Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη – Κέρι: Η Ελλάδα στο κέντρο των εξελίξεων για την κλιματική αλλαγή

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Oι προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή και η εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και για την επίτευξη του στόχου μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών έως το 2050 βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι.

«Η Ελλάδα είναι το κέντρο των εξελίξεων. Είστε σε καθοριστικό σημείο για τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τον (ενεργειακό) μετασχηματισμό που θα πρέπει να επιταχυνθεί. Προσβλέπουμε στη συνεργασία μας και ανυπομονούμε να ανακαλύψουμε από κοινού νέους τρόπους συνεργασίας», είπε μεταξύ άλλων ο Τζον Κέρι στον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Είναι μεγάλη μας χαρά που σας υποδεχόμαστε στην Ελλάδα. Απόλαυσα πραγματικά την τελευταία συνάντηση που είχαμε στο Ριάντ. Είναι μεγάλο προνόμιο ότι είμαστε σε θέση να συζητάμε μαζί σας για τις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε σχέση με την ενέργεια, την βιοποικιλότητα, την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Γνωρίζετε πόσο αφοσιωμένη είναι η Ελλάδα στη συγκεκριμένη ατζέντα και πόσο μεγάλη πρόοδο έχουμε σημειώσει σε πολυάριθμα μέτωπα τα τελευταία τρία χρόνια. Θα ήθελα ιδιαίτερα να επισημάνω την ταχύτατη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα. Σκοπεύουμε να προσθέσουμε 2 γιγαβάτ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μόνο μέσα στο 2022. Και αυτό μας κατατάσσει στους πρωτοπόρους της Ευρώπης σε αυτό το μέτωπο», πρόσθεσε. Τη συζήτηση απασχόλησε ιδιαίτερα η προετοιμασία της διοργάνωσης της Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” το 2024 στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στη σημασία της Διάσκεψης, ο Τζον Κέρι δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «Με το 90% της θέρμανσης να καταλήγει στον ωκεανό, έχει τεράστια επίδραση σε φαινόμενα όπως στις πλημμύρες, στην ένταση των καταιγίδων αλλά και στις καιρικές συνθήκες. Είμαστε μαζί σε αυτό. Το γεγονός ότι η Ελλάδα, με την εκπληκτική ναυτιλία της αλλά και τη θαλάσσια ιστορία της, θα αναλάβει τα ηνία μετά τον Παναμά είναι μια απολύτως λογική επιλογή. Επομένως, αυτό θα είναι ένα σπουδαίο βήμα», συμπλήρωσε.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η σημαντική αυτή Διάσκεψη θεσμοθετήθηκε το 2014 κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Kerry ως Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και έχει ήδη κινητοποιήσει περισσότερες από 1.800 δεσμεύσεις αξίας άνω των 108 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ άλλων στους τομείς κλιματικής αλλαγής, βιώσιμης αλιείας, «γαλάζιας» οικονομίας, θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, θαλάσσιας ασφάλειας και ρύπανσης.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Κέρι για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας για την «πράσινη» μετάβαση και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ιδίως στον τομέα της ναυτιλίας, ενόψει και της συμμετοχής τους στην επερχόμενη Σύνοδο COP27 στην Αίγυπτο το Νοέμβριο.

Ο Ειδικός Απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για το Κλίμα επισήμανε «την ιδιαίτερη θέση που έχει η Ελλάδα αυτή την στιγμή, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, το Κάιρο, σε σχέση με τη Σύνοδο που θα λάβει χώρα, η Ελλάδα είναι το κέντρο των εξελίξεων. Είστε σε καθοριστικό σημείο για τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τον (ενεργειακό) μετασχηματισμό που θα πρέπει να επιταχυνθεί. Προσβλέπουμε στη συνεργασία μας και ανυπομονούμε να ανακαλύψουμε από κοινού νέους τρόπους συνεργασίας».

Κατά την συνάντηση, τονίστηκε επίσης η προτεραιότητα που δίνουν οι δύο χώρες στην προώθηση φιλόδοξων αλλά και ταυτόχρονα εφικτών λύσεων για την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μάριος Σαλμάς: Η ΝΔ γιορτάζει ότι γέμισε υπουργούς από ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ – Αν ο Σαμαράς ανακοινώσει κόμμα θα δείτε πού θα πάει το ποσοστό της
«Δεν μπορούν σήμερα να εμφανίζονται ως θεματοφύλακες της ιστορίας και της παράταξης άνθρωποι που μέχρι πρότινος βρίσκονταν απέναντί της και την έβριζαν» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής
Μάριος Σαλμάς 7
Μητσοτάκης για Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν είναι μόνο ζήτημα για την Ελλάδα, είναι ζήτημα για την Ευρώπη»
«Ηρθε η ώρα να υπάρξει πρόοδος» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, κατά τη συζήτησή του με τον συγγραφέα Ντάνιελ Μέντελσον στο συνέδριο του «Βήματος» - Η αλλαγή του βρετανικού νόμου, η πρόταση «win-win» και η σύνδεση με τις σχέσεις ΗΒ - Ευρώπης
Κυριάκος Μητσοτάκης
21
Χρυσοχοΐδης: Επιδημία πλέον οι τηλεφωνικές απάτες – Ετοιμάζεται διάταξη με μεγαλύτερες ποινές για την εξαπάτηση ηλικιωμένων
Τι είπε για την επιχείρηση «ΚΟΜΒΟΣ» και την προσπάθεια της τροχαίας να περιορίσει την κίνηση - «Ο στόχος μας είναι να βελτιώσουμε 20%-25% τη ροή σε όλη την Αττική»
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
11