Πολιτική

Σχοινάς σε Μητσοτάκη για μεταναστευτικό: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποτύχει δύο φορές»

 Την ανάγκη μιας «νέας, φιλόδοξης, πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «θα αναμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις της Επιτροπής» εντός του επόμενου μήνα.

Από την πλευρά του ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε πως «η Ευρώπη δεν μπορεί να αποτύχει δύο φορές σε ένα τέτοιο σημαντικό θέμα».

«Η κυβέρνηση κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα και ήδη έχει δρομολογηθεί η προσωρινή εγκατάσταση η οποία θα φροντίσει τους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι δεν μπορούν πια να στεγαστούν στη Μόρια», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως ίσως με μια τέτοια τραγωδία αφυπνιστούν και πάλι συνειδήσεις, «για να αντιληφθούν όλοι στην Ευρώπη ότι η διαχείριση του προβλήματος αυτού δεν μπορεί να γίνεται μόνο από τις χώρες πρώτης υποδοχής, από τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και πως στην όποια νέα δομή γίνει στο νησί, θα πρέπει να υπάρξει ένα διαφορετικό πρότυπο λειτουργίας και διοίκησης και να συζητηθεί η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συμμετοχή, «ώστε να είναι σαφές και σε επιχειρησιακό, αλλά και σε συμβολικό επίπεδο ότι αυτή η μεγάλη προσπάθεια της πρώτης υποδοχής, της ταυτοποίησης, της διαδικασίας, της γρήγορης διαδικασίας χορήγησης ασύλου, δεν γίνεται μόνο από τα κράτη-μέλη, δεν γίνεται μόνο από την Ελλάδα, αλλά γίνεται και με πολύ πιο ενεργή ευρωπαϊκή συμμετοχή».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε: «σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τις αρχές, σχεδιάζουμε το μέλλον. Μία μεσοπρόθεσμη προοπτική για μία νέα δομή που θα λειτουργεί με νέα πρότυπα, με καλύτερες εγκαταστάσεις, έτσι ώστε να βεβαιωθούμε πια ότι η Μόρια είναι παρελθόν». Ταυτόχρονα ο κ. Σχοινάς συνεχάρη τις ελληνικές αρχές για την άμεση ανταπόκριση. «Χάρη στη δουλειά τους αποφεύχθηκαν και τα χειρότερα στο νησί, αντιμετωπίζουμε τις άμεσες ανάγκες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε μάλιστα πως «χαράζουμε τη νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο η οποία θα αποφεύγει τα λάθη του 2016 και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να έχουμε όλες τις κυβερνήσεις της Ευρώπης δίπλα μας σε αυτό το νέο ξεκίνημα. Γιατί η Ευρώπη -το έχω πει ήδη- δεν μπορεί να αποτύχει δύο φορές σε ένα τέτοιο σημαντικό θέμα».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αθήνα καλεί Βρυξέλλες: Πιέσεις για κοινά μέτρα στήριξης από την ΕΕ και το «αγκάθι» της ηλεκτρικής ενέργειας
«Επιτρέψτε μου να πω κάτι. Υπάρχει ένας "ελέφαντας στο δωμάτιο". Πρόκειται για τις ανισότητες στις τιμές χονδρεμπορικής της ηλεκτρικής ενέργειας» υπογράμμισε ο Σταύρος Παπασταύρος
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης
ΠΑΣΟΚ: Πρώτος σε συνέδρους ο Ανδρουλάκης – «Συνωστισμός» στη 2η θέση για Δούκα, Γερουλάνο, Χριστοδουλάκη – «Παρών» και ο Κωνσταντινόπουλος
Απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή στις κάλπες για την ανάδειξη συνέδρων στο ΠΑΣΟΚ, άγγιξε τις 175.000 περίπου, αφήνοντας πίσω της τους πάντες …νικητές
Εκλογές για τους συνέδρους του ΠΑΣΟΚ 9
Βουλή: Πέρασαν από την Επιτροπή Εξοπλιστικών τα αμυντικά προγράμματα για την «Ατζέντα 2030» – «Ναι» από τη ΝΔ, «παρών» και «όχι» από την αντιπολίτευση
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν με το «παρών» σε ότι αφορά το πρόγραμμα «Ασπίδα του Αχιλλέα» πλην του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας που τα καταψήφισαν
Η επιτροπή Άμυνας της Βουλής
Είμαστε δεύτερη δύναμη στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ λέει η πλευρά του Χάρη Δούκα με περίπου 900 συνέδρους
Θέτουν το εξής δίλημμα για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ: «Θα επιλέξει το κόμμα να ηγηθεί ως κύρια δύναμη της Πολιτικής Αλλαγής με προοδευτικό πρόσημο ή θα αφήσει ανοιχτό ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία;»
Χάρης Δούκας