Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Συνάντηση “κλειδί” για το Ιερώνυμου – Παυλόπουλου για το Σκοπιανό [vid]

Συνάντηση “κλειδί” για το Ιερώνυμου – Παυλόπουλου για το Σκοπιανό [vid]

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (19.01.2018) ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε κατά τις 18:00, σε μια συνάντηση που δεν κράτησε πολύ και ολοκληρώθηκε μόλις μισή ώρα μετά. Φεύγοντας δεν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ωστόσο κατέβασε το παράθυρο του αυτοκινήτου του και τους χαιρέτησε.

Έπαινοι Παυλόπουλου για την στάση της εκκλησίας

«Συνηθισμένη εγρήγορση υπάρχει για όλα τα ζητήματα, τα οποία αφορούν τον τόπο και για τα εθνικά μας θέματα» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ παράλληλα εξήρε τη στάση της Εκκλησίας και στα θέματα αυτά.

Μια στάση που, όπως είπε ο Πρόεδρος, έχει ως βασικό στόχο, χωρίς να αναμιγνύεται σε ζητήματα πολιτικής, να ευνοεί τη συναίνεση, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό, και ιδίως αυτές τις ώρες. «Και από την άλλη πλευρά να ευνοεί-βεβαίως-την έκφραση όλων των απόψεων, όπως ταιριάζει στον τόπο μας. Έναν τόπο, όπου η Ορθοδοξία δίνει και τον τόνο του Πολιτισμού» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα κομμάτι του Πολιτισμού μας και του κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού οφείλεται στη Χριστιανική Διδασκαλία, η οποία αποπνέει έναν πολιτισμό αρχών, τον οποίο καθένας που υπερασπίζεται τις θέσεις του δεν πρέπει να τον ξεχνάει. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αποτελεί πηγή έμπνευσης και για τα θέματα αυτά, και η Εκκλησία της Ελλάδος, με τις αποφάσεις και την πορεία της, έχει αποδείξει ότι είναι άξια εκπρόσωπος και φορέας αυτού ακριβώς του πολιτισμού.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τι ειπώθηκε στην συνάντηση

“Το θέμα της ΠΓΔΜ έχει και εκκλησιαστική προέκταση”

Από την πλευρά του, ο κ.κ. Ιερώνυμος ανέφερε ότι το θέμα αυτό έχει και άλλες παραμέτρους, και μια από αυτές είναι η εκκλησιαστική, για την οποία ήθελε να ενημερώσει σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Απαντώντας, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε: «Πολύ περισσότερο δε, όταν η στάση που έχετε πάρει και για το θέμα το Εκκλησιαστικό, είναι στάση που τιμά την Ορθοδοξία και στηρίζει το Πατριαρχείο. Αυτό μην το λησμονάτε αυτές τις ώρες».

Καταλήγοντας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε ότι είναι κατεξοχήν θέμα του Πατριαρχείου, αλλά πρόσθεσε ότι «πρέπει να συμβάλλουμε και εμείς γιατί έχουμε επιπτώσεις και στη ζωή της Εκκλησίας μας».

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης.

Το τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα

Το βράδυ της Πέμπτης, μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Κοτζιά στο Μέγαρο Μαξίμου, “συναγερμό” προκάλεσε και η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφτεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή.

Στόχος του πρωθυπουργού όχι μόνο να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο για τις εξελίξεις αλλά και να “λειάνει” ακόμη περισσότερο το έδαφος μετά την πρωτοφανή επίθεση από κύκλους του ΥΠΕΞ στην Εκκλησία.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας με την Εκκλησία, ούτως ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Κάτι που όπως φαίνεται… πέτυχε! Κι αυτό διότι τα όσα ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά τη συνάντηση «μεταφράστηκαν» σε μια ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβερνητική πολιτική. Αίσθηση, μάλιστα, προκαλεί η τοποθέτησή του για το επερχόμενο συλλαλητήριο…

Ιερώνυμος για το Σκοπιανό: «Δε χρειάζονται συλλαλητήρια αλλά ομοψυχία»!

«Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία». Αυτό τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κατά τη συνάντησή του στην Αρχιεπισκοπή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τον σεβασμό του στις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ζήτησε από τον προκαθήμενο της ελλαδικής εκκλησίας να συμβάλει ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, κατά τη συνάντηση τους, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 9 το βράδυ, ο κ. Τσίπρας άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του όλου ζητήματος, που αφορά στην ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τον σεβασμό του στις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα τον κρατάει ενήμερο για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, του ζήτησε να συμβάλει, όπως τονίζεται, ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Έχω εμπιστοσύνη προς τους καθ’ ύλην αρμόδιους να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διατύπωσε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους, εκ του Συντάγματος, καθ’ ύλην αρμόδιους να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις