Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Έλληνας πρέσβης

Στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Έλληνας πρέσβης

– Η κρίση παραμένει στις ελληνορωσικές σχέσεις και υποδαυλίζεται από την Μόσχα
– Το πρωί ο Ρώσος πρέσβης χαρακτήρισε υπερβολική την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών
– Το μεσημέρι οι Ρώσοι κάλεσαν τον Έλληνα πρέσβη και επεσήμαναν ότι παρανόησε η Ελλάδα σε σχέση με τις εμπρηστικές δηλώσεις της Ζαχάροβα!
– Άλλοι πίεσαν την Ελλάδα να κάνει τις απελάσεις, δηλώνει ο μόνιμος απεσταλμένος της Ρωσίας στην ΕΕ

Η κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις καλά κρατεί και παρότι η Ρωσία δεν έχει «απαντήσει» με απελάσεις στις απελάσεις της Ελλάδας συντηρεί το κλίμα έντασης. Σήμερα κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις ο Έλληνας πρέσβης Ανδρέας Φρυγανάς. Κι ενώ από την Αθήνα διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για μια  «φιλική συζήτηση» η ρωσική πλευρά κάνει λόγο για έντονη διαμαρτυρία. Ο κ. Φρυγανάς εκλήθη για να του δοθούν εξηγήσεις για τις σκληρές δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου Μαρίας Ζαχάροβα αλλά και για την σκληρή απάντηση της Αθήνας. Η συζήτηση σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Αθήνα έγινε σε ήπιους τόνους και επισημάνθηκε στον κ. Φρυγανά ότι όσα δήλωσε η κα Ζαχάροβα δεν είχαν κανένα στοιχείο έλλειψης σεβασμού και ενδεχομένως υπήρξε κάποια παρανόηση ως προς τούτο.

Σύμφωνα με πηγές του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στην συνάντηση δεν ανακοινώθηκαν αντίμετρα προς την Ελλάδα για το θέμα των απελάσεων των Ρώσων διπλωματών.

Σύμφωνα πάντως με το Sputnik και το πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο Έλληνας πρέσβης εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις για τα αντιρωσικά σχόλια από την Αθήνα και μάλιστα τονίζεται ότι η διαμαρτυρία εκ μέρους της Ρωσίας ήταν σε έντονο τρόπο! Κάνει λόγο επίσης για δυσαρέσκεια της Ρωσίας μετά την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες. Και όπως φαίνεται και από την επίσημη δήλωση του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Στις 20 Ιουλίου κλήθηκε στο Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Έλληνας πρέσβης Ανδρέας Φρυγανάς  στον οποίο εκφράσθηκε η έντονη διαμαρτυρία για τις συνεχιζόμενες αντιρωσικές δηλώσεις από την ελληνική πλευρά όσον αφορά την κατάσταση με τις απελάσεις 2 Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην χώρα σε άλλους δυο πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

 

Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα τόνισε πως θα υπάρξουν συνέπειες για τις απελάσεις και υποστήριξε πως “θα έπρεπε η ελληνική πλευρά να επικοινωνήσει με την ρωσική πλευρά και να μην υποκύπτει σε βρώμικες προκλήσεις, στις οποίες δυστυχώς σύρθηκε η Αθήνα“!

Επιπλέον, η Ζαχάροβα διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απείλησε τον Νίκο Κοτζιά για τη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς τες “ανοησίες”. “Είναι περίεργο που η ελληνική πλευρά δεν σχολίασε τις εν λόγω πληροφορίες που μετέδωσαν τα ελληνικά ΜΜΕ“, ανέφερε.

Και πρόσθεσε: “Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες φάσεις που αντιμετωπίζουν οι διμερείς μας σχέσεις, πάντα διατηρούμε την κατανόησή μας. (…) Οι λαοί μας δεν πρέπει να γίνονται όμηροι σε βρώμικα παιχνίδια στα οποία λαμβάνουν μέρος πολλά κράτη”.

Άλλοι βρίσκονται πίσω από τις απελάσεις και όχι η Αθήνα

Αυτούς τους ισχυρισμούς προέβαλλε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντιμίρ Τσιζόφ. Μιλώντας στην τηλεόραση Rossiya 24, υποστήριξε ότι η Ελλάδα προέβη στις απελάσεις Ρώσων διπλωματών παρακινούμενη από εξωγενείς παράγοντες. «Είναι αδύνατον να εξηγήσω τις κατηγορίες με βάση την λογική. Είναι μια σκληρή πρόκληση, τόσο σκληρή που είναι αδύνατον να υποθέσω ότι οι ιθύνοντες νόες ήταν Έλληνες. Ξέρω αυτή τη χώρα πολύ καλά. Εξωγενείς παράγοντες τους πίεσαν (σ.σ. τους Έλληνες) κατά την διάρκεια της νομικά αμφίβολης συναλλαγής για το θέμα της Μακεδονίας», είπε.

Ο Ρώσος πρέσβης και τα προκλητικά tweet

Το πρωί της Παρασκευής (20.07.2018) ο Ρώσος πρεσβευτής ανέβασε στο λογαριασμό της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα ένα μέρος από συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στο Sputnik. Το έκανε αφού επέστρεψε στην Ελλάδα από τη Ρωσία, όπου βρέθηκε για να δώσει το παρών στην ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν στους Ρώσους πρεσβευτές, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Και αφού πήρε… γραμμή από τον Ρώσο πρόεδρο, ο Αντρέι Μασλόφ χαρακτήρισε υπερβολική την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών μετά τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρίας Ζαχάροβα.

Ο Ρώσος πρέσβης φρόντισε να… θυμίσει την ιστορία των καλών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία στη διάρκεια των τελευταίων ετών. Μίλησε για περίοδο πρωτοφανούς ακμής της ρωσο-ελληνικές σχέσεις, για τις συνεργασίες σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Και μετά, ξεκίνησε την… επίθεση. «Οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς, κατά την φετινή χρονιά των 190 χρόνων από την ίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων και της 25ης επετείου του θεμελιώδους Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, έχουν γίνει απογοήτευση για μας. Η δήλωση της Μ. Ζαχάροβα ήταν σωστή και ισορροπημένη, ενώ η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ υπερβολική».

Δείτε τα tweets από τον Ρώσο πρέσβη

Ρωσία: Η Ελλάδα μας απογοήτευσε με την απέλαση

Μιλώντας χθες (19.07.2018) στο Sputnik, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα είχε εκφράσει την… απογοήτευση της Μόσχας για την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει δυο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα άλλων δυο. Επανέλαβε την απειλή πως η Μόσχα θα λάβει αντίμετρα στην κίνηση της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στην απόφαση της Ρωσίας να ακυρώσει την προγραμματισμένη για το φθινόπωρο επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, ο Ρώσος πρέσβης είπε: “Προετοιμαζόμαστε εδώ και καιρό για την επίσκεψη του υπουργού Λαβρόφ στην Ελλάδα. Έχει μια πρόσκληση, όμως μέχρι τώρα δεν έχουμε επιβεβαιώσει την επίσκεψη. Όμως, παρόλα αυτά υπήρχε στον ορίζοντα αυτή η επίσκεψη”.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις