Πολιτική

Στη Βουλή για κύρωση η επενδυτική συμφωνία με την «Ελληνικός Χρυσός»

Στη Βουλή προς κύρωση η Επενδυτική Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της “Ελληνικός Χρυσός Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Μεταλλείων και Βιομηχανίας Χρυσού”. Το σχετικό νομοσχέδιο εισάγεται, προς επεξεργασία, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, την ερχόμενη Τετάρτη, 10/03/2021.

Όπως αναφέρεται στη συνοδευτική έκθεση του ΓΛΚ, με το υπόψη νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου, η ανωτέρω Επενδυτική Συμφωνία, που υπεγράφη στην Αθήνα στις 5 Φεβρουαρίου 2021, μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Μονοπρόσωπη ΑΕ. Με τις διατάξεις της κυρούμενης Επενδυτικής Συμφωνίας, τροποποιείται η αρχική Σύμβαση Μεταβίβασης (άρθρο 52 του ν.3220/2004), με την οποία το Δημόσιο μεταβίβασε στην Εταιρεία το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της TVX HELLAS ΑΕ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση ανάλυσης των συνεπειών της ρύθμισης οι μεταλλευτικές δραστηριότητες στα Μεταλλεία Κασσάνδρας λαμβάνουν χώρα επί δεκαετίες στην Ελλάδα, η δε νυν εκμεταλλεύτρια εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» αναπτύσσει σε αυτά μεταλλευτικές δραστηριότητες βάσει της από 12-12-2003 Σύμβασης. Σημειώνεται ότι “έχει περάσει ικανό χρονικό διάστημα ώστε να διαφανούν τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης για την αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας της επένδυσης” και ότι “με την αξιολογούμενη ρύθμιση επιδιώκεται μια νέα αρχή σε σύγχρονες βάσεις για τη συνέχιση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας επ’ ωφελεία του Ελληνικού Δημοσίου”.

Στην ίδια ανάλυση αναφέρεται ότι στους βραχυπρόθεσμους στόχους της ρύθμισης περιλαμβάνονται:

-Άμεση ξένη επένδυση ύψους περίπου ενός (1) δισ. δολαρίων ΗΠΑ την πρώτη πενταετία.

-Διατήρηση περίπου 1.650 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας και δημιουργία 1.400 νέων, με εντεινόμενη απασχόληση την περίοδο κατασκευής του μεταλλείου των Σκουριών (επιπλέον 900 θέσεις για μια διετία).

-Αύξηση των εσόδων του Δημοσίου λόγω αύξησης της παραγωγής και αυξημένου συντελεστή μεταλλευτικών τελών (royalties) (έσοδα 400 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ).

-Προστασία του περιβάλλοντος μέσω της εφαρμογής νέων βέλτιστων τεχνικών, ιδίως της τεχνολογίας ξηρής απόθεσης αποβλήτων (“έργο Καρατζά”).

-Η άρση οποιασδήποτε νομικής αμφιβολίας σχετικά με τη διάρκεια των υφιστάμενων μεταλλευτικών παραχωρήσεων.

Επίσης, στους μακροπρόθεσμους στόχους περιλαμβάνονται:

-Η αύξηση του χρόνου ζωής των μεταλλείων Κασσάνδρας, κατ’ ελάχιστον για 25 έτη, επένδυση συνολικού ύψους 2,9 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας και οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και τα δημόσια έσοδα (έσοδα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Τέλος, βραχυπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος στόχος είναι η άρση οποιασδήποτε νομικής αμφιβολίας σχετικά με τη διάρκεια των υφιστάμενων μεταλλευτικών παραχωρήσεων.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δικαστές και εισαγγελείς κατά Κωνσταντοπούλου: Επιδιώκει να παραμένει στην επικαιρότητα με όποιο παρανοϊκό σενάριο μπορεί να δημιουργήσει ανθρώπινος νους
«Η συγκεκριμένη δικηγόρος- πολιτικός - επαγγελματίας συκοφάντης καλυπτόμενη από την βουλευτική της ασυλία, δήλωσε με αναίδεια την πρόθεση και την επιδίωξη της να μην διεξαχθεί η δίκη για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών»
Ζωή Κωνσταντοπούλου 5
Νίκος Δένδιας: Οι Patriot στη Σαουδική Αραβία «προστατεύουν κάθε πολίτη της ΕΕ από τον πληθωρισμό της ενέργειας»
«Οι ιρανικοί πύραυλοι που εξουδετερώθηκαν από τους ελληνικούς Patriot πετούσαν με ταχύτητα πάνω από 3 Mach» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας που συναντήθηκε με τον μόνιμο αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας σε συζήτηση στο συνέδριο East Macedonia and Thrace Forum IV στην Αλεξανδρούπολη
Κόντρα Μαρινάκη – Τσουκαλά: «Διαστρεβλώνει τα λεγόμενά μου» λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – «Συνεχίζει να πετάει τη μπάλα στη εξέδρα» απαντάει ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ
«Κατά τη συνήθη τακτική δεν απαντά σε τίποτα και παίζει με τις λέξεις» λέει μεταξύ άλλων για τον Παύλο Μαρινάκη, ο Κώστας Τσουκαλάς
Παύλος Μαρινάκης