Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Συγκροτείται η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος – Ποια είναι τα μέλη των κομμάτων

Συγκροτείται η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος – Ποια είναι τα μέλη των κομμάτων

Την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου θα συγκληθεί η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος με σκοπό να εκλέξει το προεδρείο της και να συσταθεί σε Σώμα.

Όλα τα κόμματα έχουν αποστείλει τον κατάλογο με τους 46 βουλευτές που θα τα εκπροσωπούν στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.  Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπείται από 23 μέλη, η ΝΔ από 12, η ΔΗΣΥ από 3, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή από δύο, ενώ από ένα μέλος θα εκπροσωπούνται ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι και ανεξάρτητοι βουλευτές.

Όπως συμφωνήθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων, θα εκλεγεί ένας πρόεδρος, ένας αντιπρόεδρος και δύο γραμματείς, από τέσσερα διαφορετικά κόμματα.

Την Τετάρτη στην Ολομέλεια η συζήτηση και η ψηφοφορία για την εκκίνηση της διαδικασίας Αναθεώρηση του Συντάγματος και το χρόνο (2 μηνών) που θα δοθεί στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος,  προκειμένου να επεξεργαστεί τις προτάσεις των κομμάτων. Το πρώτο κουδούνι της Ειδικής Επιτροπής θα χτυπήσει την επόμενη ημέρα , την Πέμπτη, με την εκλογή διακομματικού προεδρείου αλλά και το συντονισμό των εργασιών. Αυτή είναι η απόφαση που ελήφθη σήμερα στην ΔτΠ.

Η Ειδική Επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της έως τις 15 με 20 Ιανουαρίου προκειμένου να ακολουθήσουν οι δύο διαδοχικές ψηφοφορίες στην Ολομέλεια επί των προτεινόμενων αναθεωρητέων διατάξεων προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες θα λάβουν 151 ή 180 θετικές ψήφους. Μια δεύτερη ψηφοφορία που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2019.

Στην πρώτη συζήτηση της ερχόμενης Τετάρτης στην Ολομέλεια, από την ΔτΠ αποφασίσθηκε ότι θα μιλήσουν 15 βουλευτές και όποιοι από τους πολιτικούς αρχηγούς θελήσουν οι ίδιοι να μιλήσουν, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Μέλη στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος θα είναι:

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ: Αθανασία Αναγνωστοπούλου, Ιωάννης Γκιόλας, Κωνσταντίνος Δουζίνας, Θοδωρής Δρίτσας, Μαρία Θελερίτη, Γιώργος Κατρούγκαλος, Παναγιώτα Κοζομπόλη, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Σπύρος Λάππας, Αριστείδης Μπαλτάς, Αντώνης Μπαλωμενάκης, Νίκος Ξυδάκης, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Γιώργος Παπαηλιού, Γιώργος Παπαφιλίππου, Νίκος Παρασκευόπουλος, Αντώνης Συρίγος, Θεοδώρα Τζάκρη, Χαρίλαος Τζαμακλής, Βασίλης Τσίρκας, Γιάννης Τσιρώνης, Γιώργος Τσόγκας και Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης, Νικήτας Κακλαμάνης, Νίκη Κεραμέως, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κώστας Τασούλας, Κώστας Τζαβάρας, Γιάννης Τραγάκης, Κώστας Τσιάρας και Κώστας Χατζηδάκης.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ): Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή: Ευάγγελος Καρακώστας και Χρήστος Παππάς.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ): Γιάννης Γκιόκας και Γιάννης Δελής.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝΕΛ): Κώστας Κατσίκης.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα «Το Ποτάμι»: Γιώργος Μαυρωτάς.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ένωσης Κεντρώων: Μάριος Γεωργιάδης.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές: Χάρης Θεοχάρης.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις