Τετάρτη, 22 Μαΐ
22oC Αθήνα

Συνάντηση κληρικών με τον Κ. Μητσοτάκη για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

Συνάντηση κληρικών με τον Κ. Μητσοτάκη για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

Προχειρότητα και επιπολαιότητα καταλογίζει η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση για τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο.

Συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ζήτησε εκτάκτως ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος μετά την συμφωνία. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς μέρες.

Πάντως ήδη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την συμφωνία κάνει λόγο για “άτακτη υποχώρηση” του Αλέξη Τσίπρα από τις μέχρι πρότινος μεγαλεπήβολες εξαγγελίες του περί συνταγματικού διαχωρισμού Κράτους- Εκκλησίας, γεγονός που κατά τη Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώνει τη δημαγωγία του πρωθυπουργού.

Επισημαίνει ακόμη πως η χθεσινή ανακοίνωση έχει δύο σκέλη: Το πρώτο που αφορά την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας αναδεικνύει τη γνωστή και παροιμιώδη υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ. “Μόλις πέντε χρόνια πριν, το 2013, το κόμμα του κ. Τσίπρα είχε αρνηθεί να υπερψηφίσει το νόμο 4182 (άρθρο 83) της κυβέρνησης Σαμαρά για τη σύσταση εταιρείας αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με ισότιμη συμμετοχή Κράτους και Εκκλησίας. Μάλιστα όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με προεξάρχοντα τον σημερινό πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση, είχαν εκφράσει, τότε, δημόσια τη διαφωνία τους με τη ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση τους ότι η μισθοδοσία των κληρικών πρέπει να φύγει από το κράτος και να την αναλάβει η Εκκλησία μέσω της περιουσίας της”, αναφέρουν πηγές της Πειραιώς.

Επιπλέον επισημαίνουν πως ο  χθες ο κ. Τσίπρας όχι μόνον επεξέτεινε πρόχειρα την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας την οποία μέχρι πρότινος απέρριπτε, αλλά μετέβαλε αιφνιδίως τον τρόπο μισθοδοσίας των κληρικών. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι το κράτος δεν θα μισθοδοτεί πλέον απευθείας τους περίπου 10.000 κληρικούς, αλλά θα το κάνει με έμμεσο τρόπο, δίνοντας ετησίως στην εκκλησία ένα ποσό της τάξης των 200 εκ. ευρώ.

“Μόνο που πριν περάσουν καν 24 ώρες, όλα δείχνουν ότι το δεύτερο αυτό σκέλος της συμφωνίας γεννά περισσότερα ερωτήματα από αυτά στα οποία υποτίθεται απαντά. Πόσο μάλλον όταν η διευθέτηση που ανακοίνωσε εκτάκτως η κυβέρνηση εξαιρεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις Μητροπόλεις του στην χώρα μας. Εξαιρεί δηλαδή χιλιάδες κληρικούς στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη”, σημειώνει η Νέα Δημοκρατία, η οποία απευθύνει 4 ερωτήματα στην κυβέρνηση.

  • Το συνολικό κονδύλι των περίπου 200 εκατ. ευρώ που εν λευκώ θα καταβάλλει ετησίως το Κράτος στην Εκκλησία της Ελλάδος ποιος ακριβώς θα το διαχειρίζεται; Ο Αρχιεπίσκοπος; Η Ιερά Σύνοδος; ‘Η οι Μητροπόλεις; Και με ποια διαδικασία ελέγχου;

  • Ποιος θα διασφαλίζει στο εξής τα δικαιώματα -εργασιακά και ασφαλιστικά- που έχουν οι σημερινοί και κυρίως οι μελλοντικοί κληρικοί; Το κράτος ή η Εκκλησία;

  • Ποιος θα αναλάβει το συνταξιοδοτικό κόστος των κληρικών;

  • Tι θα γίνει με τους κληρικούς που δεν ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως π.χ. στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα;

“Η κυβέρνηση οφείλει να σέβεται και να διαφυλάσσει το λειτούργημα των κληρικών και τη ζωή των οικογενειών τους και όχι να διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία της Εκκλησίας με εντελώς ακατέργαστες, όπως αποδεικνύονται, επιλογές”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις