Στο στόχαστρο του Μαξίμου ο Άδωνις Γεωργιάδης – “Πόλεμος” για το άρθρο 86

Προστατευτικό κάλυμμα στον Άδωνι Γεωργιάδη βλέπει η κυβέρνηση πίσω από την άρνηση της ΝΔ να ψηφίσει την ερμηνευτική διάταξη του άρθρου 86. Αυτό άλλωστε το είπε ευθέως ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή, τονίζοντας μάλιστα ότι εσχάτως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ λέει σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις ότι το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, για το όποιο ενδέχεται να κατηγορηθεί σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει παραγραφεί.

«Δεν ξέρω αν σας καθοδήγησε ο αντιπρόεδρός σας, ο κ. Γεωργιάδης ο οποίος σε σχέση με το σκάνδαλο Novartis δεν λέει ότι είναι αθώος, αλλά ότι έχουν παραγραφεί οι όποιες ευθύνες του» είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ανάδειξη του θέματος την συγκεκριμένη στιγμή –ένα μήνα μετά από την  πρώτη ψηφοφορία- και η επίκληση του ονόματος του Άδωνι Γεωργιάδη από τον πρωθυπουργό ενισχύει τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που λένε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις στα θέματα της υγείας και πιο συγκεκριμένα στο ζήτημα της Novartis.

Κάποιοι μάλιστα ερμηνεύουν και την πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιογλου μαζί με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον Παύλο Πολάκη, όπου κατήγγειλαν ότι το δημόσιο έχασε 241 εκατομμυρίων ευρώ της περιόδου 2006-2010, ως ένα ακόμα κομμάτι στον φάκελο «σκάνδαλα στην υγεία» που σκοπεύει να αναδείξει η κυβέρνηση.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ομιλία του επεσήμανε ακόμα ότι η ειρηνευτική διάταξη αποτελούσε την «καρδιά» της αλλαγής του περίφημου άρθρου 86. Αυτή ακριβώς η ερμηνευτική είπε έλαβε 179 ψήφους με αποτέλεσμα να χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή.

Η ερμηνευτική δήλωση που έφερε η Κυβέρνηση όριζε ότι το άρθρο 86 καλύπτει αδικήματα που διαπράττονται κατά την άσκηση κι όχι επ’ ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων με αποτέλεσμα τα αδικήματα όπως η δωροδοκία να μην εμπίπτουν στην «αποσβεστική προθεσμία» και να μη θεωρούνται παραγεγραμμένα. «Τέτοιο αδίκημα είναι η δωροδοκία», έλεγαν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης- αφού φυσικά δεν ανήκει στα καθήκοντα υπουργού να λαμβάνει δώρα. «Με την ερμηνευτική αυτή δήλωση αίρεται η διχογνωμία που έχει προκύψει από την ισχύουσα διάταξη και αποσαφηνίζεται ότι για αδικήματα όπως η δωροδοκία δίωξη δεν ασκεί η Βουλή αλλά η Δικαιοσύνη, ότι δηλαδή ισχύει για όλους τους πολίτες».

Οι ίδιοι άνθρωποι πρόσθεταν ότι «όσον αφορά το αν είναι «ανούσια» αυτή η προσθήκη: Όπως γνωρίζουν και οι πρωτοετείς της Νομικής, με την αυθεντική ερμηνεία διάταξης δεν τίθεται νέος κανόνας, αλλά αποσαφηνίζεται το ασαφές νόημα υφιστάμενου κανόνα. Επομένως, η ερμηνευτική δήλωση δεν συνιστά τροποποίηση της διάταξης, που ισχύει για το μέλλον, αλλά παράγει αποτελέσματα από τότε που ίσχυσε η ερμηνευμένη διάταξη.

Με τη στάση και την ανακοίνωσή της η ΝΔ προσπαθεί απεγνωσμένα να περισώσει από τις ποινικές τους ευθύνες στελέχη της που κατηγορούνται για αξιόποινες πράξεις, όπως η δωροδοκία. Γνωρίζει καλά ότι η ερμηνευτική δήλωση που δεν ψήφισαν οι βουλευτές της θα ισχύει εξαρχής και θα αφορά και ήδη εμπλεκόμενους σε αξιόποινες πράξεις. Δεν εισάγει νέα διάταξη ώστε να τίθεται θέμα αναδρομικότητας.

Αυτό το δίκαιο και την ορθή ερμηνεία του, προσπαθούν τρέχοντας να αποφύγουν και καταψηφίζουν τα στελέχη της ΝΔ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Χαρδαλιάς για θανάτους από κορονοϊό: «Κρατήστε τις κατάρες…» – Η οργισμένη ανάρτηση στα social media

Χαρδαλιάς για θανάτους από κορονοϊό: «Κρατήστε τις κατάρες…» – Η οργισμένη ανάρτηση στα social media

Με μια οργισμένη ανάρτηση στα social media ο Νίκος Χαρδαλιάς στράφηκε εναντίον όσων αμφισβητούν τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την πανδημία του κορoνοϊού. Μάλιστα, ο υφυπουργός ... Διαβάστε περισσότερα
Μαξίμου σε Τσίπρα: Ο Κουφοντίνας μπορούσε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αλλά διάλεξε τον εκβιασμό

Μαξίμου σε Τσίπρα: Ο Κουφοντίνας μπορούσε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αλλά διάλεξε τον εκβιασμό

Με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε, το βράδυ του Σαββάτου (27/2), το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και την έκκλησή ... Διαβάστε περισσότερα
Δημήτρης Κουφοντίνας: «Αυτοπαγιδεύτηκε η κυβέρνηση» λέει το ΚΙΝΑΛ

Δημήτρης Κουφοντίνας: «Αυτοπαγιδεύτηκε η κυβέρνηση» λέει το ΚΙΝΑΛ

Σε ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ αναφέρεται ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Παύλος Χρηστίδης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ανακοίνωση του νοσοκομείου Λαμίας για τον ... Διαβάστε περισσότερα
Κουτσούμπας: Πώς γεννιούνται τα τέρατα – Ευθύνη μας είναι να δυναμώσουν οι αντιστάσεις

Κουτσούμπας: Πώς γεννιούνται τα τέρατα – Ευθύνη μας είναι να δυναμώσουν οι αντιστάσεις

Στο θάρρος των ανθρώπων που έσπασαν τη σιωπή τους και κατήγγειλαν την κακοποίηση που δέχτηκαν αναφέρθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Η απόφαση νέων ανθρώπων, ανδρών και ... Διαβάστε περισσότερα
Πελώνη: «Καμιά συμπεριφορά που προσβάλλει την αξιοπρέπεια του Άλλου δεν είναι ανεκτή»

Πελώνη: «Καμιά συμπεριφορά που προσβάλλει την αξιοπρέπεια του Άλλου δεν είναι ανεκτή»

«Η σεξουαλική παρενόχληση, η σεξουαλική κακοποίηση, η καταχρηστική βία δεν είναι ανεκτές. Καμιά συμπεριφορά που προσβάλλει την αξιοπρέπεια του Άλλου δεν είναι ανεκτή. Ούτε το ... Διαβάστε περισσότερα