Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Στην Κρήτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Επισκέπτεται τις σεισμόπληκτες περιοχές

Στην Κρήτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Επισκέπτεται τις σεισμόπληκτες περιοχές

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε το μεσημέρι της  Τρίτης (28.09.2021) στην Κρήτη προκειμένου να δει και να ενημερωθεί από κοντά για την κατάσταση που επικρατεί, μετά το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ χθες το πρωί στο Ηράκλειο.

Ο κ. Μητσοτάκης που βρισκόταν στη Γαλλία επέστρεψε στην Ελλάδα και προσγειώθηκε απευθείας στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

Συνοδευόμενος από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανιδη, τον υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών Γιώργο Καράγιαννη, τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτερη Αυγενάκη, τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα αλλά και τοπικούς φορείς ο κ. Μητσοτάκης είδε τις καταστροφές που έχουν υποστεί κτίσματα αλλά και το οδικό δίκτυο. Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν στο Χουδέτσι του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, κυβερνητικοί παράγοντες, ο Περιφερειάρχης Κρήτης και ο Δήμαρχο.

Το Χουδέτσι Αρχάνων Αστερουσίων, αντιμετωπίζει σοβαρές ζημιές από τον σεισμό, σε οδικό δίκτυο αλλά και κτίρια.

 

 

Ο κ. Μητσοτάκης φτάνοντας στην περιοχή ήπιε ρακή και υψώνοντας το ποτήρι, είπε χαρακτηριστικά: «Θα φτιάξουν όλα. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε».

Στο Συντονιστικό Κέντρο που έχει στηθεί στον αύλειο χώρο δημοτικού σχολείου στο Αρκαλοχώρι, βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Επισκέφθηκε το παλιό τμήμα της κωμόπολης όπου βρίσκονται και τα περισσότερα από τα κτίρια στα οποία έχουν καταγράφει σοβαρές ζημιές.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με κατοίκους που του εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που βιώνουν, ζητώντας την στήριξη της πολιτείας.

Ο κ. Μητσοτάκης από χθες μετά τη σεισμική δόνηση, έδωσε εντολή να βρεθεί στην περιοχή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, όπως επίσης ζήτησε να αναπτυχθεί τάχιστα ο μηχανισμός αντιμετώπισης της κατάστασης που έχει προκληθεί.

Μετά την επίσκεψή του στις σεισμόπληκτες περιοχές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει μια σειρά από μέτρα που έχει ετοιμάσει ήδη η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κρατική ενίσχυση που θα καταβληθεί άμεσα στους πληγέντες υπολογίζεται στα 25-30 εκατ. ευρώ, ενώ οι μακροπρόθεσμες ανάγκες για ενισχύσεις θα προκύψουν μετά τις αυτοψίες.

Μέσα στην εβδομάδα μάλιστα θα ψηφιστούν οι σχετικές διατάξεις ώστε να ενταχθούν σε καθεστώς κρατικής αρωγής οι περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τον χθεσινό σεισμό.

Το «μοντέλο» Καρδίτσας και Εύβοιας θα εφαρμοστεί όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και στην Κρήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει πάγιο πλαίσιο κρατικής αρωγής και σε αντίθεση με το παρελθόν που η βοήθεια δινόταν ανάλογα με την περίπτωση και με καθυστέρηση, πλέον οι σχετικές διαδικασίες στήριξης των πληγέντων συμπολιτών μας από τις διάφορες καταστροφές, έχουν τυποποιηθεί.

Φωτογραφίες creta24.gr, cretapost.gr

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις