Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Σύγκρουση στη Βουλή για το ΑΚΡΟΠΟΛ και την «εμπορευματοποίηση» ή όχι του πολιτισμού

Κεραμέως
photo intime

Έντονη ιδεολογική αντιπαράθεση στη Βουλή αναφορικά με την «εμπορευματοποίηση» ή όχι του πολιτισμού και της δημιουργίας.

Αφορμή για την αντιπαράθεση η συζήτηση στην Ολομέλεια στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού για την δημιουργία του νέου φορέα «Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ και λοιπές διατάξεις».

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος ανέφερε ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν ιδεολογικές απόψεις και αντιλήψεις για τα πράγματα, όπως και στα οράματα… αφού ζούμε σε μια δημοκρατία. Εμείς είπε «έχουμε μία διαφορετική αντιμετώπιση σε ό,τι αφορά αυτό που η Αριστερά λέει εμπορευματοποίηση της τέχνης ή του αθλητισμού. Μα, μοιραία θα υπάρχει και αυτό. Ο μεγάλος καλλιτέχνης αναγνωρίζεται από την κοινωνία. Η κοινωνία τον ανταμείβει και τον ανταμείβει οικονομικά γι’ αυτό. Δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο υπάρχει αυτή η άποψη για τη δήθεν εμπορευματοποίηση. Είναι πολύ λογικό. Ο Θεοδωράκης έγραψε καταπληκτική μουσική. Η μουσική αυτή αγοράστηκε από τους πολίτες όλου του κόσμου και ο Θεοδωράκης έβγαλε και καλώς έβγαλε πάρα πολλά χρήματα. Το ίδιο και πάρα πολλοί καλλιτέχνες που προέρχονται και από την Αριστερά. Γιατί, κακό είναι να πλουτίσει κάποιος με το δημιουργικό και καλλιτεχνικό του έργο; Αντίθετα, μάλιστα, θα έλεγα, αυτό συμβαίνει, διότι είναι δημοφιλής. Ο δημοφιλής καλλιτέχνης πρέπει να ανταμείβεται, όχι όμως από το κράτος και αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά. Εμείς θέλουμε να ανταμείβεται από το κοινό, από τους ανθρώπους που αναγνωρίζουν την ποιότητα του έργου του, όχι από το κράτος. Δεν θέλουμε επιδοματούχους καλλιτέχνες, δεν θέλουμε σιτιζόμενους από τον δημόσιο κορβανά καλλιτέχνες. Και αυτό σε κάποιο βαθμό, σε μεγάλο βαθμό, θα έλεγα, προκύπτει και από το παρόν νομοσχέδιο».

Αναφερόμενος στην πρόταση για το ΑΚΡΟΠΟΛ που είχε προετοιμάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής της ΝΔ σχολίασε πως «το νομοσχέδιο εκείνο, που όπως πολλά άλλα, που μας λέτε ότι δεν προλάβατε να φέρετε θα προσέφερε υποστήριξη, υποδομές, τεχνολογική βοήθεια και χρηματοδότηση στους καλλιτέχνες, ενώ στις αίθουσές του θα γίνονταν ανοιχτές πρόβες, σεμινάρια, συμμετοχικές συναντήσεις, εκθέσεις, παραστάσεις, συνέδρια, φεστιβάλ. Ακριβώς, δηλαδή, τα ίδια πράγματα που περιλαμβάνονται στο δικό μας νομοσχέδιο». Το ΑΚΡΟΠΟΛ, είπε, θα είναι ένα ΚΕΠ για τον χώρο του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Δεν υπάρχει τίποτα το σκοτεινό που να υποκρύπτεται, ούτε εξυπηρετούνται αλλότρια συμφέροντα. Είναι απλά και ξεκάθαρα ένα νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να κάνει πιο εύκολη τη ζωή όλων εκείνων που εμπλέκονται στην παραγωγική, καλλιτεχνική, πολιτισμική δημιουργία.

Σκοπός του, είναι η ανάπτυξη της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δημιουργίας στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνονται: διοργάνωση δράσεων, εκδηλώσεων, εκθέσεων, υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, χορήγηση υποτροφιών, φιλοξενία καλλιτεχνών, συμμετοχή σε διεθνή φεστιβάλ, χρηματοδότηση παραγωγής καλλιτεχνικών έργων, σύσταση και λειτουργία κόμβου πληροφόρησης για τα μέλη του πολιτιστικού κλάδου. Αλήθεια δεν θέλουμε τα κονδύλια τα οποία υπάρχουν να μπορούν να αξιοποιηθούν και οι πολιτιστικοί δημιουργοί να μην τα εκμεταλλευτούν επειδή δεν έχουν τον χρόνο, τη γνώση και τις ικανότητες, γιατί έχουν άλλου είδους ικανότητες και δεξιότητες, για να προσεγγίζουν αυτά τα προγράμματα, να καταθέτουν φακέλους και να συντάσσουν τεχνικά δελτία για να τα διεκδικήσουν. Αυτά θα τα κάνει το ΑΚΡΟΠΟΛ».

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μέσα από αυτά που υποστηρίζει τελικά εκείνο που οραματιζόταν για το ΑΚΡΟΠΟΛ «ήταν να γίνει ένα αυτοδιαχειριζόμενο στέκι, ένα νέο ΒΟΞ ή νέο ΕΜΠΡΟΣ με χρήματα του κράτους επιπλέον… Εμείς, δεν είμαστε αυτής της λογικής», τόνισε.

Αναφορικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την φωτογράφιση και τις απεικονίσεις μνημείων, ο κ. Γιάννης Λοβέρδος καταλόγισε στο ΣΥΡΙΖΑ πως διαστρέφει τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο γιατί προφανώς δεν έχει καταλάβει το πνεύμα τους καθώς όσα αντιτείνει απλά δεν απηχούν στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ραλλία Χρηστίδου τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι απόλυτα αντίθετος στη φιλοσοφία της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει τον Πολιτισμό αποκλειστικά ως οικονομικό προϊόν. Η μετατροπή του ΑΚΡΟΠΟΛ είπε «σε κέντρο κατάρτισης και σε χώρο σεμιναρίων για managers, είναι ακριβώς δείγμα αυτής της λογικής που θέλει να μετατρέψει τους καλλιτέχνες σε «εμπόρους» και εξυπηρετεί εν τέλει μόνο όσους ήδη λειτουργούν προσανατολισμένοι προς την Αγορά και όχι προς την Τέχνη».

Η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε πως επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το ΑΚΡΟΠΟΛ προοριζόταν να λειτουργήσει ως κέντρο ώσμωσης Τεχνών, ως δημόσιος κόμβος υποστήριξης της σύγχρονης ανεξάρτητης καλλιτεχνικής παραγωγής, χωρίς διακρίσεις, με διάθεση να ενισχυθούν οι νέες φωνές, ως σημείο συνάντησης νεανικών κοινών, καινοτομίας και πειραματισμού. Το ΑΚΡΟΠΟΛ επρόκειτο να χαράξει πολιτιστική πολιτική, ως ένας δημόσιος φορέας, ως δημόσιος λόγος σε ένα πεδίο που ως σήμερα οι όροι του διαμορφώνονται αφενός από τους επιχειρηματίες του θεάματος αφετέρου από τα ιδιωτικά μεγάλα Πολιτιστικά Ιδρύματα. Δυστυχώς, υπογράμμισε η κ. Χρηστίδου, αυτός ο πολύ σημαντικός ρόλος του που οραματίστηκε και σχεδίασε η προηγούμενη κυβέρνηση, ακυρώθηκε πλήρως από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ επικέντρωσε την έντονη κριτική της, ειδικά στα άρθρα 20 και 25 του νομοσχεδίου που αφορούν τις άδειες και τα Τέλη για τις απεικονίσεις μνημείων από ιδιώτες, λέγοντας πως «αποτελούν ένα εξόφθαλμο σκάνδαλο, μια λαθροχειρία στα οικονομικά του Δημόσιου Ταμείου, την οποία αναγνωρίζει ακόμα και η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που σημειώνει ότι με τις ρυθμίσεις θα υπάρξει απώλεια εσόδων, το ύψος της οποίας μάλιστα δεν μπορεί να υπολογίσει». Η κ. Χρηστίδου κατέθεσε, ως επίρρωση της κριτικής της, μια παλαιότερη διαφήμιση γνωστής εταιρείας αναψυκτικών στην οποία γινόταν παραποίηση της εικόνας του Παρθενώνα, υποστηρίζοντας πως «αυτή η διαφήμιση με τη νέα νομοθέτηση της κυβέρνησης δε θα μπορεί να απαγορευτεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις