Κυριακή, 21 Ιουλ.
36oC Αθήνα

«Στοίχημα» η ακρίβεια και η μείωση τιμών στα τρόφιμα – Κάλεσμα σε «μεγάλους παίκτες» να βάλουν πλάτη

«Στοίχημα» η ακρίβεια και η μείωση τιμών στα τρόφιμα – Κάλεσμα σε «μεγάλους παίκτες» να βάλουν πλάτη

Έμφαση στο να υπάρξουν άμεσα απτά αποτελέσματα στη «μάχη» κατά της ακρίβειας δίνει η κυβέρνηση, στον απόηχο των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών, στις οποίες οι πολίτες έστειλαν σαφές μήνυμα δυσφορίας για τη συνεχιζόμενη «μάστιγα» του πληθωρισμού και της αισχροκέρδειας.

Τα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών (όπως η ακρίβεια), με βασικό στοίχημα να πέσει ο πληθωρισμός και οι μειώσεις να φανούν στα ράφια, είναι στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, ενώ στην προμετωπίδα της πολιτικής της είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων, πρωτίστως των αδύναμων ομάδων.

Στήριξη των ευάλωτων με έκτακτο φόρο στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων

Στο πλαίσιο αυτό, χθες (20.06.2026) η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή εισφοράς 33% στα υπερκέρδη διυλιστηρίων, με τα έσοδα που θα υπολογιστούν στον προϋπολογισμό από αυτή την προσωρινή συνεισφορά να κατευθύνονται σε ευάλωτους, όπως στους συνταξιούχους, και ειδικά στους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς.

«Ήταν μια προεκλογική δέσμευση, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από αυτόν τον έκτακτο φόρο» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, σε συνέντευξη του στον Real fm, εκτιμώντας ότι τα έσοδα θα είναι της τάξης περίπου των 300 εκατ. ευρώ.

Μονιμοποίηση μειωμένου ΦΠΑ σε ταξί και καφέ

Παράλληλα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε και τη μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ καταρχάς στα ταξί, κίνηση που κρίθηκε αναγκαία, όπως δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, για να στηριχθεί η μετακίνηση με αυτό το μέσο και να μην υπάρξουν αυξήσεις στα κόμιστρα. «Πολλές φορές το ταξί υποκαθιστά ουσιαστικά το μέσο μαζικής μεταφοράς, οπότε πρέπει να είναι σχετικά οικονομικό» τόνισε.

Μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ ανακοινώθηκε και στην παράδοση του καφέ με την μορφή take away και delivery.

Η απάντηση Μητσοτάκη στην αντιπολίτευση

«Από εκεί και πέρα, αυτοί οι οποίοι εισηγούνται προσωρινή μείωση του ΦΠΑ θα πρέπει να μας πουν πότε σκοπεύουν να τον αυξήσουν ξανά. Διότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ήδη σε μια περίοδο που τα στοιχεία του πληθωρισμού μας κάνουν πιο αισιόδοξους από ό,τι ήμασταν πριν από κάποιους μήνες και έχουμε και τις πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης πια τιμών» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκρούοντας τις προτάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για περαιτέρω μειώσεις φόρων σε είδη βασικής διατροφής κ.α..

«Προφανώς δεν θα γυρίσουμε στις τιμές πριν από τρία χρόνια, όπως και οι μισθοί δεν είναι οι μισθοί που ήταν πριν από τρία χρόνια, αλλά σταδιακές αποκλιμακώσεις τιμών από τα υψηλά τα οποία είδαμε, πιστεύω ότι μπορούμε να δούμε» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Πρωτοβουλία για συμφωνίες με «παίκτες» της αγοράς

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, αναμένεται να έχει συναντήσεις με φορείς της αγοράς (αλυσίδες σούπερ μάρκετ και βιομηχανίες τροφίμων) με στόχο να πέσουν άμεσα οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής στα ράφια.

«Πρέπει και οι μεγάλοι “παίκτες” να βάλουν πλάτη» δηλώνει αρμόδιος παράγοντας στο newsit.gr, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσει αυτή τη «γάγγραινα» και θα έχει διαβουλεύσεις και με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τον Συνήγορο του Καταναλωτή αλλά και με καταναλωτικές οργανώσεις.

Νέα παρέμβαση για τις πολυεθνικές

Νέα παρέμβαση στην Ευρώπη, με την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της, στα τέλη Ιουνίου, ετοιμάζει ο Πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, θα θέσει εκ νέου το αίτημα για ευρωπαϊκή δράση προκειμένου να σταματήσει το “παιχνίδι” των πολυεθνικών να τιμολογούν διαφορετικά τα προϊόντα από χώρα σε χώρα.

Το θέμα έθεσε χθες και στον Επίτροπο της Ε.Ε. αρμόδιο για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου. «Δεν είναι αποδεκτή η πρακτική να πωλούνται σε διαφορετικές τιμές παρεμφερή ή ίδια προϊόντα, ανάλογα με το μέγεθος της αγοράς, ζημιώνοντας τους καταναλωτές» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι η Ενιαία Αγορά δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και τους καταναλωτές και ότι πρέπει να λειτουργεί με περισσότερο ανταγωνισμό και διαφάνεια υπέρ των καταναλωτών.

Παράταση για 6 μήνες των έκτακτων μέτρων για την ακρίβεια

Παράλληλα, την Τετάρτη η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράταση των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για να πέσουν οι τιμές στα ράφια, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου.

Μεταξύ των μέτρων που θα παραταθούν και για τους επόμενους έξι μήνες είναι το πλαφόν 7% στην τιμή του βρεφικού γάλακτος, το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων και η απαγόρευση για τρεις μήνες προωθητικών ενεργειών σε περίπτωση που έχει προηγηθεί αύξηση στην τιμή ενός προϊόντος.

Η πρόκληση της μείωσης του κόστους των αγροτικών προϊόντων

Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να δώσει κατευθύνσεις και να θέσει χρονοδιαγράμματα στη νέα ηγεσία, τον Καρδιτσιώτη Κωνσταντίνο Τσιάρα και τον υφυπουργό Χρήστο Κέλλα, ο οποίος επίσης προέρχεται από αγροτική περιοχή, τη Λάρισα.

Βασική πρόκληση, η μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, το οποίο περνά και στον καταναλωτή, και μακροπρόθεσμα και η χαλάρωση των κανόνων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.), ώστε να γίνει πιο φιλική για τους αγρότες.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις