Πολιτική

Συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία υπογράφουν Δένδιας και Ντι Μάιο

Την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία υπογράφουν το μεσημέρι ο Νίκος Δένδιας και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο. Τι σημαίνει για την Ελλάδα η εξέλιξη αυτή.

Μια σημαντική εξέλιξη έγινε πριν από λίγη ώρα γνωστή όσον αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων της χώρας μας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο θα υπογράψουν Συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, στις 13:20.

Τι σημαίνει η κίνηση αυτή

Η Ελλάδα έχει στόχο εδώ και καιρό την σύναψη συμφωνίας με την Ιταλία αλλά και με την Αίγυπτο για τη χάραξη ΑΟΖ, η οποία θ’ αποδυναμώσει τις θέσεις της Τουρκίας, όπως προκύπτουν από το παράνομο σύμφωνο που έχει υπογράψει με τη Λιβύη κι αποτελεί την κατά την Άγκυρα δικαιολογητική βάση των ενεργειών της στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κρήτης.

Μέχρι να φτάσουμε στην υπογραφή της συμφωνίας έπρεπε να λυθούν προβλήματα που είχαν να κάνουν με ιταλικές επιφυλάξεις για τον περιορισμό των δικαιωμάτων αλιείας στο Ιόνιο Πέλαγος.

Η συμφωνία αυτή είναι η επέκταση της συμφωνίας του 1977 για την υφαλοκρηπίδα και ανοίγει τον δρόμο για την απεμπλοκή των προβλημάτων που είχαν προκύψει από την πλευρά της Αλβανίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Έφοδος» Γεωργιάδη στο Λαϊκό: Θα βρω τρόπο να μεγαλώσω τον χώρο και να δώσω στους αιματολογικούς ασθενείς την αξιοπρέπεια που δικαιούνται
Σε προσωπικό τόνο, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη μητέρα του, η οποία είχε υποβληθεί σε χημειοθεραπείες στο ίδιο νοσοκομείο και πέθανε το 1993 από λευχαιμία
Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Οδησσός, σύμβολο αντίστασης του ουκρανικού λαού» – Η συνάντηση με τον Ζελένσκι
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, όπως έκανε από την αρχή, διπλωματικά, πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά και ανθρωπιστικά
Κυριάκος Μητσοτάκης και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στην Οδησσό 9
Μαρινάκης: Ο πήχης της πλειοψηφίας δεχόμαστε ότι είναι οι 151 βουλευτές – Εμείς δεν θα κάνουμε ό,τι έκανε ο Τσίπρας να κυβερνήσουμε με πλειοψηφίες αλα καρτ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «εμείς έχουμε μια πλειοψηφία με 155 βουλευτές. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική δύναμη για εμάς»
Ο Παύλος Μαρινάκης