Πολιτική

Σχόλιο Γ. Λοβέρδου για τη Σύνοδο Κορυφής

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μας αιφνιδίασε.

Ενώ περιμέναμε ότι θα μας προετοίμαζε για άμεσα σκληρά μέτρα, που θα έπλητταν όλους μας και μισθωτούς και συνταξιούχους, ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε ότι δεν θα θιγούν τα εισοδήματα τους, όπως προεκλογικά είχε δεσμευθεί το ΠΑΣΟΚ. 

Είναι προφανές ότι στην κυβέρνηση επεκράτησε η γραμμή εκείνων, που ισχυρίζονταν ότι δεν πρέπει να υποχωρήσουμε στις πιέσεις των Βρυξελλών και των αγορών αλλά να εφαρμοσθεί το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ πάση θυσία. Αυτό ακούγεται αρχικά θετικό. Αλλά είναι υπεύθυνο; Αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα. Και δεν μπορεί να απαντηθεί άμεσα. Θα κριθεί στο προσεχές διάστημα, από τον Φεβρουάριο κι έπειτα και θα εξαρτηθεί από τον δανεισμό, την ευχέρεια του και το κόστος του. Θα κριθεί από την υποδοχή, που θα έχει μέσα στον Ιανουάριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά κι από τις αγορές το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Και τούτο διότι αυτό, που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός μπορεί να ακούγεται ευχάριστο αλλά δεν είναι απαραίτητα και χρήσιμο. Μας είπε λοιπόν σε μια αποστροφή του λόγου του: «Τα μέτρα, που θα λάβουμε θα πονέσουν αλλά θα πονέσουν εκείνους, που πρέπει».

Ποιοι είναι όμως αυτοί. Προφανώς, όπως είπε, δεν είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Είναι οι επαγγελματίες, οι επιχειρηματίες, είναι οι προμηθευτές του Δημοσίου, όλοι εκείνοι, που δεν πληρώνουν φόρους και κυρίως αυτοί, που διαφθείρονται εις βάρος του Δημοσίου; Μάλλον, διότι μας είπε ότι δεν θα ανεχθεί την συνέχιση αυτού του συστήματος της ανομίας, της διαφθοράς, των πελατειακών σχέσεων, της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής.

Κι υποσχέθηκε, ότι όλα αυτά θα τα θεραπεύσει. Όλα αυτά ακούγονται πολύ ωραία. Αλλά από ωραία και παχιά λόγια έχουμε χορτάσει. Κι ας μην ξεχνιόμαστε, όλα αυτά, που υπόσχεται ότι θα πράξει ο πρωθυπουργός τα έχουμε ακούσει και ξανακούσει εδώ και χρόνια, από την εποχή του πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου κι από όλες τις κυβερνήσεις αλλά επί της ουσίας δεν είδαμε αποτέλεσμα.

Αντίθετα, από το 1981 κι έπειτα κι η διαφθορά κι η φοροδιαφυγή κι η εισφοροδιαφυγή γίνονται χειρότερες χρόνο με τον χρόνο. Ας ελπίσουμε ότι ο κ. Παπανδρέου θα πετύχει εκεί που απέτυχαν ο πατέρας του κι οι άλλοι. Αλλά επιτρέψτε μας να είμαστε λίαν επιφυλακτικοί.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Μόνο με τα πρώτα βιβλία για τον Χάρι Πότερ μπορούν να συγκριθούν οι προπωλήσεις της ”Ιθάκης” του Αλέξη Τσίπρα»
Όπως είπε ο επικεφαλής του εκδοτικού οίκου Gutenberg, οι προπαραγγελίες του βιβλίου που αναμένεται να φτάσει στα βιβλιοπωλεία τη Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου, έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία
Το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα
6
ΝΔ κατά ΠΑΣΟΚ για Λαζαρίδη και ΟΠΕΚΕΠΕ: Τον στοχοποιούν χωρίς αποδείξεις και αποπροσανατολίζουν από την υπόθεση
«Απίστευτα ψέματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με κορυφαίο όλων ότι ο εισηγητής μας επιτέθηκε σωματικά στον μάρτυρα κ. Τζεδάκη, κάτι, άλλωστε, που διέψευσε και ο ίδιος», επισημαίνει η Πειραιώς
Τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς 13
Το ευχαριστώ της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον Διαμαντή Καρακατσάνη: «Είσαι ο ιθύνων νους, ο εμπνευστής και στρατηγός»
«Ο Διαμαντής Καραναστάσης αφήνει παρακαταθήκη πολιτική και κοινωνική ενός ανθρώπου αδάμαστου που δεν αποδέχεται τη βρωμιά του συστήματος εξουσίας», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Ζωή Κωνσταντοπούλου και Διαμαντής Καραναστάσης 22
Σκληρή απάντηση της Κίνας στις δηλώσεις Γκιλφόϊλ για το λιμάνι του Πειραιά
Η κινεζική πρεσβεία καταγγέλλει «σοβαρή παρέμβαση» μετά τις δηλώσεις της Αμερικανίδας πρέσβη, η οποία κάλεσε την Ελλάδα να «πουλήσει το λιμάνι του Πειραιά» προκειμένου να αντιμετωπίσει την κινεζική επιρροή
Το λιμάνι του Πειραιά 16
Μακάριος Λαζαρίδης στην Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταθέτω μήνυση κατά της διευθύντριας Τύπου του γραφείου του ΠΑΣΟΚ – Η απάντηση από την Χαριλάου Τρικούπη
Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφερόταν ότι: «Ο εν λόγω κύριος σήμερα επιτέθηκε λεκτικά και σωματικά σε μάρτυρα γιατί δεν του άρεσαν οι απαντήσεις του»
Εξεταστική
14