Πολιτική

Συμφωνία των Πρεσπών: Ψήφιση ή πρόταση μομφής από τη ΝΔ;

Με κινούμενη άμμο μοιάζει πλέον το πολιτικό σκηνικό καθώς η συμφωνία των Πρεσπών μπαίνει στην τελική ευθεία. Μέχρι την Παρασκευή ή το αργότερο στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας η συμφωνία θα τεθεί σε ψηφοφορία αν φυσικά δεν προκύψουν άλλα έκτακτα γεγονότα.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα σενάρια που λένε ότι η ΝΔ σκέπτεται με το που θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια για τη συμφωνία των Πρεσπών να καταθέσει πρόταση μομφής. Εάν τελικά η αξιωματική αντιπολίτευση καταλήξει σε αυτή την πρόταση τότε με βάση τον κανονισμό της Βουλής θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τριήμερη συζήτηση και μετά η ψηφοφορία έστω και αν μόλις πριν από μερικές ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας πήρε ψήφο εμπιστοσύνης.

[read4more]

Όπως λένε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στην πραγματικότητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να επιτύχει τίποτα με αυτή την κίνηση αφού η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι η συζήτηση για την συμφωνία των Πρεσπών θα κρατήσει όσο πρέπει, δηλαδή ακόμα και μια εβδομάδα. Δεν αποκλείεται δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει διήμερη συζήτηση στις επιτροπές και τριήμερη στην Ολομέλεια ώστε να μιλήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές. Οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν ότι τελικά η κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα γίνει μόνο για τις εντυπώσεις.

Η κυβέρνηση εν τω μεταξύ κρατά χαμηλά τόνους σε ό,τι αφορά τον αριθμό των βουλευτών που θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών δεδομένου ότι δεν θέλει να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα στα κόμματα που βουλευτές τους εμφανίζονται να τάσσονται υπέρ της επίλυσης του θέματος με αυτή την λύση.

Όπως δείχνουν όλα και με βάση τις δηλώσεις βουλευτών η συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να περάσει τουλάχιστον με 153 ψήφους. Πιο συγκεκριμένα υπέρ τάσσονται  οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Έλενα Κουντουρά, η Κατερίνα Παπακώστα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο Σπύρος Λυκούδης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος μάλιστα διαγράφτηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ γιατί κατήγγειλε ότι το κόμμα του έδινε την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας προκειμένου να καταψηφίσει την συμφωνία.

Εν τω μεταξύ σήμερα ο Σταύρος Θεοδωράκης αναμένεται να αντικαταστήσει τον Γρηγόρη Ψαριανό από την επιτροπή εξωτερικών και άμυνας με τον Γιώργο Μαυρωτά προκειμένου να μην υπάρξουν άλλες εντάσεις μέσα στην επιτροπή και η διαδικασία να εξελιχθεί ομαλά.

Μετά τι εξελίξεις πάντως στο ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι το Μέγαρο Μαξίμου επαναφέρει με τον πιο σαφή τρόπο την συζήτηση για την διαμόρφωση ενός νέου πόλου στον χώρο της κεντροαριστεράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Αυγή ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας: «Δεν με ενοχλεί που η κ. Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης μου ασκούν σφοδρή κριτική. Με ενοχλεί ότι η κριτική αυτή είναι άδικη και πολλές φορές ταυτίζεται με τα επιχειρήματα της Δεξιάς.

Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, όλες οι πολιτικές δυνάμεις καλούνται να πάρουν θέση στο πολιτικό φάσμα όχι στη βάση της ρητορικής τους, όσο έντονη και αν είναι αυτή, αλλά στη βάση της θέσης τους πάνω σε κρίσιμα, ιστορικά διλήμματα. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα τέτοιο δίλημμα. Επαναφέρει τις διαχωριστικές γραμμές στην ουσιαστική πολιτική διάκριση, ανάμεσα στην πρόοδο και στη συντήρηση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία έχει πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση.

Η πολιτική συμμαχιών για τη διακυβέρνηση του τόπου είναι, επίσης, μια τέτοια κρίσιμη θέση. Αν οραματίζεσαι την προοδευτική διακυβέρνηση, η επιδίωξη μετεκλογικής συνεργασίας με τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη, που έχει μάλιστα συνειδητά επιλέξει να τοποθετηθεί στα άκρα του ΕΛΚ, μαζί με τα κόμματα του κ. Όρμπαν ή του κ. Κουρτς, δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή για δυνάμεις που επιθυμούν να αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για Αλκέτ Ριζάι: Θα διαφωνούσα να πάρει άδεια αλλά είναι θέμα του νόμου
«Θα συλληφθεί, όπως συλλαμβάνονται όλοι, και θα δείτε στη συνέχεια πόσο η κεκτημένη ταχύτητα της αστυνομίας πόσες ακόμα επιτυχίες θα έχει» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Μαρινάκης για Τσίπρα: Κάνει καλύτερα βίντεο απ’ ότι κυβερνά τον τόπο – Παλιό το κόλπο να τάζεις εκ του ασφαλούς για να γίνεις ευχάριστος
«Αν ήμασταν καλύτερα επί ΣΥΡΙΖΑ όπως λέει γιατί έστειλε στον εξώστη και εξαφάνισε όλους όσους κυβέρνησε μαζί τους; Προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία»
Παύλος Μαρινάκης
5
ΕΛΑΣ: Το 87,1% δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα – Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την ακρίβεια
Στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση φέρνει η ΕΛ.Α.Σ. τη φτώχεια, την ακρίβεια και τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης, αξιοποιώντας τα δυσμενή συγκριτικά στοιχεία για τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ
Αλέξης Τσίπρας, ΕΛΑΣ 7
Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις δημοσκοπήσεις το Μέγαρο Μαξίμου – Ποντάρουν στα μέτρα και την αξιοπιστία για τις εκλογές
Ο στόχος της ΝΔ παραμένει η αυτοδυναμία, χωρίς ωστόσο κανείς να παραγνωρίζει ότι καταλυτικό ρόλο για την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων θα παίξει και το θέμα της ακρίβειας
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια για τα έργα αναβάθμισης των υποδομών στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού 12