Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Στην Κύπρο ο Μητσοτάκης: Τα μηνύματα στην Άγκυρα και το τρίγωνο Αθήνας, Λευκωσίας και Τελ Αβίβ

Στην Κύπρο ο Μητσοτάκης: Τα μηνύματα στην Άγκυρα και το τρίγωνο Αθήνας, Λευκωσίας και Τελ Αβίβ
Φωτογραφία αρχείου InTime News

Το πρώτο ταξίδι που κάνει στο εξωτερικό ως πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι, όπως αναμενόταν, στην Κύπρο. Μολαταύτα, δεν έχει απολύτως εθιμοτυπικό χαρακτήρα, καθώς διεξάγεται στη σκιά των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και γενικότερα σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την ένταση στο τρίγωνο Αθήνας, Λευκωσίας και Άγκυρας.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός δεν θα συναντηθεί μόνο με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει να επιβληθούν κυρώσεις σε ανύποπτο χρόνο από την ΕΕ στην Τουρκία, ταυτιζόμενος πλήρως με τις κυπριακές θέσεις και υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνοτουρκικό.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας, αλλά και για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός επιμένει πως προέχει ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει πως στο ταξίδι του στην Κύπρο ο κ. Μητσοτάκης θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο οποίος θ’ αφιχθεί στην Κύπρο απευθείας από το Τελ Αβίβ όπου βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη και μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, αναδεικνύοντας πως το άλλο τρίγωνο, αυτό ανάμεσα σε Αθήνα, Λευκωσία και Τελ Αβίβ παραμένει ισχυρό.

Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών: «Η σχέση της Ελλάδας προς το Ισραήλ λειτουργεί ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή. Είναι πάρα πολύ σημαντική και μάλιστα, αν λάβει κανείς υπόψη του τις όχι καλές σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία. Από εκεί και πέρα, είναι πάντα χρήσιμη ευκαιρία να εξηγεί κάποιος στους Ισραηλινούς φίλους μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα εξάλλου μετέβη στις ΗΠΑ και είχε συζητήσεις με τον ομόλογό του, Μάικ Πομπέο και με το Σύμβουλο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον.

Από την άλλη πλευρά, το πρώτο τηλεφώνημα που δέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης μετά την εκλογή του ήταν αυτό από τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, με τον οποίο δεν αποκλείεται να συναντηθεί για πρώτη φορά στο περιθώριο της ετήσιας συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Εκεί, δηλαδή, όπου αναμένεται και το πρώτο τετ-α-τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις