Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Στη Βουλή το θέμα του Γέροντα Παστίτσιου

Στη Βουλή το θέμα του Γέροντα Παστίτσιου

Ερώτηση προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Παιδείας για τη σύλληψη του 27χρονου από την Εύβοια, ο οποίος διαχειριζόταν σελίδα στο facebook με το όνομα «Γέροντας Παστίτσιος», κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Δημήτρης Παπαδημούλης και Δημήτρης Τσουκαλάς.

Στην ερώτηση γίνεται λόγος για “το ασυμβίβαστο αυτής της ενέργειας των διωκτικών αρχών με τις διεθνώς κατοχυρωμένες αρχές της ανεξιθρησκίας, ελεύθερης έκφρασης, σκέψης και συνείδησης των πολιτών”.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν επίσης ότι η κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών έγινε αμέσως μετά την κατάθεση ερώτησης της Χρυσής Αυγής, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη,

Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,

Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Ασυμβίβαστη με τις αρχές της ανεξιθρησκίας η σύλληψη του 27χρονου

Την Παρασκευή 21-09-2012, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποίησε έρευνα σε προσωπική ιστοσελίδα σατιρικού για τη θρησκοληψία περιεχομένου. Ακολούθησε η σύλληψη ενός 27χρονου ως φερόμενου δημιουργού της ιστοσελίδας, για τον οποίο δημοσιοποιήθηκε ότι αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, μεταξύ των οποίων η εντελώς παρωχημένη και αναχρονιστική κατηγορία της «κακόβουλης βλασφημίας» και της «καθύβρισης θρησκευμάτων», αδικήματα των οποίων η νομοτυπική θεμελίωση παραβιάζει ευθέως τα θεμελιώδη συνταγματικά και υπερνομοθετικά κατοχυρωμένα, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, δικαιώματα της ανεξιθρησκίας και της ελευθερίας έκφρασης, σκέψης και συνείδησης.

Σημειωτέον ότι η κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών έλαβε χώρα αμέσως μετά την κατάθεση ερώτησης της “Χρυσής Αυγής”, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η οποία ζητούσε την επέμβαση των διωκτικών αρχών για το θέμα αυτό.

Κατόπιν των ανωτέρω, και με δεδομένο ότι η κινητοποίηση των αρχών φαίνεται να προκλήθηκε ως αντανακλαστική απόκριση σε αιτήματα που προάγουν την μισαλλοδοξία και τον θρησκευτικό φανατισμό, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Θεωρούν ναι ή όχι πως η προστασία της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών είναι μεταξύ των πρωταρχικών υποχρεώσεων μίας σύγχρονης δημοκρατικής πολιτείας;

2. Βάσει ποιας αξιολόγησης και ποιας ιεράρχησης διατάχθηκε η κινητοποίηση του διωκτικού μηχανισμού, την ίδια στιγμή που οι καθημερινές ρατσιστικές επιθέσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές αντιμετωπίζονται με πλήρη απάθεια και απραξία, περιβαλλόμενες με ατιμωρησία;

3. Ποιά είναι η θέση της Κυβέρνησης στο αίτημα κομμάτων και κοινωνικών φορέων για κατάργηση των αναχρονιστικών και αντιδημοκρατικών διατάξεων περί βλασφημίας κλπ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τάσος Κουράκης

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Δημήτρης Παπαδημούλης

Δημήτρης Τσουκαλάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανθιμος:Διαφωνώ με την σύλληψη του Γέροντα Παστίτσιου! – Έγκλημα

 

Ποιος ήταν ο γέροντας Παΐσιος; – Ελλάδα

 

Σύζυγος Μιχαλολιάκου στο twitter: «Έπρεπε να τον βιάσουν…» – Πολιτική

 

Η ΔΗΜΑΡ αντίθετη με τη σύλληψη για τον Γέροντα Παστίτσιο – Πολιτική

 

Συνελήφθη γιατί έφτιαξε σελίδα στο Facebook για τον Γέροντα Παστίτσιο – Σάλος στο twitter – Καταγγέλουν λογοκρισία – Έγκλημα

 

Νεα σελίδα απάντηση: Γέροντας Παρίσιος o Πολεοδρόμος – Ελλάδα

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε