Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μητσοτάκη: «Αν χρειαστεί θα απαντήσουμε και στρατιωτικά στην Τουρκία»

Τουρκία
Φωτογραφία Αρχείου: Intime

Κατηγορηματικός ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού για την αδιάκοπη τουρκική προκλητικότητα. Οι έρευνες στα… 6 μίλια από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και η Τουρκία που τραβά συνεχώς το σχοινί. Δείτε βίντεο με το σαφές μήνυμα.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open μίλησε το βράδυ της Τρίτης, 02.06.2020, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Κυριάκου Μητσοτάκη και απάντησε στην ερώτηση του… ενός εκατομμυρίου: «Θα προχωρήσει, τελικά, η Τουρκία στις έρευνες και στις γεωτρήσεις που έχει προαναγγείλει, εντός της ελληνική υφαλοκρητπίδας;».

Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, αντιναύαρχος εν αποστρατεία, απάντησε πως «αυτή τη στιγμή υλοποιείται ένας σχεδιασμός, ο οποίος αποτελεί και λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για τη χώρα μας. Βέβαια, η Τουρκία γνωρίζει πως δεν έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της και για αυτό προσπαθεί να φέρει τη χώρα μας σε μια καθαρά πολιτική συζήτηση».

Αν η Τουρκία πλησιάσει…

Αναφορικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός θερμού επεισοδίου ο ίδιος απάντησε «πως τέτοιες συζητήσεις που ήδη γίνονται δεν έχουν δυσάρεστες καταλήξεις», ενώ για το τι θα συμβεί αν η γειτονική χώρα παραβιάσει τα υδάτινα σύνορα της χώρας μας ήταν κατηγορηματικός: «Θα αντιδράσουμε όπως ήδη έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ακόμα και στρατιωτικά, αν και θεωρούμε πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί».

Click4more: Διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας κόντρα στην τουρκική προκλητικότητα – “Φρενάρει” την εκλογή Τούρκου στην Προεδρία της ΓΣ του ΟΗΕ

Ο ίδιος θεωρεί πως η χώρα μας δεν μπαίνει σε αδιέξοδο σχετικά με την υπόθεση, θεωρώντας πως οι αντιδράσεις της Ελλάδας είναι οι προβλεπόμενες και ορθές, ενώ παρατηρεί πως έχει μειωθεί και η μεγάλη προκλητικότητα της Τουρκίας.

Δείτε όλα όσα είπε

Το τραβάει… στα άκρα η Τουρκία

“Η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτικές συμβουλές στη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης”, ανέφερε εν τω μεταξύ νωρίτερα σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας, ενώ υποστηρίζει ότι “κάποιοι παίκτες συνασπίζονται έχοντας κοινό παρονομαστή την αντιπαλότητά τους ενάντια στην Τουρκία”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου, η συνεδρίαση του οποίου κράτησε 3,5 ώρες, “έγινε αξιολόγηση της στάσης κάποιων παικτών που συνασπίζονται έχοντας κοινό παρονομαστή την αντιπαλότητά απέναντι στις δίκαιες και νόμιμες ενέργειες της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο και αναφέρθηκε ότι θα συνεχιστεί η προάσπιση, χωρίς καμιά υποχώρηση, των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας στην ξηρά, τη θάλασσα και στον αέρα”.

click4more: Αυτός είναι ο χάρτης πρόκληση – Τουρκία: Οι περιοχές των ερευνών μας ανήκουν

Προστίθεται ότι “τονίστηκε πως η χώρα μας θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτικές συμβουλές στηρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης για ειρήνη και ευημερία, διατηρώντας την εδαφική ακεραιότητά της”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “η διεθνής κοινότητα καλείται να επιδείξει μια ηθική στάση απέναντι στις σκοτεινές δυνάμεις που στοχεύουν τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης και τη βούληση του λιβυικού λαού”.

Με πληροφορίες από: Open / cyprustimes.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις