Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

«Συναγερμός» για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας – Το Plan B του Μαξίμου

«Συναγερμός» για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας – Το Plan B του Μαξίμου

 Σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού βρίσκεται η κυβέρνηση για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Με το βλέμμα στραμμένο στις απειλές Πούτιν να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου προς τη Δύση, στο κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται όλα τα σενάρια…

Ακόμη και το σενάριο τελικά η Ευρώπη να μην καταλήξει στην επόμενη, έκτακτη, Σύνοδο Κορυφής, τον Μάιο, σε πλαίσιο δράσεων για την στήριξη των κρατών μελών έναντι της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η χώρα έχει ενεργειακή επάρκεια ως τα τέλη Μαΐου. Δεδομένου όμως ότι το καλοκαίρι, λόγω της τουριστικής κίνησης και των υψηλών θερμοκρασιών, οι απαιτήσεις σε ενέργεια θα είναι μεγάλες, η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί έγκαιρα για να τα ανταπεξέλθει χωρίς να σημειωθούν αρρυθμίες.

Τι προβλέπει το Plan B

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις με τα συναρμόδια υπουργεία, και κυρίως με το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, είναι συνεχείς, προκειμένου να καταρτιστεί έγκαιρα Plan B’ μακροπρόθεσμης διάρκειας.  

– Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΔΕΣΦΑ βρίσκεται σε διαβούλευση με Ιταλικές εταιρείες ενέργειας για τη διατήρηση αποθεμάτων φυσικού αερίου, δεδομένου ότι οι “αποθήκες” που διαθέτει η Ελλάδα δεν είναι αρκετές.
Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της Ε.Ε, όλα τα κράτη – μέλη θα πρέπει να έχουν φροντίσει ώστε μέχρι την 1η Οκτωβρίου να έχουν εξασφαλίσει στρατηγικά αποθέματα που να καλύπτουν τουλάχιστον το 15% των αναγκών τους, ακόμη και σε αποθηκευτικούς χώρους γειτονικών χωρών. Οσον αφορά στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε ποσότητα 1 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η Ιταλία θα αποδεσμεύει αυτές τις ποσότητες από τον αγωγό TAP για να διοχετευτούν στη χώρα μας. Η Ελλάδα αναζητά τρόπους που θα δεσμεύουν νομικά την Ιταλία να μην παρακρατήσει τις ποσότητες, σε περίπτωση που τις χρειαστεί και η ίδια.

– Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και αύξηση της αποθηκευτικής δυνατότητας στη Ρεβυθούσα. Οι διαβουλεύσεις για την κατασκευή νέας, πλωτής μονάδας αποθήκευσης LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας είναι σε εξέλιξη, παρ’ ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα ως προς την υλοποίηση του. 

– Επιπλέον εξετάζεται και η ετοιμότητα εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της ΔΕΗ για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.
Η ΔΕΗ έως αύριο αναμένεται να καταθέσει ετήσιο πλάνο εξόρυξης του λιγνίτη στα ορυχεία της.

– Υπό εξέταση και  η μετατροπή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο σε πετρέλαιο. Πρόκειται για πέντε μονάδες της ΔΕΗ, του Ήρωνα και της Elpedison. 

Μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει νέα συνάντηση του ΔΕΣΦΑ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργεας και της ΡΑΕ.

Ένα από πιο δυσμενή σενάρια είναι η σύγκρουση Μόσχας – Δύσης να φτάσει στα άκρα και να οδηγήσει τις ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης. Για την Ελλάδα το σενάριο αυτό μοιάζει ακόμη πιο εφιαλτικό λόγω και του τουρισμού τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις