Σχολεία: «Κουδούνι» σήμερα για δημοτικά και νηπιαγωγεία – Το… τεστ που κρίνει πολλά

Το πρώτο βήμα σήμερα για τη σταδιακή άρση του lockdown. Κρίσιμο τεστ το άνοιγμα των δημοτικών και νηπιαγωγείων και για τα γυμνάσια και λύκεια. Ανεβάζει ρυθμούς η κυβέρνηση σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς.

Με ένα οξύμωρο ξεκινάει η εβδομάδα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας: από τη μία πλευρά συνεχίζεται το σκληρό και οριζόντιο lockdown, καθώς θα παραμείνουν κλειστά και αυτή την εβδομάδα τα εμπορικά καταστήματα, μολονότι επισήμως ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η επαναλειτουργία των παιδικών σταθμών, των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων συνιστά το πρώτο βήμα για τη σταδιακή άρση των περιορισμών που μας συνοδεύουν από τις αρχές Νοεμβρίου.

Κρίσιμο «τεστ» στα σχολεία

Το τεστ του ανοίγματος των σχολείων θεωρείται κρίσιμο για τα επόμενα βήματα, καθώς από την πλευρά της κυβέρνησης επισημαίνεται πως η κατάσταση είναι δυναμική και επαναξιολογείται διαρκώς προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις – ακόμη και σε καθημερινή βάση.

Θετικό στοιχείο συνιστά σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων 24ωρων δείχνουν ότι τα πράγματα εξελίχθηκαν καλά τις ημέρες των εορτών και δεν υπήρξαν εστίες υπερμετάδοσης, όπως ήταν ο φόβος των ειδικών. Κρούσματα, δείκτης θετικότητας, θάνατοι, αλλά και ο συνολικός αριθμός των διασωληνωμένων παρουσιάζουν έτσι μια σημαντική αποκλιμάκωση που θα πρέπει, ωστόσο, να έχει συνέχεια.

Για να συμβεί λοιπόν αυτό, τις επόμενες ημέρες θα πρέπει τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι αντίστοιχα και παράλληλα να κριθεί επιτυχημένο το τεστ της επαναλειτουργίας των σχολείων. Με τη σειρά του, αυτό θα κρίνει και το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια και Λύκεια) και θα οδηγήσει στην άρση και άλλων περιορισμών, όπως είναι το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων – σε πρώτη φάση με τη μέθοδο του click away – ή και άλλων δραστηριοτήτων. Σε διαφορετική περίπτωση, τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν ή θα αυστηροποιηθούν, καθώς αυτό προστάζει η δυναμική εξέλιξη της πανδημίας και η αντίστοιχη αντιμετώπισή της.

Προχωρούν οι εμβολιασμοί

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιχειρεί να ανεβάσει ρυθμούς σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, καθώς από σήμερα θ’ ανοίξει και η πλατφόρμα για τα ραντεβού που θα υλοποιηθούν από τις 20 Ιανουαρίου κι έπειτα. Αφορούν, δηλαδή, τη δεύτερη φάση των εμβολιασμών και συγκεκριμένα τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, ξεκινώντας από τους 85 ετών και άνω. Από σήμερα, εξάλλου, προστίθενται στα εμβολιαστικά κέντρα και νοσοκομεία σε νησιωτικές περιοχές και αυξάνεται αντίστοιχα η ημερήσια δυναμικότητα των εμβολιασμών, με στόχο να ανέλθει σε 18.000-20.000 άτομα από τις 20 Ιανουαρίου και σε τουλάχιστον 30.000 το Φεβρουάριο.

Στην κυβέρνηση δηλώνουν ικανοποιημένοι από τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν οι εμβολιασμοί, παρά την κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση. Έως χθες το βράδυ είχαν εμβολιαστεί 44.080 άτομα και υπολογίζεται έτσι ότι έχει ήδη εμβολιαστεί πάνω από το 0,4% του συνολικού πληθυσμού, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος κυμαίνεται κοντά στο 0,23%. Η Ελλάδα είναι έτσι μπροστά από πολλές ευρωπαϊκές χώρες στη σχετική κατάταξη και υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση των εμβολιασμών αφορά μόνο το υγειονομικό προσωπικό, τους γιατρούς, τους φιλοξενούμενους και τους εργαζόμενους σε γηροκομεία, κέντρα φροντίδας και αποκαστάστασης κτλ.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, οι γραμμές εμβολιασμού αναπτύσσονται σταδιακά, διότι αυτό εξαρτάται από το διαθέσιμο αριθμό εμβολίων και τις δυσκολίες της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ δεν επιτρέπεται η απευθείας διαπραγμάτευση με τις εταιρείες, βάσει της κοινής συμφωνίας που έχει γίνει από την ΕΕ και αφορά όλα τα κράτη-μέλη της. Η Ελλάδα, ούτως ή άλλως, θα παραλάβει 25 εκατ. δόσεις που υπερκαλύπτουν τον πληθυσμό της κι έτσι μαζικότεροι εμβολιασμοί θα γίνονται τους επόμενους μήνες, όταν θ’ αδειοδοτηθούν από την ΕΕ περισσότερες εταιρείες και θα είναι περισσότερα εμβόλια διαθέσιμα στη χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Γεννηματά: «Μαζί δίνουμε τη μάχη κατά της πανδημίας κ. Μητσοτάκη»

Γεννηματά: «Μαζί δίνουμε τη μάχη κατά της πανδημίας κ. Μητσοτάκη»

Στη δευτερολογία της στη Βουλή η  Φώφη Γεννηματά σχολίασε θετικά το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν. «Μια τέτοια συνάντηση ... Διαβάστε περισσότερα
Γεννηματά: «Όχι άλλα λάθη, κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Χρειάζεται σχέδιο για την επόμενη μέρα της πανδημίας»

Γεννηματά: «Όχι άλλα λάθη, κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Χρειάζεται σχέδιο για την επόμενη μέρα της πανδημίας»

Σχέδιο σχέδιο για την επόμενη μέρα της πανδημίας ζήτησε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας την Παρασκευή (15.01.2021) στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον κορονοϊό.  Η ... Διαβάστε περισσότερα
Βουλή – πανδημία: Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Βουλή – πανδημία: Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Επιτελική ανικανότητα» στην κυβέρνηση αλλά και «έλλειψη συναίσθησης» στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για «λάθη» και «παραλείψεις» που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση της πανδημίας στη ... Διαβάστε περισσότερα