Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Στην επιτροπή Διαφάνειας ο Καμμένος για την πώληση βλημάτων στην Σαουδική Αραβία

Στην επιτροπή Διαφάνειας ο Καμμένος για την πώληση βλημάτων στην Σαουδική Αραβία

Υποχρεωτική κρίθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η κλήση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, για την υπόθεση της πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία.

Το αίτημα κλήτευσης είχε κατατεθεί από τη ΝΔ και την είχαν υποστηρίξει και τα υπόλοιπα κόμματα συμπληρώνοντας τον απαιτούμενο αριθμό των 2/5 των μελών της Επιτροπής.

Με αυτό ζητείται η κλήση του Πάνου Καμμένου, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, του ταξίαρχου που είχε χειριστεί την υπόθεση και του εμπλεκόμενου Βασίλη Παπαδόπουλου

Η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου είχε θέσει σχετικό ερώτημα στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής για το εάν θα έπρεπε να αναμείνει τυχόν παράλληλο κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Στην απάντησή της η Επιστημονική Υπηρεσίας της Βουλής απάντησε πως οι Επιτροπές της Βουλής όασκούν αυτοτελή κοινοβουλευτικό έλεγχο, και το έργο τους δεν παρεμποδίζεται από παράλληλη άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχους.

Η επιστημονική υπηρεσία επίσης δεν συσχετίζει τις εργασίες της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με αυτή της εξέτασης του ζητήματος στην Επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων.

Συγκεκριμένα, ότι η Επιτροπή εξοπλιστικών Προγραμμάτων έχει από τον ΚτΒ σαφώς οριοθετημένο και περιορισμένο πεδίο μόνο για εξοπλιστικά προγράμματα και ότι αντιθέτως η Επιτροπή Θεσμών είναι αυτή η οποία διαθέτει ευρύτατο πεδίο διερεύνησης για θέματα λειτουργίας θεσμών και διαφάνειας όπως ζητούσε στο αίτημά της η Νέα Δημοκρατία.

Να θυμίσουμε ότι η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής έχει με άλλη γνωμοδότηση της έχει απορρίψει ένα ακόμα επιχείρημα της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ώστε ως προμήθειες νοούνται μόνο οι αγορές εξοπλιστικών και όχι οι πωλήσεις.

Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σχολίαζαν ότι με τις δύο αυτές γνωμοδοτήσεις ανοίγει ο δρόμος διερεύνησης της υπόθεσης από την Επιτροπή Θεσμών και πλέον δεν υπάρχει κανένα πρόσχημα να το αρνηθεί η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις