Πολιτική

Στο φουλ οι μηχανές για τους πρώτους τουρίστες – Ο «ρόλος» της Γερμανίας

Πρεμιέρα τη Δευτέρα για τα ξενοδοχεία στη «νέα κανονικότητα». Ορόσημο για τον φετινό τουρισμό η 15η Ιουνίου. Οι χώρες της «λευκής λίστας». Γιατί η Αθήνα δίνει μεγάλη σημασία στην άφιξη των Γερμανών τουριστών.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το πρώτο βήμα για το «άνοιγμα» του τουρισμού αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα, καθώς θα επαναλειτουργήσουν μετά από δύο μήνες τα ξενοδοχεία ετήσιας λειτουργίας. Πρόκειται κυρίως για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ή ξενοδοχεία ανεξαρτήτως μεγέθους στα αστικά κέντρα, ενώ τα κάθε λογής καταλύματα θα υποδεχθούν τουρίστες ξανά από τις 15 Ιουνίου.

Η 15η Ιουνίου είναι το ορόσημο για τον τουρισμό, καθώς από τότε θα ανοίξουν τα από αέρος σύνορα και θ’ αρχίσουν να καταφτάνουν τουρίστες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Τουρισμού, σε πρώτη φάση θα γίνουν δεκτές πτήσεις από 29 συγκεκριμένες χώρες. Πρόκειται για τη λεγόμενη «λευκή» λίστα, δηλαδή τη λίστα των χωρών που κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την πανδημία και ο αριθμός των κρουσμάτων βαίνει μειούμενος κι έτσι θεωρητικά δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος από τους τουρίστες που θα φτάσουν στη χώρα μας.

Click4more Θεοχάρης στο CNN: Από 1η Ιουλίου ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας

Για τους πολίτες αυτών των χωρών θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ, ενώ δεν θα ισχύει η 14ήμερη καραντίνα – σε αντίθεση, δηλαδή, με τους πολίτες των χωρών εκτός αυτής της λίστας. Μολαταύτα, από την 1η Ιουλίου, η λίστα αυτή θα διευρυνθεί, ενώ η παρακολούθησή της από την αρμόδια επιτροπή των ειδικών επί της υγείας θα είναι διαρκής.

Οι χώρες αυτές είναι: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία. Έτσι, πρακτικά, στη λίστα των 29 χωρών βρίσκονται όλες οι βαλκανικές χώρες, ενώ απουσιάζουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία και βέβαια η Τουρκία, αλλά και άλλες χώρες που έχουν «χτυπηθεί» από τον κορονοϊό.

Πάντως, στη λίστα βρίσκεται η Γερμανία, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται πως επενδύει πολλά στους Γερμανούς τουρίστες. Και προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι προχθές έδωσε συνέντευξη στη Bild ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαφημίζοντας την Ελλάδα ως έναν ασφαλή προορισμό όχι μόνο για τους Γερμανούς, αλλά για όλους τους Ευρωπαίους και όχι μόνο.

Σημαντική παράμετρος είναι και ο οδικός τουρισμός, ο οποίος αφορά κυρίως τις βαλκανικές χώρες – αν και οι κατά κεφαλήν δαπάνες που μπορούν να συμβάλλουν στα τουριστικά έσοδα συνήθως είναι χαμηλές εν συγκρίσει π.χ. με τους Γερμανούς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αύξηση της νόμιμης μετανάστευσης μετά τον νέο νόμο – Στις 64.095 οι εγκρίσεις μετακλήσεων το πρώτο οκτάμηνο
Σημαντική αύξηση στις εγκρίσεις μετακλήσεων εργαζομένων από τρίτες χώρες καταγράφεται το πρώτο οκτάμηνο του 2026 σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ (Πηγή: Αντώνης Νικολόπουλος)
Αμάλ Κλούνεϊ και Κωνσταντίνος Τασούλας συναντιώνται 12 χρόνια μετά – Ο καλός σκοπός για τον οποίο έρχεται στην Ελλάδα η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αμάλ Κλούνεϊ επισκέπτεται την χώρα μας - Είχε αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Κλούνεϊ
Ο Μάρκο Ρούμπιο έρχεται Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου – Θα συναντηθεί με τον Γιώργο Γεραπετρίτη και πιθανόν και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μάρκο Ρούμπιο, θα επισκεφτεί τη χώρα μας, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του 6ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Μάρκο Ρούμπιο στην Ουάσινγκτον