Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Σχοινάς για «Τurkaegean»: «Ανεπαρκής» ο έλεγχος για την κατοχύρωση του σήματος

Σχοινάς για «Τurkaegean»: «Ανεπαρκής» ο έλεγχος για την κατοχύρωση του σήματος

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Μαργαρίτη Σχοινά για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας να κατοχυρώσει το σήμα «Τurkaegean». Ο αντιπροέδρος της Κομισιόν απέστειλε επιστολή προς τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς και αρμόδιο για τα εν λόγω ζητήματα εκφράζοντας την απογοήτευση του για αυτή την εξέλιξη. 

Όσον αφορά στην υπόθεση της καταχώρησης του σήματος «Τurkaeagean» από την Τουρκία, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ζητεί από τον Τιερί Μπρετόν να αναλάβει άμεσα δράση για τη διόρθωση και αποκατάσταση του εν λόγω ζητήματος, εφιστώντας του την προσοχή στις σοβαρές επιπτώσεις της πρόσφατης απόφασης της EUIPO να καταχωρίσει το «Turkaegean» ως σήμα της ΕΕ.

Στην επιστολή του προς τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εκφράζει με «τον πιο έντονο τρόπο» την απογοήτευσή του που «οι εσωτερικοί έλεγχοι και οι διαδικασίες του EUIPO δεν αποδείχθηκαν επαρκείς για τον εντοπισμό και την κοινοποίηση μιας υπόθεσης με προφανείς και δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, στα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της ΕΕ – της Ελλάδας- αλλά και για την προστασία των καταναλωτών και του τουριστικού τομέα της Ε.Ε».

Επιπροσθέτως, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει ότι, αν και γνωρίζει, ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία «απολαμβάνει νομικής, διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας και ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν απαιτεί προηγούμενη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μεμονωμένες αιτήσεις εμπορικών σημάτων», παραμένει «πεπεισμένος ότι στην περίπτωση αυτή υπήρξε σαφής αποτυχία σε διοικητικό επίπεδο να αξιολογήσει επαρκώς τις πολιτικές και νομικές διαστάσεις μιας τέτοιας απόφασης».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι «στο μέλλον παρόμοιες αποφάσεις με δυνητικό αντίκτυπο στα στρατηγικά μας συμφέροντα δεν θα λαμβάνονται χωρίς διαβούλευση σε πολιτικό επίπεδο», αλλά και ότι η διοίκηση της EUIPO θα αντιμετωπίζει τις όποιες ελλείψεις χωρίς καθυστέρηση.

«Πράσινο φως» της ΕΕ για την τουριστική καμπάνια «Turkaegean»

Υπενθυμίζεται ότι λίγα μόλις 24ωρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, έγινε γνωστό ότι η επιτροπή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ ενέκρινε το αίτημα της Τουρκίας για τη χρήση της ονομασίας «Turkaegean» (τουρκικό Αιγαίο) για την τουριστική της καμπάνια. Και μάλιστα, η ονομασία αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι και τον Ιούλιο του 2031. Σε επικοινωνία του MEGA με την επιτροπή, η απάντηση ήταν ότι δεν σχολιάζονται μεμονωμένες αποφάσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις