Πολιτική

Σχολεία: Στο “πλευρό” της Κεραμέως Θεοδωρικάκος και Κικίλιας στην ενημέρωση για τα σχολεία

Με τους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας στο πλευρό της η Νίκη Κεραμέως.Στις 12 οι ανακοινώσεις για δημοτικά και νηπιαγωγεία. Τι αναμένεται να γίνει με την τηλεργασία.

Μαζί με τον Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Βασίλη Κικίλια θα ενημερώσει η Νίκη Κεραμέως για το τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία (νηπιαγωγεία και δημοτικά), που όλα δείχνουν πως θα κλείσουν από την Δευτέρα.

Η παρουσία του υπουργού Εσωτερικών και του υπουργού Υγείας στην ενημέρωση δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης, και ενδεχομένως να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για όσα ανακοινωθούν από την υπουργό Παιδείας (πιθανότατα στις 12) ή να ανακοινώσουν οι ίδιοι κάτι επιπλέον.

Η κυβέρνηση κατέληξε τελικώς σ’ αυτή την απόφαση ύστερα από την εισήγηση των ειδικών, οι οποίοι χρειάστηκε να συνεδριάσουν για ώρες και, σύμφωνα με πληροφορίες, να διατυπωθούν μεταξύ τους διαφορετικές απόψεις. Η πλειοψηφία έκρινε πάντως ότι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να κλείσει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχει να κάνει όχι με τη μεταδοτικότητα του ιού εντός των σχολικών μονάδων – η οποία κινείται σε μηδενικά επίπεδα – αλλά με την ανάγκη του περιορισμού της κινητικότητας των γονέων και άλλων ενηλίκων που συνοδεύουν τους μικρούς μαθητές στο σχολείο.

Αρχικά, μάλιστα, είχε πέσει στο τραπέζι το κλείσιμο των σχολικών μονάδων μόνο στη Βόρεια Ελλάδα και γενικότερα τις περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο (π.χ. Λάρισα, Πέλλα, Μαγνησία). Αυτή ήταν και η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης, κατόπιν ακριβώς της εισήγησης των ειδικών.

click4more: Κορονοϊός: Η εβδομάδα των “μαύρων” ρεκόρ – Τρομάζει η αύξηση των κρουσμάτων

Όμως, εν τέλει προκρίθηκε το κλείσιμο σε ολόκληρη τη χώρα, κυρίως διότι η ανάγκη του περιορισμού της κινητικότητας αποτελεί ζητούμενο για την κυβέρνηση προκειμένου το lockdown να θυμίσει τις… προδιαγραφές αυτού του Μαρτίου και Απριλίου και να επιτευχθεί έτσι η ανάσχεση της διασποράς του ιού.

Η απόφαση για τα σχολεία σε κάθε περίπτωση θα έχει πολιτική χροιά και θα φέρει τη «βούλα» του πρωθυπουργού από τη στιγμή που δεν ήταν ομόφωνη η εισήγηση των επιστημόνων, ούτως ώστε να υιοθετηθεί δίχως δεύτερη σκέψη τότε από την κυβέρνηση. Επίσης, το ζήτημα της κινητικότητας θα εξεταστεί διεξοδικά την ερχόμενη εβδομάδα, όταν σταδιακά οι αριθμοί των κρουσμάτων, των θανάτων και των εισαγωγών στις ΜΕΘ θα φανερώσουν το αποτέλεσμα των μέτρων που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα – συμπεριλαμβανομένου και του lockdown.

Τηλεργασία και μέρες… Μαρτίου

Είναι πάντως πολύ πιθανό, λόγω της ανάγκης περιορισμού της κινητικότητας, να ληφθούν μέτρα που θα θυμίσουν όλο και περισσότερο τις ημέρες του Μαρτίου και Απριλίου, ήτοι περιορισμός και άλλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων, αύξηση του υποχρεωτικού ποσοστού της τηλεργασίας ακόμη και στο 70% κτλ. Προς αυτή την κατεύθυνση έδειξε στις δηλώσεις του και ο Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας πως «το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να περιοριστούν οι περιττές μετακινήσεις. Γιατί περιορίζοντας τις μετακινήσεις, περιορίζουμε τη μεταφορά και μετάδοση του ιού».

Από χθες το βράδυ, εξάλλου, ισχύει και η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 9 έως τις 5 το πρωί, ενώ – όπως έγραψε το newsit.gr – το επόμενο δεκαήμερο θα δείξει τελικά και την ακριβή διάρκεια του lockdown. Εάν, δηλαδή, υπάρχουν πράγματι περιθώρια να αρθεί στις 30 Νοεμβρίου ή θα τραβήξει και μέσα στο Δεκέμβριο και συγκεκριμένα έως και λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Και για να συμβεί το πρώτο, θα πρέπει ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα να υπάρξει σταδιακή και σημαντική αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, των θανάτων και των διασωληνωμένων και να μειωθεί έτσι η πίεση στο σύστημα υγείας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Καρφιά» Γεωργιάδη για Δένδια: «Να μην δεχόμαστε εύκολα την κριτική από αυτούς που δεν μιλάνε καθόλου»
«Αν μιλάς και υπερασπίζεσαι ένα δύσκολο έργο τότε θα φύγει και κανένας πόντος, και για να το πω ανάποδα, αυτοί οι οποίοι δεν θέλουν να φύγει κανένας πόντος δεν μιλάνε καθόλου» λέει ο υπουργός Υγείας
Άδωνις Γεωργιάδης
Κασσελάκης: Έχασα μια κομματική μάχη σε μπουζουξίδικο με μπράβους της νύχτας – Δεν μπαίνει ”λουκέτο” στο Κίνημα Δημοκρατίας
Ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε επανειλημμένα ότι ο ίδιος δεν λειτουργεί ως ιδιοκτήτης πολιτικού φορέα, αλλά ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των μελών
Ο Στέφανος Κασσελάκης 13
Η πρώτη ανασκόπηση Μητσοτάκη για το 2026: Η Βενεζουέλα, οι «αιώνιοι» φοιτητές, οι λαϊκές αγορές και η λειψυδρία
«Το 2026 συνεχίζουμε με την ίδια συνταγή που έχει αποδώσει εδώ και 6,5 χρόνια: να ενισχύουμε την οικονομία με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, χωρίς να παίζουμε με τα δημόσια οικονομικά»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή 92
Ανδρουλάκης για ραντεβού Μητσοτάκη με αγρότες: Το θέμα αυτό δεν είναι στα χέρια μας, έχουμε τις δικές μας προτάσεις
«Οι προτάσεις μας είναι 7 λεπτά η κιλοβατώρα, για 5 χρόνια, για να υπάρχει χαμηλό κόστος παραγωγής, 5 ευρώ το πάγιο και 120 δόσεις γιατί τα χρέη είναι πολλά»
Επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη στη Δυτική Μακεδονία