Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Συναίνεση με… επίθεση στη ΝΔ για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών

Συναίνεση με… επίθεση στη ΝΔ για τον  νόμο περί ευθύνης υπουργών

Την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση  για την αναθεώρηση του συντάγματος θα αναζητήσει στην σημερινή συνεδρίαση  της Βουλής ο πρωθυπουργός  δίνοντας ωστόσο ιδιαίτερη έμφαση στο άρθρο 86 το οποίο αναφέρεται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται με αφορμή τα σκάνδαλα στην υγεία να αναφερθεί επί μακρών στην ανάγκη να αλλάξει το σχετικό άρθρο το οποίο θεωρείται από την κυβέρνηση ως η αχίλλειος πτέρνα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Ο νόμος για την ευθύνη των υπουργών αποτελεί την θεσμική κατοχύρωση της ασυδοσίας», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του αφήνοντας αιχμές εναντίον της ΝΔ και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Πολύ φοβάμαι ότι ενδόμυχη επιθυμία του κ. Μητσοτάκη είναι να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Τον καλούμε να αναλάβει τις ευθύνες του» είχε αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Κατάργηση του ευνοϊκού ποινικού καθεστώτος του πολιτικού προσωπικού (εφαρμογή των κοινών διατάξεων για την ποινική ευθύνη υπουργών και ασυλία βουλευτών με οριακές εξαιρέσεις για προστασία από πολιτική δίωξη, άρθρο 86).
Το πόσο σημασία δίνει το Μέγαρο Μαξίμου στο εν λόγο άρθρο φαίνεται και από το σχόλιο που έκανε η κυβέρνηση για τις προτάσεις της ΝΔ .
«Εντύπωση μας προκαλεί η παράλειψη κάθε αναφοράς στο άρθρο 86 και στο νόμο περί ευθύνης υπουργών στο non paper της ΝΔ, όταν τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης αυτοπαρουσιάζεται ως ο σύγχρονος Δον Κιχώτης που έδινε μόνος του «μάχες» κατά του συγκεκριμένου άρθρου. Τις οποίες μόνο ο ίδιος θυμάται, » είχαν αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στην καθιέρωση της απλής αναλογικής, η τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και η θεσμοθέτηση λαϊκών δημοψηφισμάτων , την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από το ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής και τη ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους .
«Δεν θα αφήσουμε άλλη μια πενταετία να πάει χαμένη», χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός πριν από λίγες μέρες μιλώντας στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προτείνοντας την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας.
Στην ίδια λογική εντάσσεται και η πρόταση για την υποχρέωση ο Πρωθυπουργός να είναι απαραιτήτως αιρετός από τον ελληνικό λαό, δηλαδή βουλευτής. Ώστε να μην επαναληφθούν έκτακτες πολιτικές καταστάσεις με διορισμούς Πρωθυπουργών που δεν έχουν περάσει «από τη βάσανο της λαϊκής ψήφου», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Εμείς είμαστε με τη δημοκρατία, όχι με την αριστοκρατία. Γι’ αυτό επιμένουμε στην κατοχύρωση του δικαιώματος για διενέργεια δημοψηφίσματος. Θεσμοθετούμε τη λεγόμενη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία για κρίσιμο εθνικό θέμα ή για ψηφισμένο νομοσχέδιο», ανέφερε.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί ακόμα στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή καθώς οι δυο πλευρές μέσα από έναν ιστορικό συμβιβασμό κατάφεραν να βρουν μια λύση που θα βοηθήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων των δυο πλευρών και θα δώσει λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν.
Ο πρωθυπουργός θα κάνει λόγο για διγλωσσία της ΝΔ αφού από την μία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται επίσημα να χαιρετίζει την συμφωνία ενώ από την άλλη υπογείως υποσκάπτει την κατάσταση προκειμένου να μην υλοποιηθεί το κοινό ανακοινωθέν κάτω από τις αντιδράσεις των κληρικών.
Στο πλαίσιο της ανάγκης για σταθερότητα της κυβέρνησης αλλά και σεβασμού της λαϊκής βούλησης σε συνθήκες διάχυσης των πολιτικών εξουσιών, εντάσσεται και η πρόταση που αποτρέπει τη διάλυση του Κοινοβουλίου με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με αυξημένη πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο,. Μία πρόταση είναι η διενέργεια ψηφοφορίας που θα απαιτεί απλώς 151 βουλευτές και δεύτερη η απευθείας εκλογή από τον λαό.
Ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται θα αναφερθεί στο όριο των βουλευτικών θητειών, «ώστε να μη δημιουργούνται συνθήκες συναλλαγής με το εκλογικό σώμα» .

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις