Πολιτική

Στην Αίγυπτο την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ώρα που η Μέση Ανατολή «φλέγεται» – Τι φοβάται η Αθήνα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε ανοιχτή γραμμή με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους ομολόγους του του Βελγίου και της Ιταλίας βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εν όψει της επίσκεψης τους την Κυριακή στην Αίγυπτο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Αίγυπτο την ώρα που οι συγκρούσεις στη Γάζα και το Σουδάν έχουν σημάνει… “κόκκινο συναγερμό”, καθώς ο κίνδυνος νέων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Ιταλίας, δύο χωρών πρώτης υποδοχής, είναι μεγάλος.

Για την Αθήνα είναι κρίσιμης σημασίας η ευρωπαϊκή ενίσχυση με ένα μεγάλο πακέτο 7,4 δις προς την Αίγυπτο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ήδη η Γαύδος εκπέμπει “SOS” καθώς τα κύματα των μεταναστών το τελευταίο διάστημα είναι αλλεπάλληλα, ενώ μεγάλη είναι η ανησυχία για αύξηση ροών και προς την Κρήτη από μετανάστες που είναι ήδη στην Αίγυπτο ή και άλλους που μπορεί να φτάσουν στο έδαφος της από τη δοκιμαζόμενη Γάζα.

Προς ανακοίνωση συμφωνίας για το μεταναστευτικό

Δεδομένου ότι η οικονομία της Αιγύπτου βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, με τις προοπτικές για ανάταση της να είναι αχνές – λόγω της μείωσης της εμπορικής κίνησης από τη διώρυγα του Σουέζ αλλά και της αναμενόμενης μείωσης του τουρισμού – η Ευρώπη ετοιμάζεται να παρέμβει.

Την Κυριακή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Τζόρτζια Μελόνι και τον πρωθυπουργό του Βελγίου που έχει την προεδρία της Ε.Ε., Αλεξάντερ Ντε Κρο, μεταβαίνουν στην Αίγυπτο προκειμένου να οριστικοποιήσουν και να ανακοινώσουν τη συμφωνία.

Τι ανησυχεί την Αθήνα

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μας η συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στην ευρωπαϊκή αποστολή.

Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν στρατηγική συνεργασία σε μία σειρά τομέων, με συμμετοχή και σε σημαντικά ενεργειακά σχήματα, και τυχόν αποσταθεροποίηση της ηγεσίας Σίσι, θα είναι μια ανησυχητική εξέλιξη για τη χώρα μας αλλά και για όλη την Ευρώπη, όπως εκτιμούν διπλωματικοί παράγοντες.

Η Αθήνα εκτός του κινδύνου να υπάρξουν νέα καραβάνια μεταναστών, ανησυχεί και για τη μείωση της εμπορικής κίνησης προς το λιμάνι του Πειραιά, λόγω της κατάστασης του Σουέζ, ακόμη και για τον κίνδυνο αλλαγής ηγεσίας στην Αίγυπτο με πρόσωπα – συνομιλητές του Ερντογάν.

Παρ’ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρεί “σιγή ιχθύος” για τη συμφωνία που σχεδιάζεται με την Αίγυπτο στο μεταναστευτικό, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η οικονομική βοήθεια θα είναι γενναιόδωρη, ύψους 7,4 δις ευρώ, τα οποία συζητείται να δοθούν κλιμακωτά έως το 2027 με επιχορηγήσεις και δάνεια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης για Ηλία Κασιδιάρη: Δίνεται η δυνατότητα στον Άρειο Πάγο να εγκρίνει ή να απορρίψει κάποιον που κατεβάζει κόμμα
«Υπάρχει κόσμος που ακούει τις απόψεις ενός ανθρώπου που εξέφραζε ιδέες ναζιστικές, οφείλουμε να εξηγούμε ότι τα πολιτικά άκρα δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα», επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Παύλος Μαρινάκης
6
Μητσοτάκης στον Κεραμεικό: «Εδώ ξανασυναντιόμαστε με τη Δημοκρατία που 2.500 χρόνια μετά εξακολουθεί να αντέχει»
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι διατίθενται 350 εκατομμύρια ευρώ για περισσότερα από 100 διαφορετικά έργα
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια για τα έργα αναβάθμισης των υποδομών στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού
39
Σπύρος Χαλβατζής: Το τελευταίο «αντίο» στο ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ – Ποιοι έδωσαν το «παρών»
Στο προαύλιο του ΣΦΕΑ για το ύστατο «χαίρε» στον πρώην γραμματέα της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ - Κουτσούμπας, πολιτικοί και σύντροφοι στην τελετή - Με την κόκκινη σημαία και τον «Ριζοσπάστη» το φέρετρό του
Σπύρος Χαλβατζής, ΚΚΕ, πολιτική κηδεία
Το ΠΑΣΟΚ απαντά στον Μαρινάκη για το «δορυφόρος του Τσίπρα»: «Προσωπικές απόψεις οι δηλώσεις Πάνα» – «Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται»
Η Χαριλάου Τρικούπη επιστρέφει τα πυρά στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον χαρακτηρίζει «λαγό» της κυβερνητικής ατζέντας για το επίδομα ανεργίας
Παύλος Μαρινάκης
Μαρινάκης: «Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη έχει γίνει δορυφόρος του Τσίπρα» – Η δήλωση Πάνα για τις συνεργασίες που άναψε φωτιές
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «διαβάζει» τη δήλωση του βουλευτή της Χαριλάου Τρικούπη για την ΕΛΑΣ ως άνοιγμα - «Κάλυψε το υπόλοιπο 20% που τους χωρίζει»
Απόστολος Πάνας