Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Συναγερμός και στην Ελλάδα για το φυσικό αέριο – Έκτακτη σύσκεψη το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό

Συναγερμός και στην Ελλάδα για το φυσικό αέριο – Έκτακτη σύσκεψη το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό

Η απόφαση της Ρωσίας να κλείσει τις στρόφιγγες για το φυσικό αέριο προς την Πολωνία και την Βουλγαρία, ανησύχησε και την Ελλάδα. 

Έτσι, σήμερα στις 15:30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ρωσίας.

Σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.

Κομβική ημερομηνία η 20η Μαΐου

Την ίδια ώρα εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την χώρα μας, κομβική στιγμή θα είναι η 20η Μαΐου, καθώς τότε οι Έλληνες προμηθευτές ρωσικού αερίου, δηλαδή η ΔΕΠΑ, η Μυτιληναίος και η Προμηθέας Gas, θα πρέπει να πληρώσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ρούβλια. 

Μέχρι τότε εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι θα υπάρξει λύση στο θέμα των πληρωμών και της απαίτησης της Ρωσίας να πληρώνεται τις ποσότητες του φυσικού αερίου σε ρούβλια. 

Όλοι βέβαια αντιλαμβάνονται ότι οι κινήσεις της Ρωσίας εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο που ως γνώμονα έχει την επόμενη ημέρα και την διαμόρφωση ενός πλαισίου, όχι τόσο ασφυκτικό όσο είναι σήμερα. 

Βέβαια τα πάντα θα κριθούν στην εξέλιξη του πολέμου και το κατά πόσο θα είναι σύντομη η λύση στο Ουκρανικό ζήτημα. Μέχρι τότε βέβαια ενδεχομένως να υπάρξουν κραδασμοί στο σύστημα και αυτό θα πρέπει με τον άλφα ή βήτα τρόπο να απορροφηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Τώρα αναφορικά με το θέμα που έχει ανακύψει Βουλγαρία και Πολωνία, θέτει σε συναγερμό τις ελληνικές αρχές, τόσο για την επόμενη ημέρα, όσο και στα επιπλέον φορτία που θα χρειαστούν στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης, ώστε να προμηθεύσει την Βουλγαρία με φορτία, είτε υγροποιημένου από τη Ρεβυθούσα, ή και μέσω αγωγού.

Στην παρούσα φάση, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Η κατανάλωση της Βουλγαρίας την εποχή αυτή είναι χαμηλή, επομένως η συνδρομή θα γίνει μέσω του τερματικού της Ρεβυθούσας, τμήμα του οποίου έχει συμφωνηθεί να διατεθεί για να καλύψει μέρος των αναγκών της γείτονος. Ήδη για το Μάιο έχει προγραμματιστεί η εκφόρτωση 142.500 κυβικών μέτρων υγροποιημένου αερίου για λογαριασμό της MET Energy που δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία.

Το ζητούμενο βέβαια στην όλη υπόθεση είναι η στάση που θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι αποφάσεις και πόσο σκληρή στάση θα κρατήσει. Επι του παρόντος ωστόσο δεν φαίνεται να είναι διχασμένη. Την περασμένη εβδομάδα πρότεινε στις εταιρείες να συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ και να αναζητήσουν πιθανές εξαιρέσεις από το διάταγμα της Μόσχας. 

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και να ληφθούν αποφάσεις σε κορυφαίο επίπεδο – Σύνοδος Κορυφής – εφόσον η Ρωσία δείξει ότι επιμένει σε αυτή της την στάση. 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις