Τρίτη, 7 Μαΐ
21oC Αθήνα

Συναντήσεις Μητσοτάκη με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης – Το «καλάθι» της ΔΕΘ και το μήνυμα στις αγορές

Συναντήσεις Μητσοτάκη με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης – Το «καλάθι» της ΔΕΘ και το μήνυμα στις αγορές

Την καθιερωμένη συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς της Βορείου Ελλάδας έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συμπρωτεύουσα, δέκα ημέρες πριν από την επίσκεψη του στη ΔΕΘ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά… μικρό καλάθι και ήδη έχει κάνει σαφές ότι τα μέτρα που θα αποφασίσει η κυβέρνηση και θα εξαγγείλει ο ίδιος στη συμπρωτεύουσα, στην ομιλία του στη ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου, θα είναι «μετρημένα» και δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

«Δεν θα ενδώσουμε σε πιέσεις πέραν των ανώτατων ορίων που μας δίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Οικονομικών» διεμήνυσε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Με το βλέμμα στραμμένο και στη μεσαία τάξη…

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη απευθύνεται τόσο στο εσωτερικό ακροατήριο, όσο και στο εξωτερικό.

Με δεδομένη την προσήλωση της κυβερνητικής παράταξης στον εκλογικό στόχο της προσέγγισης της λεγόμενης «μεσαίας τάξης», ο Πρωθυπουργός ουσιαστικά διαμηνύει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με προτεραιότητα  τη συνέχιση της απορρόφησης των αυξήσεων στα τιμολόγια της ενέργειας. Παράλληλα δεσμεύεται ότι θα εξαντλήσει και το τελευταίο ευρώ που του επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά και για άλλες οριζόντιες και μη, παρεμβάσεις.

Μήνυμα σε αγορές και εταίρους

Το μήνυμα του όμως έχει αποδέκτη και τους ευρωπαίους εταίρους αλλά και τις διεθνείς αγορές.

Ένα περίπου μήνα μετά την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και προ του μεγάλου στόχου της κατάκτησης της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας το 2023, ο Πρωθυπουργός θέλησε να κάνει σαφές ότι η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στη διατήρηση της δημοσιονομικής πολιτικής, παρά τις προκλήσεις και τις ανάγκες που δημιουργεί η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση.

Εν αναμονή των αποφάσεων της Ευρώπης…

Το μείγμα των μέτρων που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. θα «κλειδώσει» ουσιαστικά στο παρά πέντε. Στις 9 Σεπτεμβρίου, οπότε συγκαλείται η Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Εκεί θα φανεί ξεκάθαρα αν το “αργοκίνητο τρένο της Ευρώπης” θα αποφασίσει να κινηθεί.

Η Αθήνα εμφανίζεται πιο αισιόδοξη από ποτέ για ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση, μετά και το δραματικό μήνυμα για την ανάγκη λύσης εδώ και τώρα που εκπέμπουν και οι πιο εύρωστες πλέον οικονομίες της Ευρώπης, που δέχονται ισχυρότατους τριγμούς από τους εκβιασμούς του Πούτιν με το φυσικό αέριο.

Ποια μέτρα φέρεται να έχουν «κλειδώσει»;

Ακόμη και αν η Ευρώπη δεν λάβει γενναίες αποφάσεις, τα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό και τον ΦΠΑ φέρεται να δημιουργούν χώρο για κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις ως το τέλος του χρόνου, όπως η χορήγηση επιταγής ακρίβειας, νέου fuel pass (fuel pass 3) αλλά και η επιδότηση φυσικού αερίου.

Η τελική εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα θα υπάρξει στις 7 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα ανακοινωθούν τα επίσημα στοιχεία στην ΕΛΣΤΑΤ.

Στο πακέτο των μέτρων της Δ.Ε.Θ.  ο Πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει και την κατεύθυνση για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από το νέο χρόνο, που συζητείται να επιστρέφει στα προ μνημονίου επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ από 713 σήμερα.

Επίσης αναμένεται να επαναδιατυπώσει τη δέσμευση για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και ξεπάγωμα των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

 



Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις