Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Συμφωνία: Εντός της ημέρας ίσως και προφορικά η αξιολόγηση από τους Θεσμούς

Συμφωνία: Εντός της ημέρας ίσως και προφορικά η αξιολόγηση από τους Θεσμούς

Η… ώρα Βρυξελλών είναι, αύριο, και ώρα Ελλάδας. Σήμερα θα γίνει τηλεδιάσκεψη των “θεσμών“, σήμερα ίσως να… μάθουμε και ποια θα είναι η αξιολόγησή τους για τις προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση. Και δεν αποκλείεται, επειδή ο χρόνος πιέζει, η ενημέρωση να γίνει ακόμη και προφορικά.

Αυτό μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega στις Βρυξέλλες: πως δηλαδή οι δανειστές θα εξετάσουν σήμερα τις προτάσεις της Ελλάδας και δεν αποκλείεται η αξιολόγησή τους να μη γίνει γραπτά αλλά προφορικά, ώστε να μη χαθεί κι άλλος, πολύτιμος, χρόνος.

Αργότερα εντός της ημέρας θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τα προαπαιτούμενα έφτασε εγκαίρως στις Βρυξέλλες και ήδη, σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ τις εξετάζουν προκειμένου να έχουν έτοιμη την αξιολόγησή τους μέχρι το βράδυ.

Και αφού η αξιολόγηση ολοκληρωθεί, στις 11:00 το πρωί του Σαββάτου θα συνεδριάσει το EuroWorking Group και στις 16:00 το απόγευμα το Eurogroup.

Ο ίδιος αξιωματούχος της ευρωζώνης, υπενθύμισε ότι οι θεσμοί θα αξιολογήσουν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέο πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EMΣ), λαμβάνοντας υπόψη τη σταθερότητα της ευρωζώνης, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις πραγματικές χρηματοοικονομικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, οι θεσμοί θα αξιολογήσουν τις ελληνικές προτάσεις με τη λίστα των προαπαιτούμενων δράσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Eurogroup του Σαββάτου αν συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, την επομένη είναι πιθανό να μη συγκληθεί η Σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης.

Όσον αφορά τη λεγόμενη «χρηματοδότηση-γέφυρα» που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τον επόμενο μήνα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης τόνισε ότι για να ξεκινήσει η συζήτηση αυτή, θα πρέπει πρώτα να υπάρχει συμφωνία για τη μακροχρόνια χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Σημείωσε, επίσης, ότι η Συνθήκη του ΕΜΣ δεν προβλέπει πρόωρες εκταμιεύσεις.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε