Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Στο φουλ οι μηχανές της κυβέρνησης για εμβόλια ακόμα και μέσα στο Δεκέμβριο – Ικανοποίηση για το click away

Θεσσαλονίκη απαγόρευση κυκλοφορίας

Στο φουλ οι μηχανές της κυβέρνησης για το σχέδιο “Ελευθερία”. Ίσως και πριν το τέλος του 2020 να έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός στη χώρα μας. 2,1 εκατ. πολίτες θα μπορούν να εμβολιάζονται κάθε μήνα.

Και το όνομα αυτής… «Ελευθερία». Η αποκάλυψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την κωδική ονομασία που θα έχει η επιχείρηση για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού συνοδεύτηκε από την σημείωση εκ μέρους του πρωθυπουργού ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θ’ ανεβάσει ρυθμούς για την προετοιμασία, καθώς όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα δώσει το πράσινο φως για το εμβόλιο μία εβδομάδα νωρίτερα.

Πρακτικά, δηλαδή, το «ναι» του Οργανισμού αναμένεται τα Χριστούγεννα κι όχι την Πρωτοχρονιά, με την προμήθεια των πρώτων εμβολίων να γίνεται άμεσα και οι εμβολιασμοί να ξεκινούν έως και 48 ώρες αργότερα.

Συνεπώς, το σενάριο το 2020 να φύγει ενώ ήδη θα έχουν εμβολιαστεί οι πρώτοι Έλληνες δείχνει καθ’ όλα ρεαλιστικό.

Η επιχείρηση “Ελευθερία”

Η προετοιμασία για την «Επιχείρηση Ελευθερία», όμως, δεν περιλαμβάνει μόνο τη διαδικασία μεταφοράς και αποθήκευσης των εμβολίων, αλλά μία σειρά από άλλες, παράλληλες διαδικασίες. Όπως την προετοιμασία των 1.018 εμβολιαστικών κέντρων σε όλη τη χώρα και των 65 κινητών μονάδων. Επίσης, τη διαδικασία για το κλείσιμο των ραντεβού, την προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό, αλλά και την επικοινωνιακή εκστρατεία που σχεδιάζει η κυβέρνηση για να πειστούν οι πολίτες για την αναγκαιότητα και την ασφάλεια του εμβολίου, στην οποία θ’ αξιοποιηθούν άπαντες, όπως τόνισε κατά τη χθεσινή του ομιλία ο πρωθυπουργός.

click4more: Πανελλήνιες: Νέες προτάσεις από την Κεραμέως για βάση εισαγωγής και μηχανογραφικό

Ως προς τα ραντεβού, αυτά θα κλείνονται ηλεκτρονικά από τη διαδικτυακή πύλη emvolio.gov.gr ή μέσω της άυλης συνταγογράφησης, δηλαδή με SMS στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών. Ως εναλλακτικά κανάλια για όσους δεν διαθέτουν την απαραίτητη εξοικείωση με το Διαδίκτυο θα χρησιμοποιηθούν τα φαρμακεία, αλλά και τα ΚΕΠ. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, 2.117.000 πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάζονται κάθε μήνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, λόγω των δύο δόσεων του εμβολίου, το 60% του πληθυσμού που είναι απαραίτητο για να εξασφαλιστεί η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» δεν θα είναι πλήρως εμβολιασμένο πριν από το τέλος του α’ εξαμήνου του 2021.

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε χθες πως η περιπέτεια της πανδημίας δεν θα τελειώσει αμέσως μετά το εμβόλιο. Συνέστησε, μάλιστα, προς τούτο σε όλους να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα που ισχύουν και θα συνεχίσουν να ισχύσουν έως το τέλος της περιπέτειας και με γλαφυρό τρόπο περιέγραψε το πώς θα λειτουργήσουμε σ’ αυτό το μεταβατικό στάδιο κατά το οποίο θα εξελίσσονται οι εμβολιασμοί: «Θα φοράμε τη μάσκα όταν κάνουμε το εμβόλιο, αλλά θα τη φοράμε και μετά», είπε.

Ρεβεγιόν με 9 άτομα

Κατά τα λοιπά, η δημοσιοποίηση του ΦΕΚ με την Κοινή Υπουργική Αποφάση για τα μέτρα που θα ισχύσουν έως τις 7 Ιανουαρίου ξεκαθαρίζει κατά πολύ το τοπίο, επιβεβαιώνοντας τα περί ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στα σπίτια με όριο τα εννέα άτομα. Επίσης, περιλαμβάνει τις αλλαγές που έγιναν κατόπιν των εισηγήσεων των ειδικών σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες (π.χ. λειτουργίες με όριο 25 πιστών στους ενοριακούς ναούς και 50 στους μητροπολιτικούς).

Ικανοποίηση υπάρχει, επίσης, στην κυβέρνηση για τη λειτουργία του click away, την οποία εξέφρασε δημοσίως ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, υπερασπιζόμενος το μέτρο απέναντι στους επικριτές του και δη με την επισήμανση ότι αποτελεί μια ευκαιρία για τους καταστηματάρχες να κάνουν τζίρο και να λειτουργήσει η αγορά. Επιβεβαιώνοντας, παράλληλα, τις πληροφορίες του newsit.gr για ένα μέτρο-έκπληξη σχετικά με τη στήριξη των πληττόμενων, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη διεύρυνση της έκπτωσης ενοικίου για επαγγελματική στέγη στο 80% από 40% για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες θ’ αποζημιωθούν την ίδια στιγμή από το κράτος για το 60% των ενοικίων, ελαχιστοποιώντας κι εκείνοι τις απώλειές τους.

Ικανοποίηση για το δείκτη θετικότητας

Τα χθεσινά νούμερα του ΕΟΔΥ, ωστόσο, έδειξαν πως η πανδημία εξακολουθεί να είναι εδώ και να παραμένει απειλητική, παρά τη βελτίωση των τελευταίων ημερών όσον αφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα. Τα 1.379 κρούσματα ήταν διπλάσια σε σχέση με αυτά της Δευτέρας, καθώς ήταν πολλαπλάσιος ο αριθμός των τεστ. Μολαταύτα, ο δείκτης θετικότητας υποχώρησε κάτω από το όριο συναγερμού του 4% και τούτο αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα.

Αλλά, από την άλλη πλευρά, τόσο ο αριθμός των θανάτων χθες όσο και αυτός των διασωληνωμένων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, περιπλέκοντας την κατάσταση και καθιστώντας επιτακτική την αποφυγή ενός τρίτου κύματος.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις