Κυριακή, 28 Απρ.
24oC Αθήνα

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Άγκυρα

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Άγκυρα

Η τέταρτη συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης διεξάγονται σήμερα Δευτέρα (13.11.2023) στην Άγκυρα στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Στη συνάντηση συμμετέχουν αντιπροσωπείες των υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας καθώς και πολιτικοί αξιωματούχοι.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο Πρέσβης κ. Θεοχάρης Λαλάκος.

Οι συνομιλίες αφορούν κατάρτιση δραστηριοτήτων ΜΟΕ έτους 2024, από τον εγκεκριμένο, κοινό, κατάλογο ΜΟΕ, που καταρτίσθηκε το 2010 (π.χ. οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, ανταλλαγή επισκέψεων στρατιωτικών αντιπροσωπειών, ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των Διοικητών παραμεθόριων μονάδων, τηλεφωνική γραμμή μεταξύ ΕΚΑΕ Λάρισας- Εσκί Σεχίρ).

Εν τω μεταξύ, o Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αναφέρει με ανάρτησή του πως: «Η Συνθήκη της Λωζάνης ρυθμίζει σύνορα και παράγει Διεθνή Νομιμότητα. Η Διεθνής Νομιμότητα συνεπάγεται Ιστορική Μονιμότητα».

Στην ομιλία του, ο υπουργός ανέφερε ότι «είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, ιδιαίτερα σε αναφορές για αλλαγή συνόρων. Καταδικάζουμε κάθε τάση αναθεωρητισμού, διάλογος δεν γίνεται εκτός ορίων και πλαισίων. Ο διάλογος πρέπει να θεωρεί απολύτως δεδομένες τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάνης και τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Κλείνοντας, σημείωσε: «Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν είναι αντικείμενο διαλόγου».

Αναφορικά με την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός είπε ότι η καταδίκη της Χαμάς είναι απόλυτη αλλά και επιβεβλημένη η προστασία των αμάχων.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις