Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Στην Ολομέλεια η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ – Αποσύρθηκε το άρθρο 19

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Στην Ολομέλεια εισάγεται την Τρίτη το νομοσχέδιο με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Αποσύρθηκε το επίμαχο άρθρο 19 με τις ευνοϊκές διατάξεις για όσους έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο και δεν έχουν καταθέσει έγκαιρα πιστοποιητικά ή κατέθεσαν πλαστά.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου μπορεί αρχικά να επέρριψε στην Επιτροπή της Βουλής τις «σκιές» της αντιπολίτευσης περί φωτογραφικής διάταξης για το άρθρο 19 του νομοσχεδίου «για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης εταιρειών» που ελάφρυνε ποινές, πρόστιμα και αποεντάξεις σε επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο και δεν κατέθεταν έγκαιρα πιστοποιητικά ή βρέθηκαν με πλαστά πιστοποιητικά ή τιμολόγια. Λίγη όμως ώρα αργότερα ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου επανήλθε και το απέσυρε!

Το θέμα του άρθρου 19 του νομοσχεδίου έθεσαν στον υπουργό από την αρχή της συνεδρίασης τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τους εισηγητές και αγορητές τον κομμάτων να ρωτούν τον υπουργό «ποιος ή ποιοι ευνοούνται;» ενώ σχετική ανακοίνωση υπήρχε και από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) 

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, εάν και αρχικά απέκρουσε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο αρθρο λέγοντας πως «δεν είναι κάποια φωτογραφική ρύθμιση για κάποιο επιχειρηματία, αλλά είναι μια ενιαία διοικητική ρύθμιση που υιοθετήθηκε από το νέο Αναπτυξιακό νόμο» λίγη ώρα αργότερα όμως, μετά τη διακοπή της συνεδρίασης για την ακρόαση φορέων, ο υπουργός επανήλθε και ανακοίνωσε ότι αποσύρει το άρθρο 19!

Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, νωρίτερα, αφού είπε πως θα ψηφίσει η αξιωματική αντιπολίτευση επί της αρχής το νομοσχέδιο είπε πως θα καταψηφίσει το άρθρο 19 , όπως και τα άρθρα 22 παρ. 6 που αφορά τον διορισμό μελών στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων και το άρθρο 24 για την μη  υποχρεωτική ανάρτηση  στο  ΚΗΜΔΗΣ  δημοσίων συμβάσεων .

Αντίθετοι με τα άρθρα 19, 24 δήλωσε και ο εισηγητής της Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ΔΗ.ΣΥ. ενώ έθεσε ερωτηματικά και για μια άλλη διάταξη του νομοσχεδίου με την οποία είπε καταργείται η υποχρέωση των βυτιοφόρων καυσίμων να φέρουν GPS. Μέτρο που υπενθύμισε ότι έφερε πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση με στόχο την πάταξη του λαθρεμπόριο καυσίμων .

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου διευκρίνισε ότι «δεν καταργείται η υποχρεωτική τοποθέτηση του GPS από τα βυτιοφόρα καυσίμων αλλά επειδή το κόστος είναι μεγάλο και αυτό δεν θα πρέπει να το επιβαρύνεται μόνο ο κάτοχος του οχήματος αλλά πλέον δύναται να το επιμερίζεται και η εταιρεία».

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου στην αρχική του τοποθέτηση επί του νομοσχεδίου διαβεβαίωσε ότι άμεσα θα εκδοθούν όλες οι υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται ώστε να τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή από τον Μάρτιο, η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνεται πλέον η έναρξη κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας» και υποστήριξε πως « παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις της αντιπολίτευσης, το επενδυτικό ενδιαφέρον των επενδυτών είναι μεγάλο και ενθαρρυντικό καθώς έχουν υποβληθεί ήδη 50 επενδυτικά σχέδια ενώ άλλα 1050 είναι στη διαδικασία υποβολής».

Την Τρίτη στις 10 το πρωί το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε