Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς: Η είδηση για τα Marder, το μήνυμα στον Ερντογάν και η απαίτηση για τις επανορθώσεις

Συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς: Η είδηση για τα Marder, το μήνυμα στον Ερντογάν και η απαίτηση για τις επανορθώσεις

Την εικόνα της Ελλάδας που δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα που αντίκριζε η προκάτοχός του Άνγκελα Μέρκελ, όταν την επισκεπτόταν τα χρόνια των μνημονίων, περιέγραψε στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση μιας ώρας που είχαν οι δυο ηγέτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε όλα τα καυτά ζητήματα που απασχολούν τόσο την Ελλάδα όσο και όλη την Ευρώπη, μίλησε για τις γερμανικές αποζημιώσεις που μένουν «ανοιχτές», ενώ ο Όλαφ Σολτς, αφού εξέφρασε τον θαυμασμό του για την Ακρόπολη, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία πως η κυριαρχία της Ελλάδας δεν μπορεί να αμφισβητείται.

Ο πρωθυπουργός εξήρε την στάση της Γερμανίας απέναντι στις παγκόσμιες κρίσεις και αναφέρθηκε στην ρήση του Βίλι Μπραντ ο οποίος είχε επισημάνει τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης και στην αναφορά του στην ανάγκη κοινής ενεργειακής πολιτικής στην ΕΕ.

Έστειλε μηνύματα στην Τουρκία και σημείωσε ότι επισήμανε στον συνομιλητή του πως «είναι κρίμα ο κ. Ερντογάν να μην βλέπει ότι βαδίζει σε ένα αδιέξοδο, όταν δηλητηριάζει με ψέματα τον λαό του εναντίον της Ελλάδας. Οι γείτονές μας ξέρουν ότι τα νησιά μας δεν απειλούν κανέναν η ιστορία δεν αλλάζει με ψευδαισθήσεις και παραχαραγμένους χάρτες».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στον Έβρο τα Marder – Σολτς: Δε μας αφορά το αν θα πάνε στα σύνορα με την Τουρκία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και θέμα επανορθώσεων λέγοντας ότι «για την Αθήνα παραμένει ανοικτό το θέμα των αποζημιώσεων ειδικά για το θέμα του κατοχικού δανείου η ρύθμισή του θα ήταν αμοιβαία επωφελής σε μια συγκυρία μάλιστα που η ελληνογερμανική σύμπλευση απέναντι στις προκλήσεις των καιρών είναι ακλόνητη».

Ο Γερμανός καγκελάριος αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις των δυο χωρών ειδικά στον τομέα του Τουρισμού. Δήλωσε ενθουσιασμένος από την Ακρόπολη λέγοντας ότι είναι ένα από τα πιο ουσιαστικά μνημεία της Ευρώπης.

«Φτάσαμε σε μια νέα Ελλάδα οι συνεργάτες μου κι εγώ. Οι συνθήκες είναι θετικές και η δυναμική είναι απόλυτα απτή», τόνισε. Δήλωσε επίσης ευτυχής καθώς η σχέση των δυο χωρών είναι ιδιαίτερα στενή και συνδέεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Ξεχώρισε τρία θέματα. Την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που είναι και η αιτία όπως είπε για τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δυο χώρες και μάλιστα δήλωσε ευγνώμων που Ελλάδα και Γερμανία μπορούν να βοηθούν την Ουκρανία με εξοπλισμό και κάλεσε για ακόμα μια φορά την Ρωσία να τερματίσει την αδικαιολόγητη ρωσική εισβολή.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας αναφέρθηκε σε όσα αποφασίστηκαν στο πρόσφατο ευρωπαϊκό συμβούλιο για την ενεργειακή κρίση και παράλληλα κάλεσε τους πάντες να επεκτείνουν την χρήση ΑΠΕ.

Για την ανατολική Μεσόγειο ο Όλαφ Σολτς είπε ότι είναι μια περιοχή γεμάτη δυνατότητες και ιδίως στο οικονομικό επίπεδο και θα είναι προς το συμφέρον όλων των γειτονικών λαών να εργαστούν από κοινού προς όφελος των λαών τους.

Μάλιστα, σημείωσε ότι διαπίστωσε ότι η Ελλάδα κινείται προς την κατεύθυνση αυτή και πρέπει να το πράξουν και άλλοι και τόνισε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας Ελλάδας – Τουρκίας είναι προς όφελος όχι μόνο των δυο χωρών αλλά και της ΕΕ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Μητσοτάκη – Σολτς 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις