Δευτέρα, 6 Μαΐ
19oC Αθήνα

Στο Ποτάμι το ΠΑΣΟΚ, στο Παρίσι ο Τσίπρας

Στο Ποτάμι το ΠΑΣΟΚ, στο Παρίσι ο Τσίπρας

Αναμφίβολα το Συνέδριο του ΠΟΤΑΜΙΟΥ καταγράφεται ως επιτυχία του Σταύρου Θεοδωράκη, καθώς πέραν της επιβεβαίωσης της κυριαρχίας του αποτέλεσε το πεδίο για να πουν τις απόψεις του από το….βήμα του Σταύρου, δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και οι αρχηγοί της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Με άλλα λόγια σύσσωμο το “μεταρρυθμιστικό” μπλοκ, σε μια άσκηση ανεύρεσης του “κοινού κεντροαριστερού τόπου”, για μια μελλοντική συνεργασία ίσως ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο αναλόγως των πολιτικών εξελίξεων και του νέου εκλογικού συστήματος που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα η παρουσία του επικεφαλής των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Τζάνι Πιτέλα στην Αθήνα και η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα ήρθε να επιβεβαιώσει το φλέρτ του πρωθυπουργού με την ευρωπαϊκή “σοσιαλδημοκρατία”, γεγονός που μέχρι πρότινος προκαλούσε πολιτική “αλλεργία” στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως κάποτε η Σοσιαλιστική Διεθνής στον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.

Πλέον ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, άγνωστο αν συμφωνεί και το κόμμα, αντιμετωπίζει τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές ως “συντρόφους”, “συναγωνιστές” και “συμμάχους” σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την κυβέρνηση του, γεγονός που φάνηκε από τις θερμές αγκαλιές με τον κ Πιτέλα, αλλά και από την καλή χημεία που έχει αναπτυχθεί με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουα Ολάντ, το οποίο ως γνωστόν στα πρώτα χρόνια του μνημονίου είχε αποκαλέσει…”Ολαντρέου”!

Στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά από πρόσκληση του Φρ. Ολάντ, αναμένεται να είναι παρών ως παρατηρητής με την ιδιότητά του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στη Σύνοδο των σοσιαλιστών της Ευρώπης στο Παρίσι στις 12/3 σε μια προσπάθεια να ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις του με το ΕΣΚ, για ευνόητους εσωτερικούς πολιτικούς λόγους.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε