητα και Δικαιοσύνη προαναγγέλλει ο Κωστής Χατζηδάκης
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδακής, ζητεί να αξιοποιηθεί η διαδικασία για τρεις «παρεμβάσεις μείζονος σημασίας» και ασκεί πίεση στην αντιπολίτευση να τοποθετηθεί
Βουλή, Ολομέλεια 7
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προς BBC: Τα καταγγελλόμενα περιστατικά έγιναν επί υπηρεσιακής το 2023 – Προστατεύουμε τα σύνορα με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα
Το δημοσίευμα του BBC αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Η αστυνομία στην Ελλάδα στρατολογεί μετανάστες για να απωθήσει βίαια άλλους μετανάστες πίσω στα χερσαία σύνορά της με την Τουρκία»
ζευγάρι στον Έβρο
Η μειονότητα στην Θράκη είναι θρησκευτική, διαβάστε τη Συνθήκη της Λωζάνης – Η απάντηση του ελληνικού στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών
«Επαναλαμβάνομενες ανακοινώσεις με ανάλογο περιεχόμενο ούτε δίκαιο παράγουν ούτε συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας»
υπουργείο Εξωτερικών 8