Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Συμφωνία των Πρεσπών: Φιλιά, χειροκροτήματα και μια βουλευτής σε… απόγνωση [pics]

Συμφωνία των Πρεσπών Βουλή

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019. Μετά από 38,5 ώρες γεμάτες ένταση, φωνές, ασχήμιες και μια ιστορική ψηφοφορία, η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε νόμος του ελληνικού κράτους και η ΠΓΔΜ έγινε «Βόρεια Μακεδονία». Πως έζησαν την ψηφοφορία οι βουλευτές;

Άλλοι χάρηκαν γιατί με 153 “ναι” πέρασε η Συμφωνία των Πρεσπών. Άλλοι, δεν χάρηκαν καθόλου. Άλλοι γελούσαν κι άλλοι… φιλούσαν. Κι άλλοι φώναζαν και έκαναν ασχήμιες όπως το συνηθίζουν. Μια Βουλή γεμάτη διαφορετικά συναισθήματα και εικόνες.

Η διαδικασία της Παρασκευής ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 09:00 το πρωί. Έτσι είχε αποφασιστεί για να μιλήσουν όσοι βουλευτές δεν μίλησαν την Πέμπτη. Οι φωτογραφικές μηχανές πήραν… φωτιά.

Πρόσωπο της διαδικασίας, φυσικά, ο εμπνευστής της Συμφωνίας των Πρεσπών, Νίκος Κοτζιάς. Με ένα σκουρόχρωμο μπλουζάκι, καθόταν στα βουλευτικά έδρανα. Εκεί τον βρήκε η Έλενα Κουντουρά, μια από τους βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν “ναι”. Και έσπευσε να τον ασπαστεί. Και μετά, να στείλει φιλάκια… γενικώς.

Τον πρώην υπουργό Εξωτερικών πλησίασε για να αγκαλιάσει και να συγχαρεί και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Άλλος ένας βουλευτής εκλεγμένος με τους ΑΝΕΛ του πολέμιου της Συμφωνίας των Πρεσπών, Πάνου Καμμένου. Άλλος ένας βουλευτής εκτός ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε “ναι”.

Από τα φιλιά δεν… «γλίτωσε» ούτε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να τον ασπαστούν όταν πια όλα είχαν τελειώσει.

Στη γαλαρία, ο Αντώνης Σαμαράς είχε στήσει… πηγαδάκι με τον διάδοχό του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη κι άλλους βουλευτές.

Κάπου εκεί κοντά και ο Κώστας Καραμανλής, που για πρώτη φορά μετά το δημοψήφισμα του ’15 έκανε… γραπτή παρέμβαση, αυτή τη φορά για το Σκοπιανό. Η κύρωση της συμφωνίας δεν φάνηκε να τον “ρίχνει”. Και τα είπε γελώντας με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σε αντίθεση με την βουλευτή της ΝΔ Γεωργία Μαρτίνου. Μια φωτογραφία από τη Βουλή τη δείχνει μάλλον σε απόγνωση, να πιάνει το πρόσωπό της.

Σκεπτικός και ο Γιάννης Σαρίδης, που έκρυψε το πρόσωπό του στις παλάμες του. Νωρίτερα είχε φροντίσει να κάνει το… κομμάτι του, υψώνοντας ένα «πανό» που έγραφε: «Δεν φταίει η Δημοκρατία». Τα άκουσε από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και το… κατέβασε αφού ψήφισε “όχι”.

Από τη διαδικασία της ψηφοφορίας δεν έλειψαν οι ασχήμιες. Από τη Χρυσή Αυγή. Εκείνο όμως που έκανε εντύπωση ήταν πως η βουλευτής Χαλκιδικής του κόμματος, Σωτηρία Βλάχου, κατάφερε (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να συγκρατήσει τον Γιάννη Λαγό όταν έξαλλος (επειδή ο Νίκος Βούτσης είχε πρόσκαιρα ακυρώσει την ψήφο του Κώστα Μπαρμπαρούση) κινήθηκε απειλητικά κατά άλλων βουλευτών.

Και έμειναν μονάχοι μετά το τέλος της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, να χειροκροτούν όρθιοι και να φωνάζουν «μπράβο» μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα. Και ήταν μόνοι γιατί οι (περισσότεροι) βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν φύγει από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Κάπως έτσι, η Συμφωνία των Πρεσπών πέρασε στην ιστορία. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η “Βόρεια Μακεδονία”.

Φωτογραφίες: Eurokinissi, ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις