Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Η στιγμή που ο Κοτζιάς ενημερώθηκε για την κανονιοφόρο “Αρματωλός”: “Με ξύπνησαν στις 4.40…”

τούρκοι στρατιωτικοί
Φωτογραφία Eurokinissi

Στο περιστατικό με την κανονιοφόρο “Αρματωλός” και το τουρκικό εμπορικό πλοίο, ανοιχτά της Λέσβου, αναφέρθηκε ο Νίκος Κοτζιάς, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 3ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο υπουργός εξωτερικών σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους αναφέρθηκε στην κανονιοφόρο “Αρματωλός”, λέγοντας πως ” δεν μπορώ να κρίνω αν ήταν ατύχημα ή όχι”. Και πρόσθεσε: “Με ξύπνησαν στις 4.40 τα ξημερώματα και από τότε έδινα οδηγίες”, επισημαίνοντας πως “το τουρκικό εμπορικό πλοίο δεν έμεινε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και από ελληνικής πλευράς ζητήθηκε από τους Τούρκους να πάρουν τα μέτρα που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο”.

«Αρματωλός»: Το χρονικό

Νέος συναγερμός σήμανε στις τέσσερις τα ξημερώματα στο Αιγαίο όταν ένα εμπορικό πλοίο υπό τουρκική σημαία συγκρούστηκε με κανονιοφόρο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ανοιχτά της Λέσβου. Άμεσα κινητοποιήθηκαν άλλες μονάδες, ωστόσο φαίνεται ότι το πολεμικό δεν υπέστη σοβαρές ζημιές.

Το περιστατικό μοιάζει με εκείνο του πλοίου του Λιμενικού “Γαύδος” το οποίο εμβολίστηκε μια ανάσα από τα Ίμια από σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το περιστατικό. Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι πως δεν υπάρχουν τραυματισμοί μεταξύ του ελληνικού πληρώματος. Σύμφωνα με το Militaire.gr το τουρκικό εμπορικό πλοίο πλησίασε από αριστερά την κανονιοφόρο και μετά από έναν ελιγμό έπεσε πάνω στην κανονιοφόρο στο ύψος του μεσόστεγου του πλοίου.

Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι ότι επρόκειτο για ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο το οποίο αφού “ακούμπησε” στο ελληνικό πολεμικό έσπευσε να απομακρυνθεί προς τα τουρκικά παράλια.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις